Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 20 Apr 2026, 08:38

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 14:55 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Celje
Lyosha napisal/-a:
Porkaduš, po dolgem času se oglašam, ker spet postaja zanimivo na našem preljubem slovenističnem področju. O tujkah smo že precejkrat razglabljali. Ampak, če se že gremo neko načelnost, potem svetujem Delfinu, da vse tujke v svojem zadnjem sporočilu zamenja s slovenskimi ustreznicami (za začetek: dinamični, proces, termična gibanja). Pa še kje drugje, kjer jih je uporabil. Načelnost je načelnost! :D

...poglejte, če mislite težit z neko slovnico, pol se kr pojte, jaz se ne mislim.
To je predvsem forum za razvedrilo in druženje isto mislečih. Ko pišem nek post ;) (sporočilo) mi ni glavna skrb, da bo slovnično pravilno ampak vsebinsko zanimivo.
Naj mi tisti, ki vstraja na slovnično pravilnem pisanju, pokaže koliko ZANIMIVIH postov (sporočil) je oddal na forumu!?
Če boste res vstrajali na tem, pol boste imeli tukaj puščobo.

Strinjam se, da naj bi napisano bilo berljivo in čitljivo, ne pa sedaj pretiravat in zaradi ene veice ali tujke v tekstu brisati celotno sporočilo.
Pa ne se prepirat sedaj o slovnici, raje napišite kaj koristnega !!! :wink:

Slika Slika
Slika
http://www.132virtualwing.org/

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 15:12 
Odsoten
Uporabniški avatar

ucman napisal/-a:
Vsako uporabo tujke ali popačenke se kaznije z brisanjem naslednjega "posta".

Brez zamere Ucman, vendar ti si v enovrstičnem sporočilu naredil napako/napake.
Tako da bodi prizanesljiv do tistih, ki pišejo več kot eno vrstico ;)

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 16:27 
Odsoten

"Raje napišite kaj koristnega" praviš v prejšnjem sporočilu, potem pa novega napišeš, ki tudi ni koristen. :D
Mislim, da si ucmanov stavek dojel preveč dobesedno, moraš razumet štos, se mi zdi.

Drugače pa: neka pametna mera slovenskih izrazov in tujk, kadar je to treba, to je, ko imajo uporaben pomen, se pravi, da izboljšajo razumljivost nečesa (ja, ni vedno slovenski izraz najbolj razumljiv sem bralcem, sploh v letalstvu. To je posledice mednarodne frazeologije in angleškega izrazoslovja; izhaja pa iz preprečevanja nesporazumov in s tem večanja varnosti). Malo paziti na izgled sporočila in slovnico (struktura stavka, ločila), pa bo. Ne pa pretiravat v obe smeri. Je pa še nekaj res: včasih se kaka angleška fraza sliši bolj spevno za v kak sms/skype/forum - jezik ima mogoče več samoglasnikov in je lažje oblikovat verze. :)

Če napišem, da je neko letalo bilo "abeam DOL" ima to uporaben pomen, ker je to izraz direktno iz frazeologije, včasih je bila sicer točka "ABKAM (abeam KAM)" in če bi napisal, da je bilo letalo "poleg" KAM, to pač ni to. Tudi ni isto, če napišem, da sem B747 videl nad Lojzetovim hribom, če je ta slučajno pod ABKAM točko, ker tisti hrib ni ta točka. Če slučajno s tujko definiraš nekaj bolj točno in s slovenskim izrazom lahko zavedeš ali celo spremeniš pomen, potem to ni v redu. Če pa za tujko obstaja čisto enakovreden slovenski izraz, ki pomeni povsem isto, pa se v večini primerov pa že res splača napisati naš izraz - mislim, da bi samo to rad dosegel Delfin. Če bom jaz pisal o squawk-u, ker s tem citiram neko frazo, ki je določena in je zato točno taka ali pa zato, da se bolje razume stvar, ker je tudi potem pri komunikaciji uporabljena ta ista beseda, bom napisal squawk, verjetno bom v oklepaj napisal še (koda radarskega odzivnika), ker se mi zdi, da se spodobi, pa še od Delfina bom mogoče kdaj kaj rabil. :mrgreen:

P.S.: Ker smo že ravno off-topic (zašli s teme) še tole: Ne uporabljajte preveč citatov za boljšo berljivost foruma. Eni tako radi čisto vedno citirate sporočilo direktno nad vašim, pa možnosti citirate še slike iz prejšnjega sporočila, da se še te pojavijo po 2x. Pritisnite gumb odgovori, ne pa quote, če ni ravno treba. Tako bo forum bolj berljiv.

- zmernost pri podpisih: da nima sporočilo višine 20 centimetrov; teksta je za 3, ostalih 17 so pa podpisi in značkice, ki se potem na eni strani foruma ponovijo po 5x, ker je nekdo za vsako malenkost odgovoril z novim sporočilom, napisal tri besede, se potem čez 5 minut spomnil, da bo nekaj dopisal in namesto, da bi 'editiral' svoje sporočilo, odgovori na svoje z novim in napiše, da je še nekaj pozabil omenit.

- Pri pošiljanju sporočila je fino kliknit na 'predogled' (preview); ker včasih kdo napiše en stavek, pa se še tam 3x zatipka in ne pogleda niti, kaj je sploh poslal.

- slovnica: eni bolje eni slabše, če je ne znate, se je tudi na kvls-ju ne boste naučili in.. kakorkoli že; naj se pač vsak potrudi, kolikor se zna... z enim normalnim odnosom do urejenosti in izgleda foruma bo vse v redu.

Še tole: Markota recimo zanima, da je 'post' zanimiv in ne toliko kako slovnično izgleda. Ampak, čE TI negledaš kako pišeš sporoćolo in ,,kam daješVEJICE potem ,,tudi.tvoje soropščilo nebo zanimovo sploh ,ker ga noben nebo bral A ne? Tudi to je slovnica - in to je važno za forum (računalniška pismenost). Ne bi smelo biti pa nič tako 'narobe' če napišeš "angle of attack", če je zato nek razlog ali pa če se že ravno ne spomneš izraza "vpadni kot" - zato pravim, da ne ravno pretiravat v obe skrajnosti. Marko ima sicer glede vsebine prav - če bi gledali samo na slovnico in ne na koristnost in kvaliteto postov, je isto kot da na HD TV-ju gledaš en program brez normalnega sporeda in vsebine, samo, da je HD. Bolje kak super film na malo zguncani VHS kaseti. :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 16:47 
Odsoten
Uporabniški avatar

Saj sem napisal, nobena skrajnost ni dobra.
Po moje je glavno vodilo vseh komentarjev na vseh forumih, piši zanimivo in berljivo. :wink:

p.s.
Meni do danes ni bil noben komentar na našem forumu takšen, da bi zapadel pod zgornjo kritiko.
Zato mi ni jasno, zakaj se sploh ukvarjamo s tem, ne pa z nečim, za nas virtualne letalce bolj pomembnim :?:

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 Feb 2011, 12:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
GP jadralnih "bolidov" in paša za oči :shock:

Povezava na YouTube

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 Feb 2011, 21:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

@SStusek
=D>

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 Feb 2011, 09:29 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Pirniče (Medvode)
To je to! Le kdo ne bi.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 12 Mar 2011, 22:24 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Kranj
Novo, z jadralnim letalom v Namibiji.

Povezava na YouTube

Vredno ogleda. Zvočnike pa kar na glas!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2012, 21:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Moram omenit, danes sem na FsWeekendu imel priloznost leteti na 6DOF platformi s simulatorjem Condor... :shock: se sploh neda opisat, imam se vedno mehke noge. Obcutek, ko te termika dvigne ali pa ko pri lupingu zamanjka hitrosti in se letalo zvrne, za trenutek dobesedno dobis obcutek padanja dokler krila ponovno ne zagrbijo, super zadeva... o efektu finalnega strmoglavljenja sploh ne bom govorim :roll:.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Jan 2014, 20:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Novi vremenski program lepo naredi termiko http://www.hifitechinc.com/products/activeskynext

Slika

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: