Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 16:44

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 23 Dec 2010, 14:29 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Veseli me pobuda za tako predstavitev, besedilo pa je še vedno štorasto. Kaj pa kaj takšnega:

Citiram:
V Klubu virtualnega letalstva Slovenije se ukvarjamo s simulacijo letenja in kontrole poletov s pomočjo računalniških programov. S svojo dejavnostjo se poskušamo kar najbolje približati postopkom v realnem svetu pri čemer uporabljamo predpisano letalsko frazeologijo, priročnike, karte in ostala navodila, katera so v rabi tudi v realnem svetu. Člani kluba so tako ljubitelji letalstva kot tudi dejansko zaposleni v letalstvu, s pomočjo katerih pridobivamo nova znanja in informacije.

Člani kluba se družimo na spletnem forumu in se srečujemo na rednih sestankih, ki trenutno potekajo na Fakulteti za elektroniko v Ljubljani. Letenje in kontrolo izvajamo preko interneta na mreži IVAO, kjer vsak teden potekajo tudi redni treningi in kontrola prometa.

Vse letalske navdušence zato vabimo v naš klub in na spletni forum.

Klub Virtualnega letalstva Slovenije

V razmislek.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2011, 17:04 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Takole...Torej vsi, ki ste kakorkoli prisostvovali k tem malem "projektu", se Vam iskreno zahvaljujem, da je slednji dočakal svoj konec... :mrgreen:
(Vito, Goran, Danilo, Stipe, Žagar, upam da nisem koga zgrešil) :oops:

Torej plakat je za vse, ki mislite dati slednjega kamorkoli za boljšo prepoznavnost našega kluba. Lahko si ga dolpotegnete. Bi bilo pa zelo prijazno in ''fer'' od vas, da na forum vsaj sporočite, KAM bo ta plakat romal, če boste slednjega uporabili za printanje. :oops:

Hvala še enkrat vsem....

Plakat pa...
Priloga:
KVLS_plakat_final.pdf

LP,Klemen F.

Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2011, 10:00 
Odsoten

Lep pozdrav vsem.

Danes sem odnesel plakate na Gimnazijo Jesenice. Doživel sem pa prijetno presenečenje. Namreč ravnateljica mi je postavila vprašanje, če bi bil naš klub zmožen organizirati predavanja v okviru "obveznih izbirnih vsebin" pod pogojem, da bi bilo število prijavljenih zadostno.

Kaj mislite na to fantje...Bi bili sposobni, kot klub, to izvesti?
Dalo bi se zmeniti še za plačilo (nekaj "malega") potnih stroškov!!!

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2011, 10:25 
Probaj izvedeti, kaj natančno bi bile te "obvezne izbirne vsebine" - katere teme bi bile zajete in jaz se z veseljem pridružim. Sem pa tako blizu, da mi potnih stroškov ne bo treba vračati, če bo ravnatelca skuhala kakšn kafe :D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2011, 10:42 
Odsoten

Glede izbire tem, naj bi se morali mi interno zmeniti kako in kaj.
Bi bilo pa tega kar nekaj za "odpredavati". Kajti glede na število ur drugih predmetov, katere se gibljejo pri približno 30 ur na teden/letnik:
Citiram:
Obvezne izbirne vsebine:
1. letnik : 30 + 60
2. letnik : 30 + 60
3. letnik : 30 + 60
4. letnik : 10 + 20

Glede števila ur, se lahko (mislim) zmenimo za manjši obseg, kajti 30 ur predavanj iz naše strani, bi bilo OGROMNO. Tem bi se našlo kar nekaj. Jih lahko tudi par napišem. Bile bi pa v takem sklopu, okoli katerega Vito dela na praktičnem usposabljanju virtualnih pilotov na mreži IVAO. Pač "step by step" oz. korak po koraku. Potem pa še malo o pilotskih kabinah, raznih dodatkih in podobno... Kot pravim, tem bi se našlo kar veliko, samo kdo bi bil "sposoben" oziroma prej PRIPRAVLJEN žrtvovati prosti čas za ta predavanja.

Aja, še to...Predavanja naj bi se izvrševala na Gimnaziji Jesenice. Lahko si "izborim" celo učilnico z računalniki (mislim da bi jo morali imeti)!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2011, 00:36 
Odsoten

Dobil odgovor od ravnateljice na Gimnaziji Jesenice.

Gre pa takole:
Citiram:
Pozdravljen

V večini učilnic imamo računalnike in projektorje, nekaterih interaktivno tablo. OIV se izvaja izven pouka – kdaj bi vi lahko mora biti definirano v ponudbi in kot sem rekla, če so stroški za izvedbo programa ( mentor in ostali stroški ) mora biti to navedeno v ponudbi. Število ur se tudi definira v ponudbi – tudi 10 ur je dovolj.

Ali ste za to, da se naredi okvirni plan:
-koliko ur bo obsegalo predavanje
-Kdaj naj bi bila ta predavanja
.Kolikšni (če bodo sploh) znašali potni stroški

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 Jan 2011, 20:06 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Klemen, kot klub smo to sposobni izvesti in tudi bomo izvedli. Za kaj več,se bova pa slišala, se pogovorila osebno in tudi sestavila okvirni plan, da vidiva, koga bi še potrebovali za predavanje in predstavitev. Skratka, se slišiva!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 Jan 2011, 23:43 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Domžale
Kolikor se jaz spomnim OIV iz gimnazije je tako, da vsaka stvar ima pač svojo kvoto glede na ure.

Če smo šli na ekskurzijo smo dobili 8 ur, ogled nečesa malo manj, kakšen abonma malo več, CPP okoli 20ur itd.

Tako da se to ovrednoti kolikor ur boste pač imeli. Je pa zelo lepo od ravnateljice, da je to predlagala =D>

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Feb 2011, 23:38 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
V nedeljo sta sedež kluba VLS obiskala Klemenko (Klemen) in JC Denton (Aleš) in malo smo podebatirali. Sestavili smo tudi okvirni plan 25 urne izvedbe (prvotno mišljeno 30 ur) izbirnih vsebin za dijake Gimnazije Jesenice na temo Flight simulatorja, virtualnega letenja in na splošno o delovanju kluba, o naših aktivnostih in še marsičem. Danes sem tudi napisal uradno predstavitev in ponudbo za program izvedbe. Program bom objavil tudi na naših straneh. Glavnino izvedbe bom prevzel jaz, mogoče pa bom le koga prosil, da se mi vsaj po enkrat pridruži. Stroške vsega nosim jaz sam, tudi prevoza, saj zaenkrat še ne moremo dobiti plačanih potnih stroškov. Ampak, mislim da bom to za dobro ime kluba prav z veseljem naredil!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 Feb 2011, 23:22 
Odsoten

Malce z zamudo, se opravičujem.

Torej, kot smo se z Alešom in Igorjem zmenili, objavljam še program, po katerem naj bi se odvijala predavanja in predstavitve naše dejavnosti na Gimnaziji Jesenice:
Predvideni program izvedbe:

1. Sobota:
- Predstavitev KVLS in njegove dejavnosti
- Predstavitev organizacije IVAO in IVAO Slovenija, predstavitveni video, posamezni najlepši posnetki s portala YouTube
- Predstavitev spremljajočega gradiva za potrebe virtualnega letenja
- Predstavitev strojnih in programskih potreb za virtualno letenje, organiziranje map in podmap v simulatorju letenja, nalaganje programske opreme
- Zagon in postavitev simulatorja letenja. Predstavitev kontrolnih površin letala in njihovih funkcij, predstavitev pilotske kabine, komandne plošče in šestih primarnih inštrumentov; predstavitev ostalih instrumentov na komandni plošči letala.
- Predstavitev letališča, letališke infrastrukture, svetlobnih teles na letališču ter predstavitev manevrskih površin letališča (parkirna ploščad, spojne ceste…)
- Zagon letala in kratek demonstrativni polet

2. Sobota:
- Kratek pregled tem prvega srečanja, osvežitev povedanega
- Letalska abeceda
- Na kratko o radio-navigacijskih sredstvih na zemlji in v letalu
- Priprava in izvedba elementov šolskega kroga z letalom lahke kategorije (Cessna)
- Priprava in izvedba VFR poleta (Visual Flight Rules – Let v pogojih normalne vidljivosti) z letalom lahke kategorije (Cessna) – na kratko o razvrstitvi slovenskega zračnega prostora
- VFR polet na relaciji Ljubljana (LJLJ) – Maribor (LJMB)
- Praktično letenje za dijake, vmes vprašanja, odgovori, splošna debata o letalstvu, postopkih, VFR navigacijskih kartah in podobno.

3. Sobota:
- Letalska frazeologija (na kratko) in praktični prikaz pogovora pilot – kontrolor na nekem namišljenem VFR in IFR poletu
- Na kratko o IFR letenju (instrumental flight rules – instrumentalno letenje)
- Priprava na IFR polet na relaciji Ljubljana (LJLJ) – Vienna (LOWW) vmes predstavitev navigacijskih kart za IFR letenje, procedur in postopkov
- Programiranje poleta v FMC (Flight Management Computer),izvedba poleta po pravilih in postopkih realnega sveta z letalsko frazeologijo. Med poletom debata o navigacijskih kartah, vremenu za letalstvo, vremenskih pogojih za letenje, METAR in TAF poročilo ter splošno o IFR letenju, letalstvu, in podobno.
- Samostojni povratni let dijakov na relaciji Vienna (LOWW) – Ljubljana (LJLJ), ILS (instrumental landing system) pristajanje. Vmes razlaga dveh pomembnih procedur pri pristajanju: »Go around« in »Circle-To-Land« ter nekaj besed o t.i. krogu čakanja oz. Holding Pattern proceduri (nad VOR Dolsko)
- Splošna debata o letalstvu, vprašanja, odgovori…

4. Sobota:
- Obnovitev znanja vseh treh srečanj
- Zagon računalnika, nameščanje programske opreme za medmrežno letenje organizacije IVAO, predstavitev strani IVAO international in IVAO Slovenija, na kratko o programih IVAP (za pilote) in IVAC (za kontrolorje).
- Povezava na enega od serverjev IVAO, predstavitev prikaznih oken in samega programa
- Priprava na IFR ali VFR polet on-line, oddaja plana rute, povezava na aktivno frekvenco kontrolorja na Ljubljanskem letališču
- Polet na določeni ruti po pravilih in postopkih realnega sveta letalstva in s popolno letalsko frazeologijo.
- Praktični preizkus on-line poleta dijakov
- Splošna debata o štirih srečanjih, vtisi, vprašanja, morebitno včlanjanje v klub VLS
- Zaključek

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: