Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 20 Apr 2026, 06:26

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 23 Sep 2009, 20:33 
Če sem še pred časom hvalil jadralno simulacijo Condor kot nekaj izjemnega kar se tiče točnosti posnemanja modela termičnega dogajanja, Vam zdaj lahko sporočim veselo novico, da se je našel človek, ki mu je uspelo zadevo replicirati v MS FS X-u. Stvar je noro dobra - vsi elementi super scenerija v FS X-u in zelo realno dogajanje v atmosferi, ki ga generira program CumulusX. Za dodatno zabavo poskrbi program WinchX, sam vzlet pa izgleda takole:

Povezava na YouTube

Scenery je pa seveda SLO4FSX, kaj pa drugega.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 23 Sep 2009, 21:04 
Če boste v tem drugem delu pozorno opazovali, je zlahka opaziti, kako vreme "diha":

Povezava na YouTube

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 23 Sep 2009, 21:56 
Počasi "napraskam" nekaj višine, komajda toliko, da si upam proti zahodu:

Povezava na YouTube

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 23 Sep 2009, 22:50 
No, v tem delu pa postajam vedno bolj gotov, da je LJSG v dosegu:

Povezava na YouTube

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 23 Sep 2009, 23:43 
Pa še sam dolet in pristanek, na katerega ne morem biti ravno ponosen #-o :

Povezava na YouTube

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Sep 2009, 22:10 
Kaj je mogoče, da med skoraj 500 člani te skupnosti ni niti enega, ki bi ga zanimalo virtualno jadranje?

Da o tem, da je možno organizirati pravo online tekmovanje, sploh ne govorim!

Zadnjič spremenil andrejdrobun, dne 25 Sep 2009, 22:11, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Sep 2009, 22:22 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Andrej, letenje preko FSX ali Condorja?

Če misliš preko FSX sem jaz za :-) Samo da ne bo kakšna pozna ura :oops: Ne morem "govoriti" v mikrofon od cca. 21:30 naprej ker že vsi spijo :mrgreen: Potem pa če koga zbudiš pa mislim da veš kakšna "štala" rata :mrgreen:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Sep 2009, 22:43 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
andrejdrobun napisal/-a:
Kaj je mogoče, da med skoraj 500 člani te skupnosti ni niti enega, ki bi ga zanimalo virtualno jadranje?
Ne, ni mogoče - tudi jaz dvigujem roko :wave:. Andrej, hvala za informacijo glede jadranja v FSX, saj zaenkrat jadram le v Condorju, kot novopečeni lastnik FSX in SLO4FSX pa bom zagotovo preizkusil tudi to možnost.

Nisem ravno ljubitelj tekmovanj, a on-line jadralne družbe bi bil zagotovo vesel. :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 20:55 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Celje
@Andrej
Kakšne addone potrebuješ za FSX za takšno letenje jadralca (poleg FSX4SLO)?

Slika Slika
Slika
http://www.132virtualwing.org/

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2009, 23:09 
To vprašanje pa zastavi t u k a j

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2010, 09:40 
Zadnja verzija (1.8) dodatka CumulusX imam kar nekaj novih in pa cel kup izboljšanih funkcij - prekopirano z avtorjeve strani:

- More realistic ridge lift with slip-stream effect if higher terrain upwind
- Improvement of thermal leaning and placement in mountains
- Slight modification of thermal lift profiles, Lee-side thermals
- Realistic vertical propagation of lift during thermal lifecycle

Tole dobimo zastonj, proti plačilu 10€ za licenco pa so na voljo še dodatne, zelo zanimive funkcije:

- Smart tow-plane, avoids flight into mountains and finds a nearby thermal
- Return of tow plane to the airport (not in mountains yet)
- Higher realism by turbulence effects
- Wing-lift effect upon entry into a thermal
- DLL for improved smoothness of operation included in package

Ker je plačilo možno edino preko PayPal sistema, ki ga eventuelni interesenti mogoče imate ali pa tudi ne, bi bilo morda smiselno združiti naročilo v enkratno ali dvakratno varianto, pač glede na število interesentov.
Sem že moril avtorja, če obstajajo tudi kake druge variante, pa jih zaenkrat ni, če bi mu pa pisal, da bi vzeli kakih 20 licenc :rotfl: (sanje malega zamorčka), bi pa morda tudi on razmislil, da se mu količina €€€ dostavi tudi na kak drug način.

Torej, eventuelni interesenti za nakup licence za CumulusX, pričakujem vas na P.M. ali pa mail.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Dec 2010, 01:01 
Kot sem že pred časom napisal, CumulusX v zadnji verziji prinaša cel kup novosti v brezplačni, še posebej pa v plačljivi verziji, v kateri se da izbirati vlečno letalo - takorekoč katerokoli motorno letalo, ki ga imate v "floti" na trdem disku.

Najprej en tak zelo klasičen pogled, dobro znan vsem, ki so se učili jadralnega letenja v zadnjih nekaj desetletjih: Super cub pred Blanikom L-13 na slovenjgraškem letališču:

Slika

Na ptuju imajo Citabrio:

Slika

V Murski Soboti so me potegnili z Utvo 75:

Slika

Pilot vlečnega letala v dodatku CumulusX je "pametnejši" od tistega, ki ga je v FSX vtaknil mikromehki. Takoj, ko je varno izvede prvi zavoj v šolskem krogu in vleče vedno v bližini letališča za primer, če bi se utrgala vlečna vrv. Šele, ko je višina zadostna, se obrne proti najbližjemu divganju in v njem tudi zakroži in ga celo poizkuša centrirati:

Slika

Slika

DG 07 Odpel:

Slika

Sem se že kar naužival, odletel kar nekaj "šlepov" in zadevščino lahko samo toplo priporočim, sploh pa za ceno treh :beer: v nekem malo boljšem lokalu.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 27 Dec 2010, 15:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Naj mi nekdo prosim razloži, kako tekmuješ v virtualnem jadjanju?
Kaj je sploh cilj letenja jadrilic, kot to da čim dlje ostaneš v zraku?

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 27 Dec 2010, 18:37 
#-o

po ogledu t e l e strani ti bo mogoče postalo jasno, kako grozno neumestno je tvoje izvajanje.

Sicer pa tekmovanja načeloma potekajo v smislu, kdo bo hitreje obletel znotraj nekega časovnega okvira neko točno določeno ruto, ki ima lahko dve ali več točk, dolžina same dnevne discipline pa je v največji meri pogojena z vremenskimi pogoji tistega dne.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 27 Dec 2010, 20:38 
Odsoten
Uporabniški avatar

andrejdrobun napisal/-a:
#-o

po ogledu t e l e strani ti bo mogoče postalo jasno, kako grozno neumestno je tvoje izvajanje.
.

Ničesar nisem izvajal in mislim, da tudi nisem bil neumesten.
Nikoli nisem jadral z jadilico in pojma nimam kakšni so cilji takšnega tekmovanja. Zato pa vprašam.
Zato je tudi forum, zaradi vprašanj.....in odgovorov :)

Vseeno hvala za tvojo pomoč.

p.s.
raje bi imel konkreten odgovor kot pa copy paste (ker nisem jadralni pilot, mi kupi raznih številk na tisti strani ne povejo kaj dosti)

p.s. 2
virtualno letenje jadrilic še ni bilo predstavljeno na tem forumu, zato bi lahko kdo napisal nekaj stavkov v smislu promoviranja tega športa in kot povabilu k večjemu virtualnemu letenju na teh letalnikih. V tem smislu so tudi bila postavljena moja vprašanja. Copy paste neke strani, pač ne populizira zelo hudo takšnega letenja.

Slika Slika
Slika

Zadnjič spremenil Marko, dne 27 Dec 2010, 20:49, skupaj popravljeno 2 krat.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2010, 15:04 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Kranj
Tema je očiščena nepotrebne navlake in jo lahko nadaljujete.
Marko, ne vem kako to, da se je pri nekaterih prijela popačenka za jadralno letalo, ki je poslovenjena hrvaška beseda za jadrnico.
Predvsem na štajerskem koncu je zelo udomačena.

Torej o samem jadralnem letenju in tekmovanjih bi se dalo na dolgo in široko pisati, bistvo vse zgodbe pa je, da se čim bolj učinkovito
izkoristi sončna energija, ki povzroča dinamične procese v ozračju. Ti se izražajo v vremenskih pojavih, najbolj uporaben del tega
so termična dviganja, ki se pojavljajo na določenih področjih.
Druga vrsta dogajanja v ozračju pa so dviganja, ki nastanejo na druge načine; na primer:
- pobočno dviganje na gorski verigi, proti kateri piha dovolj stalen in močan veter,
- podoben pojav se občasno zgodi na privetrni strani oblaka, vendar je za njegovo doseganje potrebna ustrezna višina,
- dviganje na valovih.

Seveda se jadralno letenje v praksi precej razlikuje od tistega v simulatorju. Tako tudi tekmovanja, katerih bistvo se z razvojem tehnologije
spreminja. Če se je včasih predvsem štel čas trajanja leta, kasneje dosežena višina in preletena razdalja, je danes v ospredju poleg preletene
točno ali približno določene razdalje predvsem hitrost obleta naloge.
To pa je potem tisto, na kar je usmeril Andrej.

Veliko zanimivega branja s področja jadralnega letenja je najti na
Slika

Simulacija jadralnega letenja in z njim povezani pogovori pa so na forumu CONDOR

Upam, da sem na kratko potešil tvojo radovednost.

Milan

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2010, 15:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

Hvala Delfin, pričakoval sem podoben odgovor, kot je sedaj tvoj.
Moj komentar pa sem zapisal zato, ker že od nekdaj letim military simulacije, pred letom sem začel civilne simulacije FSX/fs9, nikakor mi pa ne uspe vzbuditi zanimanja za simulacije jadralnih letal. Že pred leti sem si kupil Condor-ja (med prvimi sploh ;) ), vendar me ni prevzel, verjetno iz razloga, ker takšno letenje sploh ne poznam.
Sedaj, ko imam nekaj več časa, me mika da bi tudi takšne polete malo preizkusil, sam ne vem najbolje ali naj začnem na Condorju ali v FSX-su?
Skratka o tej tematiki se za nas totalne laike in začetnike veliko premalo piše.

Vesel bi bil, če bi kdo iz foruma prevzel pobudo in organiziral nek meeting tudi za jadralne prelete (tekmovanja), vendra bi bilo pred tem verjetno potrebno še kaj več napisati o vsem tem.

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 12:35 
Odsoten

Vsako uporabo tujke ali popačenke se kaznije z brisanjem naslednjega "posta".

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 12:58 
Odsoten

Kraj: Jesenice
...Potem bi se moral brisati tudi tvoj, po tvojem imenovan ''post'', kajti to je sporočilo, ne post ;)

Mislim, da nebi smeli biti tako strogi do teh tujk...Če se jih uporablja, naj se v oglatih oklepajih napiše, kaj slednja predstavlja oziroma pomeni....In bo volk sit in koza cela ;) (velja za ''občutljive'' teme).

..:Samo predlog...

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2011, 13:12 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Porkaduš, po dolgem času se oglašam, ker spet postaja zanimivo na našem preljubem slovenističnem področju. O tujkah smo že precejkrat razglabljali. Ampak, če se že gremo neko načelnost, potem svetujem Delfinu, da vse tujke v svojem zadnjem sporočilu zamenja s slovenskimi ustreznicami (za začetek: dinamični, proces, termična gibanja). Pa še kje drugje, kjer jih je uporabil. Načelnost je načelnost! :D

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 30 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: