Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 18:36

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: The real cockpit za FS?
OdgovorObjavljeno: 18 Avg 2006, 16:49 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Pirniče (Medvode)
Mogoce kdo ve, kje bi se nasla kaksna povezava, do pravih cockpitov za flight simulator, kjer bi bile predstavljene cene, zmogljivost, zahteve po hardveru...? Zanima me dejansko "gibljivi" cockpit (s ploscadjo).

Nekje na forumu sem ze zasledil nekaj o tem, vendar ne najdem.

LP :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2006, 02:12 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Človek božji, to je pa tehnika in znanstvo, na kupu tega ravno ni. Se pa da naresti pilotsko kabino, ki je res dober posnetek prave kabine. Največkrat se zatakne pri projekciji slike, zatika se lahko tudi pri izdelavi lupine. Za gibljivo platformo je sicer nekaj zanimanja vendar se pri ceni nekaj 1000 USD (lahko 10k USD in več) ljudje obrnejo stran. Pa še prostor je ponavadi problem.
Torej, začni z www.flightdecksolutions.com pol pa dalje. In mimogrede, če se boš spravil kaj takega sam delat, potem računaj da rabiš cca 20-30.000 EUR (ogordje, plastika za panele - ceneje je, če naročiš, 5-6 računalnikov, monitorji...).
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 17:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Hm, da bi sam delal, ne bom imel dovolj casa in pa znanja, pa se vedno bi krepko predrago bilo, kakor si napisal. Sami monitorji pa mi ne odgovarjajo, potem raje ostanem na tem, kjer sem. Seveda pa se nisem v zivo videl, kako izgleda imeti vec monitorjev, le po netu sem videl to, pa mi ni tako impresionisticno.

Hvala za informacijo :)

S5-NHR

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 17:16 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Jaz pa še vedno računam na to, da nam bo Igor P. nekoč (v bližnji prihodnosti) le pokazal, kako izgleda njegov A320 :mrgreen:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 17:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

No, to bi pa tudi jaz rad videl. mogoce pa se premislim :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 17:36 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Predogled imaš tukaj:

http://www.ivao-si.org/forum/viewtopic. ... ight=#8532

:wink:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 17:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Ja dobra zadeva, nimam kaj reci. Samo da o denarju in pretecenem delu ne govorim ne? Kako dolgo se pa to sploh sestavlja in kdo vse to zveze, zinstalira, koliko to sploh nanese v cekinih?

Res nora zadeva.

:shock:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2006, 22:35 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Bom namesto Igorja napisal odgovor. Kar se znanja tiče, pri našem teamu ni bilo problema. Če se bo še kdo spomnil naresti tak posnetek pilotske kabine, ne bi smelo biti problema. Problem je najprej prostor, nato denar. Za znanje je poskrbljeno, pravzaprav če sem odkrit, na tem forumu je skriti podforum, kjer je kar nekaj tega znanja skup zloženega in graditelji Igorjeve kabine smo ga tudi kar nekaj pridobili. Teorija sama pa je preprosta:
  • rabiš najprej simulator letenja, t.j. MS Flight Simulator, ki mora biti naložen na toliko računalnikih, kot je samih monitorjev oz. projektorjev. FS pač lepo teče le z enim zaslonom pa pika. Mogoče bo FS X kaj boljši
  • te simulatorje je treba med sabo povezati, zato potrebuješ mrežo in program, ki usklajuje delovanje simulatorjev med sabo - WideFS ter za vizuelni prikaz WideView.
  • če bi rad imel pa še posnetek inštrumentne plošče, potem je treba zadevo še naprej poštimati. Prikazovalnike za Airbus A32/33/340, Boeing 737NG, 747-400, 757, 767 in 777 se da lepo združevati. Konkretno, če gledamo Igorjev simulator, vse prikazovalnike kažejo 3 monitorji, v pravem svetu pa kakšen več (6). Največkrat se uporablja za simulacijo inštrumentov program skupine Project Magenta, ki preko FSUIPCja, lokalne mreže in WideFS komunicira z glavnim(!) Flight Simulatorjem. Odvisno od tega, koliko računalnikov in kako so močni, tako jih lahko do neke mere skupaj združuješ, Igor uporablja 3 računalnike
  • pri teh tipih letal uporabljaš še "potovalni" računalnik oz. FMC/MCDU, za katerim zopet sedi računalnik. Najbolje je, da je za vsakim izmed teh FMCjev po en računalnik, pri Igorju je temu tako, vendar je kombiniran še s prikazovalnikom z umetnim horizontom, hitrostjo, bla bla (PFD) ter navigacijskim prikazovalnikom (ND), en na pilotski in drug na kopilotski strani.
  • jasno je v kabini vse polno enih stikal, gumbov itd., za katerimi stojijo spet kar konkretni metri žic, nekaj elektronike in povezava na Flight Simulator. K sreči je na voljo nekaj prostodosegljive elektronike, vsaj kar se načrtov in programja tiče (FSBUS, Open Cockpits), so pa tudi čisto plačljive izvedenke.

Vse ostalo pa sodi v poglevje ročnih spretnosti, malo mizarstva, strojništva in ogromno potrpljenja in časa.
Še to; prikazovalniki so lahko monitorji lahko pa projektorji. Slednja varianta pa lahko da sliko podobno kot jo imajo mnogo dražji komercialni simulatorji. Za slike pa poglej na stran project magente.
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Avg 2006, 16:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Lepo si to predstavil, imam pa občutek, da glede na to, da to zadevo ponavadi poganja takšno število računalnikov, da cene teh simulatorjev niso ravno prizemljene.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Avg 2006, 18:39 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Flyguy napisal/-a:
Lepo si to predstavil, imam pa občutek, da glede na to, da to zadevo ponavadi poganja takšno število računalnikov, da cene teh simulatorjev niso ravno prizemljene.

Čist odvisno, koliko natančno češ imeti, nameravaš imeti za pilota in kopilota ali samo za enega izmed njiju... Moram pa Ti rečt, da je Igor že mičkeno potarnal, da v takem kokpitu hitro ugotoviš, da skoraj obvezno rabiš še nekoga, ki pomaga pri nastavljanju itd.. Sicer pa pod 5.000 EUR se praktično nimaš kaj pogovarjati o kabini, za 10.000 EUR pa se že kaj da narest.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 15:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

:shock: :? uf, za tak denar pa se že dejansko leti madonca. Samo brez nic ni pa nic. Kupujem jadralnega zmaja, da bom še malo G sil obcutil in pa vetric. Mislim pa, da bom kar ostal pri racunalniku, bistveno cenejsi, ceprav me tapravi cockpit zelo mika :)

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 17:29 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
pomojem največji problem najti pravi prostor za takle cockpit ... rabis kr konkretno sobo za tole al ne?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 22:59 
Odsoten

Kraj: Preddvor
:lol: Hojla vsem skupaj!

Prvo moram Gorana pohvaliti za tako izčrpno razlago izdelave takega "real life" Cockpita - ga bom kar vzel za predstavnika za stike z javnostjo :work: . Res je potrebno precej denarja in prostora, še najbolj pa časa :^o . To je edini podatek, ki ga tudi Goran ne ve natančno. Vse kar se vidi na slikah dodatna nadgradnja. ki bo v kratkem na forumu vzame - reci in piši cca 2(dve) leti in to vsak dan, tudi nedelje in prazniki po 4(štiri) ure dnevno! Zdaj vsaj veste zakaj se bolj malo oglašam na forumu. Ni časa - moram še toliko stvari narediti. Zdaj je na vrsti hidravlika in pa oblika kabine, vmes pa ure, dnevi in tedni testiranj. Ker delujeta obe pilotski mesti Captain in Copilot neodvisno eden od drugega je še toliko več dela in podvojenih komand ( dvojni Joystick, pedala, display PFD in ND, ECAM, OverHead, FCU, zunanji pogledi (plasma in 36" LCD monitorji) in .... ! Še največji problem pa je vse to spravit skupaj :zapp: - da šest mašin z 10(desetimi) programi dela tako kot je potrebno. Zato sta tudi potrebna dva, da vse te stvari podelata. Eden flight pla, drugi performance, gorivo, PushBack, radio z ATC, MCDU, Avtopilota. :medics:
Včasih sem popolnoma moker :rain: , da še "scat" nimam časa, pol pa slučajon PFD in ND ven padeta in letm samo po STBy instrumenti. Da bi nekoga kar :shoot:
Skratka, upam da bomo lahko zadevo kmalu poizkusili v živo :babies: - kdor bo izrazil željo!
Do nadaljnega - sobote si ga pa fajn mejte! :-mix

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 23:18 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

A320 SIM napisal/-a:
Skratka, upam da bomo lahko zadevo kmalu poizkusili v živo :babies: - kdor bo izrazil željo!

Izražam željo!
:mrgreen:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 23:22 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Hmm... zgleda da bo treba bus nabavt za vozit ljudi h Igorju :) No ko grem kaj naokoli, Te obvestim Stipe, samo to bo kako soboto...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2006, 23:35 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
prinesem gajbo Slika ... če lahko pilot spije kak pir Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2006, 16:47 
Odsoten
Uporabniški avatar

Tudi jaz se pridružujem ogledu, čeprav sem nov na forumu, sem freak na letalstvo in FS :)
Bravo A320 SIM, me prav zanima kako to v živo izgleda.

LP :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2006, 17:33 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
... še en potnik za avtobus ... :excited:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2006, 18:50 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Za to bi se pa še jaz oglasil, če ne bo Igorjevo stanovanje "prepolno"? Pa čeprav sem iz gorenjskega konca!
Igor, kaj piješ :mrgreen:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2006, 20:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
A mene ste pa pozabil? :D Če je še kaj prostora, bi se lahko moja malenkost kam stisnila. :oops:

Slika Slika

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: