Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 22 Apr 2026, 22:05

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 21 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Spet jaz, tokrat drugače
OdgovorObjavljeno: 13 Okt 2005, 15:52 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Pa lep pozdrav spet vsem,

sedaj sem pa končno dočakal, po oklevanju, premlevanju, čakanju in porodnih mukah ob priklopu, ADSL, in to še modrega povrhu vsega!

Sedaj čakam na uresničitev še ene velike želje: leteti preko mreže!

Pa me ni sram vprašat: kje naj začnem? kaj mi narediti je? kakšni naj bodo moji prvi koraki?
Prosil bi za preproste usmeritve, kam naj se obrnem?

:roll: :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Okt 2005, 18:35 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
..za pilota si daj dol ivAP pa MTL zadeve .. vse bos naso na www.ivao.aero .. potem pa se povezi pa malo poslusaj in naredi polet :) ... pa poglej kdaj je keri od naših gore pa če nima gužve se poveži pa ga vprašaj . .al pa se za kak trening zmeni :) ...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Okt 2005, 19:58 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Zelo preprosto, hvala! Že pa brskam tudi po drugih straneh, in dopisih drugih somučenikov, ki so toisto že spraševali! Saj se ve ... vsak začetek je težak!
Na koncu smo vsi zmagovalci!!!!!

Ciao :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Okt 2005, 22:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Maribor
Rabil še boš Teamspeak2 RC2, dobro pa je če si še dol potegneš IvAe. :roll:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Okt 2005, 22:05 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
vilija napisal/-a:
Rabil še boš Teamspeak2 RC2, dobro pa je če si še dol potegneš IvAe. :roll:

S prvim se strinjam, za drugo pa, brez zamere, ampak še vedno raje uporabljam ServInfo, je manj načičkan.

Na vrh

Naslov prispevka: pa saj to ni mozno!
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2005, 12:24 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

V dobrih treh urah mi je uspelo:

potegnit z neta vse potrebno za IvAp, z vsemi potrebnimi dodatki in navodili. Kosem vse prebral in malo razmislil kaj in kako, sem vse instaliral in se v vsem povezal v prvem poizkusu. Brez najmanjsih tezav, z antivirus programom,firewall-om in vso stalo navlako. Torej, od prvega do zadnjega koraka v treh urah???? :roll:

Kaj ni kar malo prevec idealno in prelepo, da bi bilo to sploh lahko res?
Se mi je prikazala devica Marija?

Potem pa sem si kupil se slusalke z mikrofonom (najboljse kar obstaja) in to je zdaj to!?!

Ja, se komunikacije se jetreba privadil, izgubit tremo in se podati v virtualne neskoncnosti!

Se kmalu srecamo v zraku!

:D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2005, 14:08 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
..jap .. vcasih si mogo delat svega i svašta da si usposobo roger wilcota pa sqawk box ipd ... zdj sm DLjas, klikas in evo ga ... mogoce si malo mikrofon postimas.. pol pa lepo na mrezo pa v luft :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2005, 15:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Vir
Na kateri server se pa priklopiš pri Teamspeaku ???

LP Matjaž

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2005, 16:51 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Vseeno je, na kateri server se priklopiš.. ko boš v Ivapu spremenu frekvenco, te bo itak avtomatsko povezalo na tisti server, na katerem je ATC.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2005, 22:44 
Odsoten

Točneje se nikamor ne priklapljaš s TS-jem ročno, razen če avtomatika zataji.
Ko prižgeš IvAp okno za connection na mrežo, označiš v oknu tudi TS (s kljukico). S tem se ti TS v ozadju sam zažene, vendar se nikamor ne priklopi. Šele ko prešaltaš na frekvenco knotrole, se TS prijavi sam.
V kolikor se slučajno ne, pogledaš v ATIS kontrolorja za IP TS-ja in se prijaviš na kanal ročno.

Na vrh

Naslov prispevka: ok,se nekaj vprašanj ......
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 00:09 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

1. Zakaj vse skupaj včasih kar vrže ven - se vse zapre,sesuje?
2. Na kaj naj se, oz. komu naj sporočim moje namene na LJLJ, če v TWR LJLJ ni nikogar? Naj tipkam kar na UNICOM vse moje namere? Je to frekvenca t.i. "kontroliraj sam?"
3. Ali me med letenjem avtomatično spremljajo? Namreč, malo je kontrole, predvsem v nekaterih delih EU npr.
4. Ponekod dela TWR, ponekod CTR, ponekod APP ... itd ... s kom sploh komuniciram?
5. Doslej sem kontrolorje in pilote že poslušal, nisem pa prepričan,kako jaz aktiviram mikrofon,oz.,da bo moj glas slišen?

Verjetno bo padlo še kakšno vprašanje, ampak tudi jaz bom nekoč velik in bom druge podučeval; zaenkrat pa iskrena hvala za potrpljenje.

Vse podatke sem doslej dobil na netu, le včasih določene stvari dolgo iščem!

:-k

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 01:00 
Odsoten

1. Se ne da odgovorit v parih stavkih, oz. vprašanje ni dovolj dobro definirano. :)
2. Če ni nobenega kontrolorja pri nas gor (tudi Radarja), potem uporabljaj frekvenco Unicoma za napovedovanje svojih namer (pol minute pred vzletom javi vzlet, 10 milj pred pristankom najavi pristanek. Opazuj dogajanje v zraču cel čas (TCAS) in po potrebi javljaj pozicijo, namere ... če vidiš, da imaš koga na isti višini ali na +/- 1000 ft, ter v krogu 20 nm in zna bit konfliktno. V takem primeru se piloti sami zmenite, oz. obstajajo pravila izogibanja (npr. drug drugemu v desno) - pravil je več... ampak ni take gužve v zraku na Ivao. Ne sporočaj nekaj v tri krasne, npr. startup na Brniku, čer to nikogar ne zanima, sploh če si sam v krogu 50 nm. Napoveduješ operacije, ki so pomembnejše za druge. Odgovora ne boš dobil nobenega na Unicomu. Gre za obveščanje med piloti.
3. Kdo če te spremlja? Če je kontrolor gor, te kontrolria, če ga ni, te lahko kak firbec na observer poziciji ali kak šef ali administrator gleda, če nima drugega dela. Kontrole je malo čez dan, zvečer praviloma je Evropa bolj ali manj pokrita. Mi imamo onlien day ob torkih, pokritost je dobra tudi ob vikendih ali še priložnostno kaj vmes, kadar kdo od ATC uleti od kje.
4. Komuniciraš s tistim v čigar airspace-u si. Seveda APP prevzame TWR, če TWR ni, ACC prevzame APP in TWR, če obeh ni itd... Poznat moraš ICAO kode od posameznikov, pa vedet, kje se nahajaš.
5. Naredi z enim od naših kontrolorjev en test ob priliki. Prej se za to z ATC zmeni po chatu.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 02:20 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Dame in gospodje,
cenjeni začetniki v virtualnem letenju. Lepo prosim, da preberete kakšen dokument o samem komuniciranju; posebej za te namene smo pred leti napisali naslednji dokument:
http://www.ivao-si.org/docs/Polet_LJLJ-EDDF.pdf
Identičen dokument je tudi za VATSIM divizijo.

Poleg tega je praktično obvezno prebrati tudi naslednji dokument:
http://www.ivao-si.org/docs/osn-info.pdf

In še enkrat, za vse one, kako se to naloži, kako ono in tretje. Preberite manual za IvAP, ki je sicer v angleščini. Če jih ne najdete, so navodila tudi tukaj: http://www.ivao.org/softdev/IvAp/IvAp_manual.asp

In pa seveda... tamle na vrh foruma je knof Išči pa ga tu in tam še kaj uporabite.

Brez zamere, samo 100x na ista vprašanja odgovarjat je že malo... <cenzura>
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 10:30 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Ja hvala; kar nekaj koristnih stvari sem izvedel! No, precej sem našel že sam, kakšno stvar pa po dolgotrajnejšem brskanju vseeno vprašam. Pravzaprav je zadeva popolnoma preprosta, sem mislil,da je vse skupaj bolj zakomplicirano in zahtevno!

Kar se pa tiče neskončnega ponavljanja enih in istih zadev pa: očitno je to moja poklicna deformacija, saj moram kot prof. vsako leto razlagat iste zadeve,pa čeprav jih obračam na različne načine in odgovarjati na ista vprašanja ... pa naj kdo reče, da ne vlečemo službe vsepovsod s seboj ... :lol:
Se pa strinjam, da res ni nikomur v užitek ves čas trobiti ene in iste zadeve ... gre pa za začetniški entuziazem, ko hoče nekdo vse znat v istem trenutku! No, to sem pa jaz!!!! :roll:

Se vidmo v zraku, online mi je sedaj v tako hud izziv, da kar malo zanemarjam ostalo ..... :?

Ciaoooooooooooooooooooooooooo! :wave: :wave: :wave: :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 17:23 
Odsoten

Evo, če komu od novincev nuca ... tole je od danes naprej gor: http://www.ivao-si.org/povezave.php

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2005, 21:02 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Ohooo! tole je pa kar v redu! Hvala!

=D>

Na vrh

Naslov prispevka: TeamSpeak 2
OdgovorObjavljeno: 20 Okt 2005, 23:44 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Ja, še eno težavo imam, čeprav sem pridno vse prebral in predelal:
ko poženem IvAp , mi vse lepo dela,tudi TeamSpeak,jaz slišim druge, tako kontrolorje kot pilote, mene pa ne sliši (očitno) nihče. Vse imam nastavljeno kot po navodilih (ali sem mogoče kaj spregledal), pa ni uspeha.

- nastavljen je push to talk
- voice activator je izključen
- (kaj je test codec - to je na CELP 5.1 bit)
- ko se povežem na server je VOICE odkljukan
- moja zvočna je integrirana na ASUS P5GD2 Deluxe / CMI9880 audio CODEC

Ker sem se na Brniški ploščadi tako trudil, da bi spravil en MU iz sebe, pa mi to ni uspelo (kljub prijaznim pozivom) me to res jezi!

Kaj naj še preverim? :bang:

Hvala

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Okt 2005, 00:16 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Tisti, ki te je tako prijazno pozival, sem bil jaz... in upam, da ti bom tudi pomagal lahko :lol:.
Če imaš vse pravilno nastavljeno, je očitno problem v mikrofonu. Poskusi sledeče:
V TSju izberi "Settings" -> "Sound Input/Output Settings" in nato vklopi "Active local test mode". Če je mikrofon OK, boš v tem načinu delovanja ob pritisku na "Push to talk" tipko slišal sebe (če boš seveda govoril). Hkrati se prižge še kontrolna zelena lučka, da vidiš, da ti sploh dela "Push to talk". Potem seveda to funkcijo spet izklopi. No, in če bo delalo, pol dela, če ne bo delalo, pa ne dela :lol: . No, hočem reči, če ti to dela, pol mora delat tut v normalnem načinu (se pravi, da se te sliši v channelu), če ti pa to ne dela, potem pa še enkrat perveri mikrofon (da je pravilno priklopljen, vključen, enablan,...). Lahko se tudi poskusiš posneti s kakim programom, pa boš videl, če je mikrofon OK.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Okt 2005, 01:28 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Ja,res ti hvala! Veš, da bom takoj probal! Sicer pa je mikrofon sestavni del slušalk SENNHEISSER, vse pa je priključeno preko USB, najdeno in tudi stestirano - test hardware - in vse je delalo. Sedaj bom poskusil še preko TS.

Ti javim kako uspešen sem bil!

Pa še eno vprašanje: ali rabim, oz. ali kakorkoli koristi RW??

Hvala in pozdrav v Cerkno!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Okt 2005, 01:43 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

:lol:

OK, zadeva je uspela, malo sem še spremenil neke nastavitve, vse stestiral in deluje!
Hvala ti za pomoč, še obžaloval jo boš, ker sedaj ne boš imel miru pred mano!
Za pomoč se ti bom pa še priporočil, saj v teoriji znam (skoraj) vse (kontrola v FS je pač hudo enostavna) v praksi se mi je pa zdelo malo drugače in pa malce težje. Pa bo že, saj pri takšni super družbi res vse postane enostavneje!

Hvala še enkrat! :wink:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 21 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: