Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 22 Apr 2026, 20:21

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 23 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: ATC - vprašanja
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2005, 19:22 
Odsoten

Pozdravljeni!

Tudi jaz se želim pridružiti online pilotom. Imam nekaj začetniških vprašanj in prosim za obrazložitev.
Recimo, da vzletim z letališča, ki ni pod ATC kontrolo (GND, TWR, APP). Ali se vedno javim CTR-ju tega območja? Če CTR-ja tudi ni, kaj objavim na UNICOM-u? Ko iz nekontroliranega področja letim proti področju, ki go pokriva CTR kako vem, kdaj se mu javim (nihče mi ne sporoči za spremembo frekvence)? Kaj pa če neka CTR kontrola prične delati, ko se nahajam v tem prostoru (kako to vem in kako na to reagiram?)
Hvala za odgovore in lep pozdrav

bobo

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2005, 20:32 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Pozdravljen!

Citiram:
Recimo, da vzletim z letališča, ki ni pod ATC kontrolo (GND, TWR, APP). Ali se vedno javim CTR-ju tega območja?

Da, javiš se. Konkretno za naš primer. Če na LJLJ ne deluje TWR kontrola, se javiš LJLA_CTR. Analogno postopaš tudi v podobnih primerih na drugi lokaciji. Npr: če si v Inssbrucku, pa tam ni TWR ali APP kontrole, se javiš CTR kontroli z Dunaja.

Citiram:
Če CTR-ja tudi ni, kaj objavim na UNICOM-u?

Nič. UNICOM je neobvezen. Nisi dolžan preklopiti na njegovo frekvenco in poslušati kako tam Italijani dolgovezijo če srečajo svojega kolega. Dolžan si samo izpolniti flight plan in čakati, da prideš v kontrolirano območje (pojasnilo sledi). Torej lahko letiš na katerikoli frekvenci.

Citiram:
Ko iz nekontroliranega področja letim proti področju, ki go pokriva CTR kako vem, kdaj se mu javim (nihče mi ne sporoči za spremembo frekvence)

Kot pilot si dožan vedeti, kdaj priletiš v kontrolirano področje. To lahko razbereš iz aeronavtičnih kart. Ko priletiš v to območje, v programu IVAP izbereš frekvenco kontrolorja, ki kontrolira območje in stvar je rešena. Druga opcija, na katero pa se ni zanašati, je to, da te kontrolor sam pokliče preko osebnega sporočila in ti sporoči, da se mu javi na frekvenci.

Citiram:
Kaj pa če neka CTR kontrola prične delati, ko se nahajam v tem prostoru (kako to vem in kako na to reagiram?)

V tem primeru te bo kontrolor poklical s sporočilom in zahteval, da se mu oglasiš na njegovi frekvenci. To storiš tako, kot normalno, ko vstopaš v področje nove kontrole.

Priporočam ti, da v začetku pričneš z letanjem pod našo kontrolo, kjer ti bomo v prijateljskem vzdušju obrazložili vse, česar še ne boš vedel.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2005, 20:37 
Odsoten

Kraj: Medvode
Citiram:
Ko iz nekontroliranega področja letim proti področju, ki go pokriva CTR kako vem, kdaj se mu javim (nihče mi ne sporoči za spremembo frekvence)

Boljša varianta za to bi bila, da imaš priklopljen ServInfo in pač občasno pogledaš, če je kdo vklopljen, ker nam vsem res niso na voljo aeronavtične karte.

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 01:43 
Odsoten

Ja, ti pač v IvAp-u lahko ves čas gledaš spisek online kontrolorjev...s tem da moraš seveda vedet, v katerem območju FIR-u trenutno si in glede na to potem vidiš, a je tvoj kontrolor gor ali ne.

Unicom frekvenca je skupna frekvenca pilotov v nekontroliranem območju. Kot pilot moraš javiti svojo pozicijo, v kolikor vidiš, da je v območju, kamor vstopaš ali na letališču, kamor pristajaš, še kak drug promet.
Primer: Frankfurt traffic, Adria 124 established ILS 25R, 7 minutes to touchdown; ali pa: Adria 598 is 30nm inbound Villach VOR. - torej na Unicomu samo reportiraš, če na TCAS-u vidiš, da je blizu tebe promet - po potrebi se potem uskajuješ s piloti. Če ene 40 milj okrog tebe ni nobenga, kolikor je TCAS range, potem ne javljaš po Unicomu tist čas ničesar.

Zadnjič spremenil Šerif, dne 06 Jun 2005, 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 10:32 
Odsoten
Uporabniški avatar

Ja to naj bi dejansko tako funkcioniralo, vendar se vprašam če je v praksi res tako. Pomojem se unicom zdaleč preveč zlorablja za drugačne namene in zato ni priljubljen. Jest ga konkretno zaradi čvekanja ostalih članov ne uporabljam. Sicer se pa tak al tak vse vidi na TCAS, ki pa je itak obvezna oprema, pa čeprav ga mnogi ne uporabljajo.

Na vrh

Naslov prispevka: ATC
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 11:13 
Odsoten

Zahvaljujem se za odgovore.
Ker ste polni izkušenj dovolite, da vrtam naprej z vprašanji.
Torej ponovno letim iz nekontrolizanega v kontrolirani prostor. Kako pomemben je točen čas, ko se javim CTR-ju. Prav točno ne vem (ali pa?) kdaj vstopim v FIR. Ali je kakšen tehnični pripomoček, ki mi to pomaga določiti. Za sedaj mi pade na pamet le v flight plan vnesti točko (VOR) blizu meje FIR-a in ko dosežem to točko se javim. Ali je to dovolj točna metoda ali je še kaj drugega?
Kaj pa če v tem prostoru, ki se mu pribljižujem ni CTR-ja temveč le naprimer APP ali TWR. Kdaj se javim v tem primeru (ko pridem v FIR ali ko sem bljiže letališču?
Upam, da ne težim preveč!
Lep pozdrav

bobo

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 11:52 
Odsoten

Veseli smo, da vprašaš, ker je najslabša varianta, da greste novi člani na Ivao, se connectate in greste v luft kot da ni nikjer nobenega...govorim za vse novince, ki so tudi člani foruma... Tisti, ki ste se recimo par dni nazaj prijavili na network, preprosto nimate taj delat v luftu z A330 na ruti za Frankfurt, če ne veste, kako se sploh kaj pove po Ivap-u in kje je kontrola (!!) Ta Ivao podforum in Letalska šola ima ravno to funkcijo (poleg obveščanja in ostalih debat), da se v njih reči vpraša - ker v praksi na Ivao je že prepozno; razen seveda, če se ne organizira posebej trening za kakega novega člana, kar se predvsem v zadnjih mesecih veliko počne in se tam namenova vadi določene situacije in razlaga stvari. Torej, vsi, ki bi radi bili med uspešnimi člani Ivao, prvič, berite dokumentacijo, ki je že na voljo - dodatna pojasnila pa vam bomo dali ostali tukaj na forumu / ali online na treningu z vsakim posebej ali večim skupaj.

Zdaj pa k tvojim vprašanjem:
Citiram:
Kaj pa če v tem prostoru, ki se mu pribljižujem ni CTR-ja temveč le naprimer APP ali TWR. Kdaj se javim v tem primeru (ko pridem v FIR ali ko sem bljiže letališču?

Glej, vsaka država ima svoja pravila. Pri nas (o čemer tudi piše AIP na naši strani) je meja med APP/ACC* FL240, v kolikor sta online APP in ACC. Ta meja se tudi spreminja glede na promet, lahko je tudi samo 180 itd. Če je online le APP (konkretno za LJLJ_APP) se ti javiš že takoj ko prideš v Slovenijo, saj si, v kolikor pristajaš v Ljubljani, ob vstopu v Slovenijo ponavadi na FL120-150, ker je že nižje od tiste meje FL240. To velja za vsa letala, ki k nam pridejo na vstopnih točkah, kot so TELSI, RADLY, BERTA, MAGAM...itd... da pokličejo direktno Approach (uradni naziv je Ljubljana Approach-Radar) - zato, ker izvajamo radarsko kontrolo in nismo proceduralna kontrola brez radarja.

* ACC pomeni Area Control Centre. Koda je LJLA_CTR, vendar callsign našega Radarja ni Center, temveč Radar. Centri so večinoma le v ZDA in mogoče še kje... in od tam izhaja oznaka CTR, ki se uporablja povsod na Ivao; z besedo Area torej označujemo našo radarsko kontrolo LJLA_CTR "Ljubljana Radar" kot poziv oz. Ljubljana ACC v dokumentaciji.
CTR kratica v naših dokumetih pa ne predatavlja Radarja, temveč Tower Zone.

Da si boš lažje predstavljal na primeru Slovenije, kje kdo kaj pokriva, poglej na www.ivao.org/si pod AIP - Charts - karta 11-2 ICAO Airspace Classifications. Območja označena s CTR (npr. CTR Ljubljana) so območja, ki jih pokrivajo stolpi; TMA območja pokrivajo Approachi (Maribor, Ljubljana in Portorož); CTA območja pa pokriva Radar; le da se ej v praksi med LJLJ_APP in LJLA_CTR uvedel FL240 za mejo v celotnem obmožju zaradi praktičnosti.

Če pogledaš Avstrijo na www.ivao.org/at, pod Wien FIR, Frequenzen: ti tam točno piše, da je recimo Graz Approach pod FL125, v Innsbrucku pa do FL165. Grafično je tudi prikazano, od kje do kje je kdo. Enako je to prikazano na naših kartah (11-2)

Torej, ti pokličeš kontrolo, ko si v tistem njenem 'loncu', kjer kontrola opravlja delo... to si moraš 3D predstavljati.... s pomočjo FSNAV (o tem v nadaljevanju) GPS, - kjer oceniš svoj položaj in prbl. veš, kdaj moraš poklicati; ter kartami, kjer so FIR-i označeni in glede na točke po katerih letiš, oceniš oddaljenost meje in pol pokličeš. Tu ne gre za kako hudo točnost. Plus/minus 5 minut ... bolje poklicati prej kot kasneje; ko pa smo atc online, si pa itak kdaj malo po svoje podajamo letala, glede na situacijo v zraku.

Vedno, ko nekam letiš, se moraš najprej seznanit z zračnim prostorom preko kart in FSNAV-a ter njegovega plana, ki ga ti zračunaš tam notr in po tistem pol gledaš kje si.

Citiram:
Ali je kakšen tehnični pripomoček, ki mi to pomaga določiti. Za sedaj mi pade na pamet le v flight plan vnesti točko (VOR) blizu meje FIR-a in ko dosežem to točko se javim. Ali je to dovolj točna metoda ali je še kaj drugega?

Glede na tvoj plan ves čas preverjaš svojo pozicijo, verjetno tudi s pomočjo GPS-ja. FIR-i in kontrol ose označene v kartah posameznih držav, ni pa nujno da imaj ovse države na Ivao t ovse dodelano, zato ti svetujem, da si iz www.ivao.org/network -> Software zloadaš FSNAV, program, ki ga v FS-ju odpreš/zapreš s tipko F9 (odpre se ti čez cel zaslon, kot da bi med letom na karto pogledal..letal oseveda leti naprej tist čas..nič ne pavzira in tudi iz FS nič ne izstopaš...) in ti prikazuje tudi meje FIR-ov - kaže tvojo pozicijo, ter vsa radionavigacijska sredstva s frekvencami vred - v območju kjer se nahajaš - ILS frekvence ter letališča. Uporablja se tudi za računanje Flightplana, ki ga potem ti lahko uvoziš v FS ter pretipkaš točke v IvAp; FSNAV vsebuje tudi svoj FMS - s katerim lahko po planu avtomatsko letiš svojo ruto, ter odletaš SID-e in STAR-e povsem avtomatsko. (Primerno, če nimaš na letalu FMC-ja)

Zadnjič spremenil Šerif, dne 06 Jun 2005, 15:06, skupaj popravljeno 5 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 12:04 
Odsoten

Kraj: Medvode
Pozabili ste omeniti, gospod direktor, da je treba FSNAV plačati. :wink:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 12:13 
Odsoten

Ja res je.... ostanejo ti karte..al pa vsake tok cajta prečekiraj svoj položaj v Servinfu, če se ne znajdeš v prostoru, med letom torej preverjaš sebe na temu programu, ki kaže dogajanje na mreži. Servinfo dobiš na istem linku kot FSNAV.

Za letenje v Sloveniji na Ivao rabiš naše karte (Nejc Brelih)
AIP Slovenija - CHARTS

Zadnjič spremenil Šerif, dne 17 Apr 2005, 11:58, skupaj popravljeno 5 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 12:51 
Odsoten

Mnja recimo kombinacija FSNav in pa instaliran ServInfo gauge v kokpitu je kar posrecena. S prvim vids kje tocno se nahajas z drugim pa spremljas kateri ATCji so online. Vse iz kokpita, nikamor ni treba skakat.

Dalec najboljsa in pa zastonjska varijanta pa je seveda ce mas dva zaslona na razpolago. Na enmu laufas fullscreen ServInfo v map nacinu z vsemi podatki, na drugmu pa letis :) A true joy :beer:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 14:46 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Ojla!
Sam toliko, če bi se kdaj zgodilo, da bi lih nucal kako karto, potem so možnosti naslednje:
- greš po web straneh posameznih deželic, ki imajo objavljene karte za svoja letališča
- če na IVAO webu ne najdeš, pač zlorabiš VATSIM in greš po vACCjih VATSIMa (glej www.vateud.org npr., kjer je spisek evropskih vACC)
- ventuelno greš pogledat za AIP na web strani CAA posamezne RL države, tko kot npr. slovenski CAA, Tunizijski AIP, Ukrajinski AIS. Glejte kako stran kot je tale npr.: http://members.ams.chello.nl/vdleije/civavlinks.html
- v najslabšem primeru (pa ne me zasut z željami) lahko tud jest kako zadevo exportiram iz enega softwerčka, o katerem ne bi tle govoru kaj in kako :wink:
Sicer pa se lahko tud zmenmo za kako regularno obliko online treningov, recimo vsak petek, vsak ponedeljek, vsak drugi ponedeljek... Pa se preprosto najde nekaj kontrolorjev (2-3) pa se novinci lahko lepo šolajo tako ali drugače...

:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Apr 2005, 21:10 
Odsoten
Uporabniški avatar

Bobo, sedaj smo te dobesedno zasuli z informacijami, vendar se ne ustraši! Izgleda blazno veliko in zakomplicirano, ampak če se počasi spraviš v to zadevo ugotoviš. da je vse skupaj v končni fazi precej zabavno in enostavno, predvsem pa je realizem na najvišjem mogočem nivoju!

Nikar ne obupaj, poglej kdaj smo kej na mreži, priklopi se in počasi se ti bo vse razbistrilo!

LP

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 Apr 2005, 11:48 
Odsoten

Fantje hvala za kopico podatkov. Bolje preveč kot premalo. Saj ne da bi se ravno bal, vendar ne bi rad prevelikih kozlov streljal.
FSnav se mi zdi super orodje pred poletom (za pripravo), med letom se mi pa ne zdi preveč realističen čeprav zelo uporaben. Med letom tako in tako moramo vedeti kje smo z ozirom na plan in če imamo take Enroute karte kot so za našo državo mislim, da je to dovolj, da se znajdeš (upam). Žal sem take karte našel le še za Austijo in Italijo. A mi lahko kdo pomaga z Nečijo, Švico in še katero. Vse te waypointe tudi v FMS vnesemo in sledimo planu. V pravem letalu še sedel nisem, zato se lahko zelo motim in me prosim poravite.
Dobra ideja je tudi organizirani trening. A bi se dalo zmenit?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Apr 2005, 12:03 
Odsoten

Šefe bi meu za en večji trening (če vas pride več - bo bolš) cajt 26.4. - da razjasnimo zadeve online. (Če bo pa kdo od naših mojstrov kaj prej gor, pa pripravljen kaj povedat, pa lahko tudi prej; pa se pol mi vseeno še 26. dobimo.)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Apr 2005, 11:02 
Odsoten

Velja 26. aprila, ampak po 17 uri zaradi službe.

Podrav

bobo

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Apr 2005, 11:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Stajerska
Se pridružim :D , če mi seveda uspe porihtat računalnik :( .....zdej sem nekako začasno prizemljen :cry:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Apr 2005, 15:33 
Odsoten

Dobro, po 17. uri naredimo en trening pol.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 27 Apr 2005, 05:35 
Odsoten

Opravil sem prvi trening na mreži. Katastrofa!!! Še nikoli nisem imel tako polne roke dala. Zmeda popolna. Pred oči se mi je spustila črna zavesa. Stvari, ki sem jih sicer opravil "miže" so se mi zdele neznane. Iz potniške kabine so prihajali prestrašeni kriki ljudi. Ostali člani posatke so dali odpoved, ker so dobili strah pred letenjem. Potniki so mi po pristanku grozili s tožbami. Tudi pri osrednjem TV dnevniku so že poročali o nekem potniškem letalu, ki je izvajalo akrobacije na nizki višini. Priznam vse napake, vendar jaz se ne dam. Letalska družba mi je namenila dopust čez praznike, da pridem k sebi. Naslednji teden pa poskusimo znova. Vito tvoje potrpljenje ne pozna meja. Hvala!

Lep pozdrav

bobo

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Apr 2005, 10:58 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
heh .. sej prvič je vedno tak ... mogoče si daj za začetek kako bol počasno letalo ko pa erj145 ... recimo kako cessno ... maš več časa za rihtanje ker je vse skup enkrat bol počasi :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2005, 08:01 
Odsoten

Živijo

Prosil bi vas, da mi razjasnite še eno stvar. Zanimajo me SID-i in STAR-i.
1. Narejeni so za uporabo, vendar kdaj se jih poslužujemo in kdaj ne?
2. Če bi radi leteli SID ali STAR ali se to nekako prikaže že v flight planu ali se to napove pri zahtevku za clearance ali se s kontrolorjem to kako drugače "zmenim". Pri STAR-ju je pri clearanceju to nemogoče, saj bo pri pristanku lahko čisto drugi kontrolor. Kako mu torej dopovem kaj bi želel?
3. Če ne uporobljamo SID-a ali se po vzletu leti kar naravnost dokler ti kontrolor ne ukaže drugače.
4. Ali se kontrolorji ko vektorsko vodite naprimer do ILS-ja poslužujete ustaljenih "poti" ali ne.

Upam, da ne utrujam preveč.

Hvala za odgovor

Pozdrav bobo

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 23 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: