Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 22 Apr 2026, 22:11

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: GPS, QNH v FS 2002
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2007, 20:53 
Pozdravljeni!
Ali se da v FS 2002 spremeniti/nastaviti GPS, da pokaže več podatkov (S3, TWR cono, etc)?
Iz FS 2002 poznam bolj izraze "current altimeter 29,92", tako da ne vem točno, kaj naj z QNH,
saj nastavitve QNH v Cesni ali Baronu ni!?

:shock: Help!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2007, 21:24 
Dragi Abarth, kaksno knjigo bo treba vzeti v roke, pa se malo poduciti o osnovah letalskih instrumentov, pomenu raznih izrazov, kot je naprimer tudi QNH, ki ga omenjas, kajti jaz kategoricno trdim, da se ze od pradavnine simulacije QNH da nastavljati, le treba je vedeti kaj in kako.

Kar se pa GPS-a tice, pa odpri fs2002.cfg datoteko in v rubriki GPS vse nicle spremeni v enke, pa ti bo pokazal vse kar
tozadevnega tvoj scenery pac vsebuje

Na vrh

Naslov prispevka: RE: GPS
OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2007, 21:46 
oldrockster napisal/-a:
Dragi Abarth, kaksno knjigo bo treba vzeti v roke, pa se malo poduciti o osnovah letalskih instrumentov, pomenu raznih izrazov, kot je naprimer tudi QNH, ki ga omenjas, kajti jaz kategoricno trdim, da se ze od pradavnine simulacije QNH da nastavljati, le treba je vedeti kaj in kako.

Kar se pa GPS-a tice, pa odpri fs2002.cfg datoteko in v rubriki GPS vse nicle spremeni v enke, pa ti bo pokazal vse kar
tozadevnega tvoj scenery pac vsebuje

Hvala za nasvet, bom poskusil urediti. Sicer vem, da je QNH toliko in toliko mBarov, vendar, kot pravim sem do sedaj letal
v FS 2002 igri, tam pa se javlja samo altitude in sem se nekako navadil, v Baronu pa mi tudi kaže 29,92, 3,4,5.......
:wave: LP. Abarth

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2007, 00:34 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Aj jaj jaj...

GPS in QNH nimata nobene zveze. Nekaj je GPS, nekaj drugega pa visinomer.
Kot prvo se zracni tlak meri v Evropi in v neameriških al karksnihkoli drzavah v metricnem sistemu, torej v hPa = mbar. Sicer ti je kontrolor dolzan povedat tlak tudi v inHg, ce zahtevas od njega, vendar v praksi raje ne probavaj.
Obstaja tabela pretvorb inHg-hPa, ki jo najdes v SI-AIP, sigurno pa je tudi v Instruction packu.
29.92 inHg = 1013.25 hPa, za ostalo si pa poglej v tabelah

QNH nastavis s pritiskom na tipko B, lahko pa enostavno VRTIS gumb na altimetru, tako kot nastavis rocno uro. Cist vsak visinomer ima gumb, s katerim vrtis skalo toliko casa, da se pojavi pravi tlak v okencku. Ce vrtis v levo, bodo manjsi tlaki, ce pa desno, pa vecji.

Pa cimprej presedlaj na FS2004, pa ne ukvarjaj se s kontrolo v FS, ker si bos naredil medvedjo uslugo. Raje pridi online. Trenutno imam tako lepo pokrajino, vreme, oblake, efekte, teksture in letala v FS2004=FS9, da se mi kar smeji!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2007, 08:22 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
pilatus9 napisal/-a:
Trenutno imam tako lepo pokrajino, vreme, oblake, efekte, teksture in letala v FS2004=FS9, da se mi kar smeji!

Te popolnoma razumem...

Abarth, tabelo za pretvorbo inHg v hPA (mbar) in obratno najdeš v AIP-GEN na strani 8 tukajle: http://www.ivao-si.org/aip/aip_gen.pdf

Na vrh

Naslov prispevka: RE: Aj, aj, aj
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2007, 10:40 
pilatus9 napisal/-a:
Aj jaj jaj...

GPS in QNH nimata nobene zveze. Nekaj je GPS, nekaj drugega pa visinomer.
Kot prvo se zracni tlak meri v Evropi in v neameriških al karksnihkoli drzavah v metricnem sistemu, torej v hPa = mbar. Sicer ti je kontrolor dolzan povedat tlak tudi v inHg, ce zahtevas od njega, vendar v praksi raje ne probavaj.
Obstaja tabela pretvorb inHg-hPa, ki jo najdes v SI-AIP, sigurno pa je tudi v Instruction packu.
29.92 inHg = 1013.25 hPa, za ostalo si pa poglej v tabelah

QNH nastavis s pritiskom na tipko B, lahko pa enostavno VRTIS gumb na altimetru, tako kot nastavis rocno uro. Cist vsak visinomer ima gumb, s katerim vrtis skalo toliko casa, da se pojavi pravi tlak v okencku. Ce vrtis v levo, bodo manjsi tlaki, ce pa desno, pa vecji.

Pa cimprej presedlaj na FS2004, pa ne ukvarjaj se s kontrolo v FS, ker si bos naredil medvedjo uslugo. Raje pridi online. Trenutno imam tako lepo pokrajino, vreme, oblake, efekte, teksture in letala v FS2004=FS9, da se mi kar smeji!

nikoli nisem rekel, da imata GPS in Altimeter kakšno zvezom pa tudi tipko B znam pritisniti in
vrteti gumbe :evil:
Le Vito mi je na treningu nekaj omenil, da se da nastaviti GPS tako, da se vidijo S1, S2, S3 ...
točke, morda tudi področje TWR, pa debate nisva dokončala!
Ker pa QNH na alimetru pač ni, bom pač gledal tabelo!

LP. Abarth405

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Jan 2007, 18:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Stajerska
Dragi abarth 405, ce mislis tocke javljanja za Slovenijo (S1, S2, ME1...), ki jih lahko vidis v GPS-u, jih dobis na tej strani. Sicer pa je bil link ze objavljen na forumu.

http://slovenia.avsim.net/slo_v_fs/SI-fs-main.htm

nato gres na stran "Pokrajine" in spodaj bos nasel zeljeno mapo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Jan 2007, 15:39 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Ja, Andrej in Stipe, pa verjetno še kdo ... trenutno je pogled in občutek pri mojem spedenanem FS 2004 tako fantastičen, da ni FSX nič boljši, nasprotno, celo slabši bi rekel ... Pa tudi glede na odzive v tujini izgleda, da bo 2004-ka še kar nekaj časa lepo in zgledno furala ... vsaj še do konca tega leta ...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Jan 2007, 13:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Idrija
Želel bi vprašati, ali ne obstaja nobena druga pot kot preračunavanje po tabeli? Morda kakšna finta z namestitvamu ali nekaj takega?

Kaj pa, če bi spremenil panel določenega letala in altimeter priredil za hPa?

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: