Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 22 Apr 2026, 22:03

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 17:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Pirniče (Medvode)
Uf, kot pilota me caka kar veliko ucenja na Ivao. Koliko casa pa v povprecju traja nabiranje znanja in potem polet oz. online trening?

LP :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 19:10 
Odsoten

Čas je zelo odvisen od posameznika, ampak vseeno:

- recimo, da prvi dan inštaliraš IvAp + MTL in Teamspeak ter informativno prebereš IvAp manual.
- drugi dan boš recimo prebral Ivao Rules&regulations ter se lotil I-Packa
I-Pack boš od L1 do konca L6 prebiral kak teden ... naslednji teden se boš ukvarjal potem recimo z downloadom letalskih kart, branjem frazeologije na Ivao-SI straneh in AIP zbornika...
tako se po okvirno 15 dneh prebiranja reči lotiš online letenja ob petkih zvečer na šolanju .. se naučiš brat letalske karte... uporabljat zadeve, ki si jih prebral v I-Packu in AIP-u .. kjer vidiš smisel napisanega ...
Če se redno udeležuješ treningov online ... gre nakako takole:
1. trening: šolski krogi (Cessna/Beechcraft) LJLJ
2.: IFR LJLJ/LJPZ brez SID/STAR - letenej po zahtevanem headingu, višini, hitrosti vzpenjanja/spuščanja...
3.: IFR LJLJ/LJMB brez SID/STAR z ILS app. po karti in ponovitev šolskih krogov pred pristankom
4.: LJLJ - letenje SID-a / STAR-a po karti, holdingi
5.: holding entry, povzetek s poudarkom na frazeologiji
6.: frazeologija II in še kaka IFR polet
skupaj to znaša okrog 25 ur letenja online s treningi; med tednom lahko ponavljaš obnline, kar is se nauču v petek ... s tem da v petek snemaš dogajanje na mreži ..se pravi sebe in inštruktorja ..da si mal zavrtiš posnetek kasneje ...

glede na našteto traja zadeva 8-10 tednov če si hitro učljiv ... da lahko normalno letiš na mreži samostojno tudi po tujih državah z enim normalnim potniškim letalom kjerkoli... in da opraviš Flight Captain (FC) izpit - ki sicer ni pogoj za letenje ... ga pa priporočam, da zadevo narediš zaradi svojega statusa na mreži - s šolanji ob petkih pa zveš vse za ta FC.
Se pravi ..do FC ratinga, če se lotiš na šus študirat zadeve na Ivao-SI prideš v dobrih dveh mesecih ... če pa greš bolj na počasi ..pa odvisno ... ti bodo drugi piloti na Ivao povedali, koliko časa je kdo delal za FC rating...

Če imaš res dost časa se splaša I-Pack 2x prebrat ... in to z daljšim premorom .. ker drugič bolj veš, kaj bereš.
Če sedaj ne razumeš zadev ..le preleti vsebino ..skušaj si kake segmente zapomnit okvirno... po treningih ti bo bolj jasno.
V I-Packu so nekatere zadeve namenjene kontrolorjem ... točno ne morem povedat katere, tisto lahko preskočiš, kar nima veze...

No, če se zdej ob tem spisku nisi prestrašil, je uredu :) ... je pa bolje, da zdej veš kako zadeva s treningi zgleda.

Ima kdo kaj za dodat .. tisti k ste delal vsaj FC pred nedavnim?

Zadnjič spremenil Šerif, dne 11 Avg 2006, 19:24, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 19:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Ne, kljub temu se ne bom ustrasil :D . Trening je trening in vse terja svoj cas. Veliko bolj resna in zanimiva zadeva se mi zdi tole IVAO, kot pa samo MFS zagnati in pognati letalo v visave. Nobenih resnih procedur ni pri slednjem. Tako da se bom kar potrudil in se anglescino poleg pilil :D .

Aja, se to mi je na misel padlo. Glede na to, da je non stop govora o Sloveniji in njenih letaliscih, sem dobil obcutek, da se lahko leti samo po Sloveniji. Predvidevam, da se motim. Ampak sem pa tudi zasledil nekaksen "service pack" dodatek za MFS, kjer je Slovenija in letalisca zelo dodelano, kot pa je v programu MFS. Zaradi tega pa sem verjetno tudi dobil obcutek, da se leti vec ali manj po Sloveniji.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 19:32 
Odsoten

Za FS obstajajo dodatki za letališča - oz. scenery, ki si jih naložiš, da so letališča bolj realna. Za Slovenijo je na voljo FS Slovenija 2004 - http://users.volja.net/slo2004/si_index.htm - mal si poglej slikce ...
obstajajo tudi freeware scenery-ji, ki pa so seveda slabši ...
O Sloveniji je govora zato, ker le v našem prostoru potekajo treningi ... seveda, ko enkrat zaključiš te treninge na mreži, letiš kamorkoli, s katerimkoli letalom... vsaj v Evropi je frazeologija popolnoma enaka ...
Naši piloti na Ivao večinoma letijo po linijah Adrie ... z repainti Adriinih letal seveda ..in dodelanimi kokpiti z delujočim FMC itd ..., ki jih default letala nimajo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 19:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Aha, zdaj mi je pa bolj jasno. Ce pa prav razumem, se v nasem slovenskem prostoru pogovarjam z "nasimi" kontrolorji, ce pa hocem iti v Evropo in drugam ven, pa se moram prikljuciti na drug serve :oops: ? Sem zadel bistvo :? ?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2006, 21:34 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Mislim da server ostane isti (Vito???) , samo kontrolor se zamenja, ko se ti priklopiš na drugo frekvenco!
Če sem se kje zmotil, naj me Vito popravi!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 00:04 
Odsoten

Ivao mreža ima prbl. 20 aktivnih serverjev, posejanih po svetu. Ko se kot pilot želiš priključiti na Ivao, ti IvAp program sam izbere strežnik, ki ima tisti trenutek najmanjši ping in je po možnosti geografsko čimbližje. Ti serverji so med seboj seveda povezani, drugače mreža ne bi funkcionirala. Načeloma je torej vseeno, na kateri server se priklošiš, slaba izbira npr. brazilskega serverja bo privedla do štekanja ostalih letal oz. slabemu osveževanju pozicije, ipd. Kratice so npr.: IVANDE1(2,3) (Nemčija), IVANAT (Avstrija), itd ...
Seveda frekvenca kontrolorja nima nobene zveze s serverjem. Frekvence kontrole so točno določene za vsako državo, oz. FIR (pri nas v AIP En-Route na Ivao-SI strani). Frekvenco kontrole pred vstopom v državo preveriš v IvAp-u, ker je ponavadi več možnih za en facility.

In, ja ... pri nas se pogovarjaš z našimi kontrolorji ..(zaenkrat smo sami Slovenci) .. v Nemčiji pa pač z nemškimi :) - zato pa imamo standarno frazeologijo ..lokalne posebnosti sicer vedno obstajajo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 09:17 
Odsoten
Uporabniški avatar

Fino, ujel bistvo. Zanima pa me se to, ce za to vrsto virtualne simulacije potrebujem kaksen hiter internet, ali je dovolj ze samo telefonska linija, kajti jaz imam UMTS (mega paket))

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 14:40 
Odsoten

UMTS bi znal bit uredu. Boš videl online pri komunikaciji, itd.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 14:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Me veseli :D , je pa hitrejsi od navadne telefonske povezave sicer.

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 15:19 
Odsoten

Sem preveril specifikacije ja ... zna bit uredu.

PS: FAQ v forumu 'Obvestila divizije' sem dopolnil z nekaterimi tvojimi vprašanji ... tako si namreč počasi ustvarjamo zbirko vseh vprašanj :)
http://www.ivao-si.org/forum/viewtopic.php?t=1054

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 16:00 
Odsoten

Kraj: Vodice
Živjo Flyguy

Mogoče lahko prideš na petkov trening le kot opazovalec in poslušaš ter opazuješ, da dobiš malo boljšo sliko o vsem skupaj. Mogoče ti bo kasneje ob prebiranju priročnikov lažje in boš bolje razumel stvari.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 16:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

No, nekaj takega sem tudi ze sam hotel vprasati, pa si me prehitel. Sam sem imel v mislih sicer nekoga iz LJ povabiti na pijaco in da mi pokaze, kako dejansko pristopiti k stvari. Imam prenosnika, zato ni problem. Am, je pa zelo fina ideja, da bi za zacetek samo opazoval in poslusal, kako stvari delujejo. Kako pa naj se tega udelezim? Doma iz naslonjaca ali imate kaksne druzabne vecere kje? Kajti po pravici povedano se se vedno lovim, vse sem si ze zlovdal iz neta, zdaj bom sel na prebiranje literature, samo imam obcutek, da se bo to pri meni malo zavleklo. Ogromno stvari je napisanih v anglescini (kar sploh ni slabo, se bom pac se to dodatno ucil :)), moj besedni zaklad pa tako tako.

Z veseljem se bom udelezil, samo povedati mi boste morali, kje, kdaj in kako. Poteka to samo ob petkih, kot sem uspel razbrati? Mogoce, ce je kje se kdo, ki se trenutno uci v tej smeri, bi se lahko s kontrolorjem zmenili, da bi bila pac dva pilota v zraku (zato, da bo vizualno "promet"), kontrolor pa bi imel naju cez. Seveda pa najprej studij, sele nato moja ideja. Namrec enkrat tedensko se mi zdi premalo :cry:

Kaj menite?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 17:02 
Odsoten

Najhitreje in najenostavneje bo šlo ... če se lepo pripraviš za 1. trening:
- če do tega petka sedaj preštudiraš IvAp manual in se probaš skonekrat na platformo brez letenja ... istočasno zrihtaš TS ...se priklopiš na kakšno tujo kontrolo in poslušaš..bo že velik.
- tok da boš v petek znal normalno delat z IvApom in TS-jem ... da lahko začnemo .. pa VFR frazeologijo si preber ... pa mej pred sabo ko boš na treningu; ter LJLJ karte parkingov in taxiwayev is naprintaj ... za šolske kroge prvega treninga bo dost .... če ti pa še več cajta ostane do petka ..pa beri I-Pack ni AIP.
bo? :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 18:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Nekaj od tega pa ze bom moral narediti do petka :)

Hvala

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2006, 22:58 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
No, tista ideja, da bi se nekomu iz LJ priključil, npr. en večer, se mi zdi čisto super ideja ... Lahko me pokličeš na 041 726 954, pa bova malo skupaj preizkusila zadeve, če si zato! Tudi jaz se imam še marsičesa naučiti!!! :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Avg 2006, 14:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Dogovorjeno :)

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2007, 14:36 
Odsoten

Mene nekaj zanima. Kako se lahko prijavim z ugasnjenimi motorji? Vedno, ko se prijavim, pa bilo kam ... na platformo ali na runaway ... vedno so motorji že uklopljeni ...

lp :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2007, 14:41 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Če prav razumem, ti motorji tečejo, ko zaženeš FS. To rešiš tako, da ugasneš motorje in vse drugo, izklopiš glavno baterijo in zadevo shraniš (mislim, da je to opcija "Save Flight" - nisem pa prepričan, ker govorim na pamet). Potem pa si ta polet nastaviš za privzetega - tako se ti bo FS ob vsakem zagonu postavil v to stanje... vsaj naj bi se...

Seveda pa gre tudi tako, da FS normalno zaženeš, nato pa vsakič posebej pred priklopom na mrežo ugasneš vse potrebno.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2007, 14:49 
Odsoten

Hvala, Stipe :D Dve dobri ideji si mi nrdil :wink:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: