Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 22 Apr 2026, 18:55

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 25 Feb 2007, 21:41 
Odsoten

Danes sem pri enem od novincev prebral sledeči plan poleta:

Slika

Kaj je tukaj narobe:
- callsign je ADR, kar označuje linijski promet z nekim potniškim letalom in ne kroženje okrog Bleda z UL letalom. Sploh pa callsign ni primeren za tovrstno pilotsko znanje, sploh če hočemo, da bi callsign Adria v svetu Ivaoja predstavljal neko ime slovenskih virtualnih pilotov, s katerim bi bili prepoznavnejši, kot smo trenutno.
- flight rules IFR - čeprav gre za VFR polet
- type: scheduled (S), čeprav to ni linijski let
- oprema SDRWY: to UL letalo naj bi torej bilo RVSM in RNAV approved - zelo zanimivo, UL letalo s FMC-jem...
- napačen čas odhoda, napačna destinacija, napačna alternacija, napačen origin
- UL letalo leti 440 TAS?
- brezvezen RMK
- leti na FL010 - na tlačni višini 1000 ft od QNE nekje gor po hribih?
- ima ameriški squawk 1200
--------------------------------
torej narobe je vse, niti en parameter v planu ni pravilen.

Zato predlagam, da se v prihodnje dogovorimo za sledeče:
1. - da se ADR callsign uporablja za 'resne' polete v tujino - oz. domače IFR (trening) lete
2. - da se S5 oznaka uporablja za vse ostalo, sploh za take polete, kot je tale
3. - da se držimo ukrepov iz tega posta in tako med tednom ohranimo red v virtualnem zračnem prostoru, tudi ko kontrole ni online: http://www.ivao-si.org/forum/viewtopic.php?t=1848

PS: še tole - razen ob petkih in na sobotnih treningih (če Notam ne navaja kake izjeme) - se na TS frekvencah kontrole izogibajmo vsakršnemu klepetanju - tega raje prenesemo na chat, msn, skype, oz. privatne TS kanale in ne ATC-jevske - da se ATC kanal na TS res uporablja izključno za oddajanja kontrole in pilotov, namenjena operacijam v zraku in na tleh.

Na naši spletni strani je zapiskov za ustrezno letenje in pisanje planov dovolj, le prebrati jih je potrebno pred letenjem, oz. leteti tam, kjer, tudi če ne veste kaj je unicom, ni pretirane 'škode' (točka 3).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Feb 2007, 22:40 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Vito se čisto strinjam, iz RL pa sem videl že ULN s primitivno FMS napravco. No ubistvu je biu GPS s tipkovnico pa z databaso. Pilot mi je to stvar predstavil kot FMS.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Feb 2007, 23:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Idrija
Sem gledal tega tovariša kot observer, je čistokrvni novinec (saj ne da bi bil jaz kaj drugega) in če ne znaš najbolje angleško, kar je pri mlajših pogosto, je res dokaj nerodno začet z letenjem na Ivao. Se mi pa vseeno ne zdi prav, da kar uletiš na LJLJ, nekaj napišeš v flight plan, potem te pa kontrola uči squawk mode zamenjat :roll:
Prav zaradi takih cvetk rajši gledam in se učim na vas, je pa res, da se flight plana izpolnit pri gledanju profijev ne naučiš.
Je že res, da mora vsak naredit dovolj napak, da se nekaj nauči.
:wave:

P.S.:
Kaj pravite, če bi prevedli kak manual ali kakšno poglavje I-packa za slovenske novince?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 01:03 
Mogoce bi si pa vzeli toliko casa,pa prezvecili tole, potem pa
lahko potrenirali izpolnjevanje plana tule, ce pa ta povezava ne deluje
je pa ista zadeva dosegljiva tudi tule.

Sicer se pa zavedajte tega, da je letalstvo svet v katerem vlada anglescina in ce je ne obvladate, potem se je zacnite hitro uciti!
Sicer pa sem nad navedbo, da je pri mlajsih opaziti neznanje angleskega jezika enostavno :shock: .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 01:56 
Odsoten

oh vito ... ob hitrem pogledu na ta topšic bi te najraje zadavil ... ampak kasneje sem opazil, da nisi mene zaštrikal, hehe ... :rotfl:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 01:57 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Od ADR58 bi pa pricakoval, da ce ve kaj pomeni HELEN L179... da bo vedel tudi kaj se vpise v FPL! Ker da ves tocno kaj pomeni vse to v ruti, pol pa da tkole pomeces vse notr, jao jao ena velika praznina v znanju ali pa ena svinjska nemarnost. Jaz se vedno vprasam, ce se upam podpisat pod to, kar gre izpod mojih rok. Temu je pa ocitno vseeno.
Pa luba dusa, sej vse pise v in je razlozeno ko na pladnju step-by-step, ko nalagas Ivap, se ti nalozi zraven se toti PDF.

Prevajati anglesko literaturo v slovenscino je ena najvecjih napak, ki jih lahko naredimo.

Dejstvo je, da anglescina marsikomu dela probleme, vendar ravno to je prednost, da doma v obilici PDFjev in I-packa v miru nastudiras, na IVAO sprobas preko glasu in naredis napake na mrezi, da se streniras za RL frazeologijo.
Druga stvar je pa ta, da anglescina je v letalstvu zakon in prej si v glavo utepes to, prej lahko normalno spis. Spremenili bodo mogoce edinole Kitajci... Zato ni smiselno oljsevat novincem, da bi prevajali v materinscino, ker se bo najdu mojster, ki mu bo v slovenscini vse jasno, a bo hitro v skripcih, ko se bo javil nekdo po anglesko, ki pa ne bo imel pojma kje se nahaja. To je o frazeologiji. Pa sej kar poglejte, kako je butasto, ko vidis pokrito celo Italijo, Francijo, Spanijo pa se Brazilijo, pa kaj ti pomaga, ko tolcejo vsak svoj materni jezik... Kontrola je online, to je ze OK, vendar kaj ti pomaga, ko si edini na celem Paris radarju, ki govori normalno anglesko in nimas niti najmanjse predstave o prometu okoli sebe, ko se klatis na 5000 ft proti LOC. Anglescina pa predstavlja kakih le 2% vse komunikacije, pa se to edino s teboj.

Druga stvar, zaradi katere se mi pa ne zdi smiselno vlagat v prevajalstvo za teh +100 aktivnih clanov Slovencev, je pa sledeca:

Sem pol ure pisal tekst, pa sem ga zbrisal do te tocke, ker bi se kdo prepoznal v njem in bi se mogoce pocutil uzaljenega... Raje ne izzivam, ko vidim kako se gre zadnje case na forumu za vsako dlako.

Uglavnem bistvo ostaja: strokovna letalska anglescina. Prej ko se je naucis, prej bos lahko normalno deloval. Slovenija je premajhna, da bi letel samo tu. Ko pa preckas mejo, je pa to vecinoma edini jezik, ki ga razumemo oboji... Je pa se to res, da kdor danes bere ta forum, ima pred sabo se najmanj 20 let zivljenja. Sedaj si pa samo poglejte, kako se je racunalnistvo razvilo v zadnjih 10 letih, pa vam da odgovor, da boste anglescino do konca zivljenja se krepko potrebovali, zatorej ni zaman vloziti v znanje jezika. Pa ceprav morebiti zacenjate iz nule...

V razmislek pa brez zamer.

Zadnjič spremenil Jeppesen, dne 26 Feb 2007, 02:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 02:00 
Odsoten

Jaz menim, da more bit le nekaj v angleščini. Če bi bilo vse v slovenščini, bi vsak prdec lahko prišel gor, pa ali zna kaj povedat po angleško ali ne. Mislim, da je za letenje na IVAO potrebno neko nižje znanje angleškega jezika.

@ pilatus9:

Jaz pa nimam še 20 let življenja za sabo ... kar precej manj :P

:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 02:08 
Odsoten
Uporabniški avatar

Adria airways napisal/-a:
Jaz pa nimam še 20 let življenja za sabo ... kar precej manj :P

pise takole:
kdor danes bere ta forum, ima pred sabo se najmanj 20 let zivljenja

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 02:36 
OMFG in kako lahko pricakujes od nekoga, ki niti v Slovenscini ne razume in ni sposoben ponoviti enostavne trditve pred in
za nekim stanjem, da bo mogoce dojel se kaksno rahlo kompleksnejso zadevo? Pa naj bo navedena v kateremkoli ze jeziku.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 06:41 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

No, tudi jaz sem včeraj opazoval tega našega novinca preko Servinfo; je pa za pričakovati takšne primere tudi v prihodnje, saj se tako VL kot Klub in njegovo delovanje vedno bolj pojavljata v javnosti, tudi ta forum obiskuje vedno več ljudi. In ravno naloga KVLS je pridobivanje in uvajanje novih članov; pred povezavanjem na mrežo bi moral seveda vsak novinec prebrati kar nekaj strani navodil in pravil, kar je sicer zabavno, poučno in zanimivo, toda verjamem, da adrenalin v tistem trenutku prevlada razum. In če se nekdo, ki je nov, loti poleta v nedeljo zvečer, ko ni niti kontrole (takrat bo tudi preizkusil zadevo, kot sem naredil nekoč tudi sam), bodo seveda vidne tudi napake; v takem primeru bi bilo primerno s fantom vzpostaviti stik in mu lepo obrazložiti zadeve. Zatorej zopet podpiram uporabo Skypa predvsem novincem; zelo primerne pa so učne ure z izkušenejšim članom, oz. vsaj začetni koraki; torej predlagam, da se ob takšni priložnosti novega člana nekako kontaktira ter se ga povabi na Skype in mu razloži zadeve, se ga vpelje ... Zelo prijetna naloga!

Podpiram pa tudi idejo, da se vsak začetnik obrne na enega od izkušenejših članov in ga prosi za pomoč, kar preko PM ali elektronske pošte, se dogovorita za čas ko se bosta srečala virtualno (v času brez kontrole) ter naredita skupaj prve korake!

Vsekakor pa pohvale vredno, da se je ADR58 opogumil priti on-line ! Dobrodošel ! =D>

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 09:32 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
pilatus9 napisal/-a:
pise takole:
kdor danes bere ta forum, ima pred sabo se najmanj 20 let zivljenja

Odlično, torej mi je garantirano, da bom živel vsaj do 53 leta - za Abrahama bo taaaaaaak žur :mrgreen: .

No, zdaj pa resno: popolnoma razumem tako zagnanost in adrenalin kot tudi težave novincev, saj sem bil to nekoč tudi sam - vendar z eno pomembno razliko. Dejansko sem pred prvim poletom preštudiral literaturo, ki je bila takrat na voljo.
Od takrat so se stvari nekoliko spremenile, saj sva z Vitom pripravila še več gradiva, ki novincem pomaga pri prvih korakih. In glede na to, da je vse to gradivo na voljo online, da vsak novinec prejme pozdravni e-mail, ki vsebuje povezave do teh zadev, da je tudi na tem forumu nemalo tem, v katerih se o teh zadevah debatira in so v njih navedene razne povezave ter da je bilo konec koncev v vse to delo vloženih nemalo ur in truda, bi se verjetno spodobilo, da vsak nov član najprej preštudira vsaj osnove - saj ne zahtevamo, da vsakdo že prvi dan perfektno obvlada vse skupaj (to zahtevamo šele po parih tednih :mrgreen: ), vsaj izpolnjevanje plana letenja in osnovna pravila pred priključitvijo (sq 2000 ipd) pa bi le morali poznati vsi.

Ja, kar se tiče pa prevajanja - pred časom sem imel neko noro idejo, da bi se dejansko lotil prevajanja I-Packa, vendar zaradi pomanjkanja časa do tega ni prišlo (celoten I-Pack namreč vsebuje cca 35 poglavij, kar bi v smislu knjige zneslo vsaj 100 strani). Se pa strinjam z Andrejem - v letalstvu je angleščina pač zakon in tega se mora zavedati vsak, ki se letenja (tako virtualnega kot realnega) loti. Brez znanja angleščine ne bo šlo, zatorej, če se izrazim malce Dantejevsko: "Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate - in ne znate angleščine" :mrgreen: .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 10:04 
ali pa ste ze vnaprej odlocili, da se je ne nameravate za nobeno ceno zaceti uciti . . .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 10:18 
Odsoten
Uporabniški avatar

oldrockster: Kdo je pa rekel, da se začetniki nočemo učiti. Vredu, ne vem za ostale, ampak jaz ta teden berem samo I-Pack, AIP zbornik, VFR frazeologijo in gledam v karte med branjem. Nevem od kje tebi ideja, da se začetniki nočejo začeti učit.

LP, Matjaž

Slika Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 10:19 
Odsoten
Uporabniški avatar

Angleščina je nujno potrebna in tega ne mislim spodbijati, je pa problem v izrazih, ki se jih po slovarjih ne najde, če pa človek vpraša na forumu, jih dobi po glavi... :lol:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 10:34 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Sergio napisal/-a:
je pa problem v izrazih, ki se jih po slovarjih ne najde, če pa človek vpraša na forumu, jih dobi po glavi... :lol:

S tem bi se pa težko strinjal. Že res, da je zadnje čase na forumu kar nekaj napetosti, vendar se na strokovna vprašanja praviloma zmeraj dobi pameten in pošten odgovor.

Na neumnosti pa se seveda odgovarja z neumnostmi :mrgreen: .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 14:11 
Odsoten
Uporabniški avatar

Sergio napisal/-a:
Angleščina je nujno potrebna in tega ne mislim spodbijati, je pa problem v izrazih, ki se jih po slovarjih ne najde, če pa človek vpraša na forumu, jih dobi po glavi... :lol:

Ma dej ne se spet spotaknit in zapet zarad ene besedice no. To res ni namen. Pisuka, koj se neki nastrojite... ej, u izzzzi... Ne vem kako more zgledat to v familiji in v sluzbi, ce se koj v vsako besedico vtaknete. Calm down and relax! To je forum, kjer resujemo stvari, ne pa da jih zapletamo.

Slovar: Alenka Kukovec: Anglesko-slovenski letalski slovar, Ljubljana, 1994

Sicer pa ni nujno, da uporabljas anglesko-slovenski slovar. Raje pogooglaj in si anglesko besedo razlozi v anglescini. Ti bo razlozeno kako deluje doticna stvar in bos ravno tako razumel.

Sicer pa sem mnenja, da ze sedaj vsaka cast Vitu in Bostjanu , DomnuR ter se komu za obilo literature. Cenit njihovo delo, saj je marsikaj precej lazje dosegljivo novincem.

Google in SEARCH funkcija na forumu pa dela cudeze, saj veste.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 16:22 
Odsoten
Uporabniški avatar

OK, mate prav. Veliko je tudi slovenske literature, ne verjamem da jo majo večje divizije toliko in vsa čast našemu vodstvu =D> .
Stipe: novinci so daleč od stokovnosti in imajo neumnosti v krvi, verjemi mi.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 17:17 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Sergio napisal/-a:
Stipe: novinci so daleč od stokovnosti in imajo neumnosti v krvi, verjemi mi.

Spet se ne morem v celoti strinjati s tabo. Resda so novinci ponavadi (pa ne vedno) daleč od strokovnosti, vendar jaz poznam samo dve vrsti novincev: take, ki so pripravljeni spoštovati pravila in se hkrati hočejo učiti, napredovati in delati po naših internih standardih in zahtevah, ter take, ki tega enostavno nočejo. Nobeni od teh niso neumni oz. nimajo neumnosti v krvi, gre le za način razmišljanja.

Tisti, ki me poznate, veste, da sem strikten, zahteven, pedanten, tečen, ___________, ____________, ___________ (dodaj poljubne pridevnike :mrgreen: ) in zahtevam, da so stvari urejene do pikice - pač imam to poklicno deformacijo (kdor je kdaj delal kot Q-manager, bo razumel).
Tak pa sem (oz. nekateri smo) samo z enim namenom: dvigniti nivo naše divizije nad povprečje. Vse to pa lahko dosežemo samo tako, da se maksimalno potrudimo in vzamemo zadevo zelo resno. Popolnoma razumem, da je nekaterim to le hobi in sprostitev, ter da to počnejo le za svoj lastni užitek - kar je vse lepo in prav. Če pa s svojim načinom dela, obnašanja in "uživanja" kvarijo užitek drugim, potem je pa to druga zgodba.

Spet sem zafilozofiral... da povzamem: Pokazati je treba samo voljo do učenja in spoštovanja pravil - skratka, za začetek prebrati določene zadeve, jih poskusiti razumeti in se jih nato držati - ne pa "špilati kavbojcev" nekaj po svoje. Tudi znanje angleščine tukaj ni izjema. Nekoga, ki se res trudi, zagotovo ne bo nihče nadiral po nepotrebnem, če bo vprašal nekaj, kar mu ni v celoti jasno (pa seveda, če ni bilo to isto že zgilijonkrat predebatirano in napisano v FAQ).

Howgh, govoril sem. :mrgreen:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 21:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

Danes je bil zgoraj navedeni osebek bil spet na IVAO, isti FP, le callsign je bil S5AIR.
Kakor sem videl ima naletene 4 ure, izgleda pa, da še nikoli ni prišel v petek na trening.

LP, Matjaž

Slika Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2007, 21:49 
Dodal bi samo tole: preglejte vse teme in prestejte vsa vprasanja, ki se nanasajo na sam postopek registracije instalacije vsega potrebnega, da se nekdo lahko priklopi na mrezo IVAO in zacne z online letenjem. Tovrstnih vprasanj takorekoc ni, postopek sam po sebi je pa za, recimo, povprecnega uporabnika racunalnika, mirne duse lahko trdimo, dovolj zahteven. Na to temo prakticno ni vprasanj iz cesar je logicno sklepati, da vsi ki so se priklopili znajo brati in razumejo ter so sposobni slediti navodilom za priklop.

Poraja se enostavno vprasanje: Zakaj takoj po priklopu na mrezo ta sposobnost (seveda so tudi pri tem, tako kot vedno in povsod, izjeme) pri nekaterih pade prakticno na nic? S tem, ko ste se priklopili na mrezo, ste izrazili neko zeljo, nek namen, vendar se morate zavedati, da je za uspesno (in vsaka uspesna dejavnost posledicno povzroci tudi zadovoljstvo) udejstvovanje
v letenju preko mreze potrebno biti pripravljen vloziti se kar nekaj casa in energije.

Kar se pa pomoci novincem tice, bi pa predlagal, da starejsi, izkusenejsi clani (z mano na celu) enostavno prenehamo odgovarjati
na vprasanja na katera so bili ze dani odgovori in na vprasanja za katera vemo, da so razlozena v katerem od navodil, administratorjem pa predlagam, da taka vprasanja po preteku nekega dolocenega casa enostavno izbrisejo.

Zavedajte se, da vam znanja nihce ne more poslati v obliki nekaksne tabletke, da je letenje, pa ceprav virtualno, skupek zelo
veliko in zelo obsirnih podrocij znanja, ki ga bo nekako enostavno treba osvojiti in teh zadev je toliko, da jih enostavno ni
mogoce spraviti v okvir nekega foruma. Ze nacin, kako je neko vprasanje postavljeno, pa se kako razkriva stopnjo znanja
tistega, ki sprasuje. Imate sreco, da zivite v dobi informacijske tehnologije, kjer vam je vse dejansko dostopno takorekoc v hipu, s pomocjo par klikov z misko in malo domisljije ter doloceno zadosti veliko zeljo po nauciti se nekaj novega in to maltene zastonj, pac za ceno priklopa vasega racunalnika na internet. In kot je ze Stipe dejal: Na pametna vprasanja boste dobili tudi
pametne odgovore.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 27 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: