Že kar nekaj vode je preteklo, kar sem na svojem računalniku imel X-plane, če se prav spomnim je bila to verzija 8, morda celo še 7. In prav nič takega nisem videl, kar bi mi bilo resnično všeč.
Tudi s to zadnjo verzijo, 10, ni nič drugače. Kolikor mi je bilo v tistih parih minutah, kar jih demo verzija omogoča, sploh dano, pa sem vendarle uspel ugotoviti, da:
- še vedno nič od opevane strašno natančne dinamike letenja. Privzeti B747 opleta po zraku kot harpuniran kit. Sicer res nikoli nisem v resnici letel z Jumbom, ampak vsaj po pripovedih ljudi, ki so leteli z njim, je to za svojo velikost neverjetno upravljivo in obenem stabilno letalo, s katerim je pravi užitek leteti.
- za virtualni kokpit sicer nimam kakih silnih pripomb, se pa že tudi v njem vidi, da je okus programerjev za ostrino robov, kontraste barvnih nians in tonov, daleč od realnosti.
- že v prejšnji vrstici omenjena slabost pride še bolj do izraza v scenariju. Vse je nekako temačno in zabrisano. Objekti in pokrajina so medli, brez kakršnihkoli robov, prehodov, kontrastov, tako da vse skupaj deluje tudi ob popolnoma jasnem in sončnem dnevu sredi popoldneva, kot zamegljene Žale na 1.Novembra - morbidno. Nikjer nobene žive barve, nobenih kontrastov, sama pastela. Če nastavim oblake, so ti v najboljšem primeru nekje med sivo in svetlo-sivo - v X-Plane-u belih oblakov ni, pa naj bodo kumulusi ali cirrusi. In prav slednji so zaradi ledenih kristalov, ki jih vsebujejo in višine, na kateri so, izrazito belo-modrikasti.
- čas nalaganja te demo verzije je daljši, kot pa čas nalaganja FSX-a, ko pa sem nastavil nekoliko gostejše elemente scenarija (hiše, drevje, avtomobili - ja, tudi v X-Plane se zdaj po cestah furajo avtomobili - žiraf in slonov pa ni časa iskati) pa mi je X-Plane začel na računalnku, kjer i FSX teče popolnoma gladko, že kar opazno štekati, torej je kar precej zahteven (no, saj to je logično, brez nič ni nič) do strojne opreme, tako, da tisti, ki nimate tako močnih mlinčkov, da bi prenašali FSX, ne računajte s tem, da boste lahko karkoli pametnega počeli v X-Plane-u.
Če bi bil postavljen pred dejstvo, da lahko imam samo eno simulacijo letenja na računalniku in bi se moral odločati med FSX-om in X-Planeom je po navedenem menda popolnoma jasno, kdo bi "letel ven" - X-Plane!
|