Andrej,
se strinjam okoli dejstva, da je SI-VATSIM majhna divizija, da sem praktično samo jaz aktivni kontrolor, ki že tako nima veliko časa in da ne pozabim omeniti Vita, ki pride kaj na pomoč. Vatsim se dobro zaveda IVAO in recimo temu nevarnosti, ki jo prinaša kot konkurenca. Glasovno sporočanje mu nikoli ni blestelo, še sedaj je malo čudno, vendar zopet kakor pri komu. Nekatere se sliši hudo dobro, druge spet slabo. Jaz začuda ne morem naštimati glasnost približno toliko dobro kot jo ima TS ali Skype pa vendar se čisto lepo sporazumevamo in razumemo. Drugače pa je softwer hudo napredoval in VRC je na isti ravni kot IvAC ali celo malo bolje. Če imaš dva monitorja, potem je sploh mega. Desna miškina tipka je aktivna, z njo delaš čuda pa pol in je po ProControllerju in IvAcu spet software, ki je vreden zaupanja in ga z veseljem uporabljam. ASRC je pa še vedno...
Pri pilotskem programju je ravno tako izbira, kot je pri programju za kontrolorje. Nekomu paše FS Inn, drugemu Squawkbox. Vsak ima svoje dobre in slabe strani, zadnji Squawkbox dela vsaj meni čisto krasno, brez opaznega zmanjšanja FPS, za povrh pa četudi je paket dolg 24MB, dobim vse kar rabim v enem paketu. Nobenega programa za komunikacijo, nobenih MTLjev itd; vse je notri.
Sicer pa kar se tiče odnosa VATSIMa do divizij in le-teh do posameznih vACC je zgleda odvisno od tega, kdo vodi posamezne enote. Mi smo padli v težave takrat ko so bili Grki in Turki pri koritu. In težav ni imela samo vACC Slovenija, meli so jih tudi Španci, Portugalci, Francozi. Potem so pa tem ljudem dali košarico in življenje se vrača nazaj. Sedaj je šef evropske divizije Martin Georg iz vACC SAG - zadeve so precej bolj v evropskem duhu, možakar je mnogo bolj kooperativen, odziven in z njim se da res lepo dogovorit. Stvari potem tudi štimajo.
Moram reči, da je zadnje čase zanimivo, kadar se priklopim kot ATC. Pol Evrope me pozdravi (no ni čudno, ker pač nisem pogosto gori), kmalu pridejo prvi leti iz tujine oz. v tujino. Največkrat seveda iz bivše Juge, pa Čehi, kak Italijan, Madžari. Se zgodi da tudi z Nemčije kaj pride itd. Kakor včasih vzdihnem, pa sej ne bo nič dela, bom samo prisoten pa se kar uštejem...
Sicer pa nobenega ne silim naj pride nokoli, pride kdor hoče in komur se zahoče. In če bo nekoč življenje na IVAO-SI in VATSIM-SI, potem bi bilo najpametneje, da si ne hodimo po prstih ampak da je čez teden polno malo tukaj, malo tam. Člani mrež pa imajo možnost izbrati, kje bodo leteli oz. kontrolirali.