Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 23 Jun 2024, 07:55

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 13 Sep 2004, 12:44 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Mar 2003, 15:56
Prispevkov: 3956
Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Lep pozdrav vsem virtualnim letalkam in letalcem!

vACC Slovenija na VATSIM mreži je bolj ali manj zamrla, zanimivo je, da so se tudi v Evropi začeli spraševati, kaj se dogaja :) Po mojem kratkem posredovanju so naposled ugotovili, da smo vseeno pridobili status "uradna divizija", ali pa smo zares uradni ali ne, pa niti ne vem.
Kakorkoli že, vACC Slovenija še vedno obstaja in tisti, ki ste še vedno člani (se niste izpisali oz. prepisali drugam), ste še vedno člani vACC Slo. Če vam račun ni bil zaprt zaradi daljšega nedelovanja ali česa drugega, potem še vedno lahko letite oz. kontrolirate.
Prisrčno vabljeni na obisk tu in tam še na VATSIM mrežo :wink:

Lep pozdrav vsem,

_________________
Goran Brumen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 10:33 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Jun 2004, 10:44
Prispevkov: 1814
Kraj: Ljubljana
Tale Goranov post je sicer star, bom pa vseeno malo pobrisal prah z njega ... sicer sem si prišel malo bolj na tekoče glede "spora" med obema mrežama (mislim,da je to bolj slovenska posebnost kot evropsko pravilo), česar sicer nikoli ne bom in niti ne bom hotel razumeti glede na mojo miroljubnost ter nagnjenosti k združevanju, toda zanima me, ali bi bilo možno malo bolj oživeti tudi ta del Slovenskega virtualnega prostora?

_________________
Igor Libero Krušič


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 10:48 
Jaz gledam na zadevo takole: Dan ima 24 ur, teden 7 dni - in tako dalje. Glede na dejstvo, da smo vsi samo ljudje, nam potem za dejavnosti kot so virtualno letenje ali kontroliranje ostane dolocen fond casovnih enot in ce bom kontroliral se na Vatsimu, me bo za toliko casa manj videti na IVAO mrezi. Seveda pa je to odlocitev vsakega posameznika.

Po mojem mnenju bi bilo idealno, ce bi sploh obstajala ena sama mreza za en planet, ker "gneca" vsekakor ni toliksna, da clovek nebi v kateremkoli casu prisel do maltene katerekoli kontrolorske pozicije. Zavedam pa se, da so to samo sanje malega zamorcka,
se sreca, da ima cesta samo dve strani, pa se na tem modrem planetu ziveca "najintiligentnejsa" bitja ne morej dogovoriti niti
tega, da bi povsod vozili po isti strani ceste, ce pa bi cesta lahko imela stiri moznosti, potem bi zagotovo vozili po stirih variantah.
Tako pa na zalost na stirih razllicnih mrezah lahko na stirih enakih polozajih stirje kontrolorji budno strmijo v vec ali manj prazen
zaslon, piloti pa neradi letijo v slabo pokritem zracnem prostoru.


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 11:02 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Jun 2004, 10:44
Prispevkov: 1814
Kraj: Ljubljana
No, tisto o sanjah ... se popolnoma strinjam! Tudi jaz bi si želel ene, enotne mreže, toda v takem primeru, bi bil homo sapiens najnesrečnejše bitje sveta ... Ker če se ne bi prepiral in iskal krivca za svojo tragedijo v vsem in vseh okoli sebe, bi izgubil še tisti smisel svojega življenja, ki ga ima ... obsojati in sovražiti. Človek paš ne bo presegel samega sebe, ker tega tudi noče in ne želi ... Tudi okoli časa se strinjam! Naredil pa sem mali preizkus ta teden: praktično vsak dan (večer) se priklopim na mrežo za vsaj dve uri, kljub povprečnemu delavniku 60 ur + ostale obveznosti, pa mi celo uspeva, celo sprošča me pred koncem dneva nekaj, kar počnem za svojo dušo. Priznam, kar dolgo časa sem se tudi jaz zelo malo udejstvoval pri letenju on-line, zaradi 1000 in enega izgovora ... nazadnje sem ugotovil, da si časa niti nisem hotel vzeti. Ampak te preizkuse psihofizičnega stanja delam na samem sebi in ni nobene potrebe, da bi to počeli tudi ostali ... Le zanima me, zakaj je v Slo vse zamrlo na tej mreži, ko so v drugih deželah prelepega Evro območja (primer) aktivni obe?

_________________
Igor Libero Krušič


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 13:33 

Meni osebno Vatsim ni pri srcu iz parih razlogov, pa ce zacnem pri svetohlinstvu vodstva, ki je polno samega sebe, ki ustvarja neko kvazi vzdusje resnosti, ki ja dejansko pravzaprav niti ni, ki grdo obrekuje konkurencne mreze, ki da so baje nestrokovno vodene, dopuscajo kavbojscino in tako dalje.
Resnica pa je ta, da je Vatsim ostal tam kjer je bil pred par leti, da je dolgo casa imel arhaicen kontrolorski in pogovorni software, medtem ko je sel IVAO na tem podrocju skokovito naprej. Po parih letih nedejavnosti pravzaprav sploh ne vem, ce bi z Vatsimovim ATC programom sploh se znal kaj narediti. V zacetkih in ko nas je bilo se malo, predvsem pa v trenutku, ko je Vatsim sklenil zapreti naso divizijo(do tega kasneje sicer ni prislo), se je meni osebno "zasral" do te mere, da sem si rekel:"Ja le zakaj bi se pa sekiral? Saj so tudi drugi." In v IVAO mrezi sem odkril pravzaprav vse, kar sem na Vatsimu pogresal: nezakompliciranost, dopuscanje osebne kreativnosti, dokaj kvalitetno programsko opremo, ki sicer obcasno ob kaki posodobitvi
tudi "zboli", ampak je ocitno, da za vsem tem stoji kvalitetna ekipa ljudi, ki se trudi te zadeve drzati na dokaj visokem nivoju.
IVAO odnos (moj obcutek, prosim lepo) temelji na zaupanju do dolocenega posameznika ali manjse skupine ljudi, medtem ko
hoce Vatsim uveljavljati politiko trde roke, kar se pa v mediju kot je internet ocitno ne obnese najbolje iz preprostega razloga, ker smo ljudje pac taki kot smo. Ziv primer tega je nasa kavarna, kjer je po Gorchijevi obljubi, da ne bo vec urejal ali brisal postov, nastalo totalno mrtvilo, nihce se vec ne zmerja, nihce ne uporablja nobenih grdih besed, enostavno nic. Dokler je bilo to
kao prepovedano, je pa stalno prihajalo do iskrenja!

Naslednji problem, ki nas tepe tudi na veliko drugih podrocjih je seveda nasa majhnost oziroma bolje receno malostevilcnost.
Ne vem ce je smiselno pri tako malostevilni bazi ljudi sploh pricakovati, da bi imeli kaj vec kot eno zares kolikor toliko aktivno divizijo na eni mrezi, pa se s to imamo probleme, kar poglej si udelezbo na "crowded skies".
Jaz se ze nekaj casa poganjam, da bi zadovoljil pogoje za voice controllerja, pa sem upal, da jih bom mogoce uspel prav na crowded skies spraviti skupaj, jok brate - niti pod razno.Poglej si tudi sestavo divizije in prosta "delovna mesta".
Brez Stipeta in Serifa, bi bilo takorekoc vse skupaj nula.

Saj nimam nic proti temu, da Gorchi vztraja na okopih (in pogoriscu) necesa, kar je bila nekoc Vatsim divizija SI, ampak dejansko v tem ne vidim nobenega smisla, bi bilo pa zanimivo videti statistiko ATC+pilotov, vsaj stevilo odletenih ur ali pokritost po dnevih, tednih mesecih. Govorim na pamet, ampak tako po obcutku se mi dozdeva, da Vatsim SI ne dosega 10% aktivnosti IVAO SI.

Za konec bi dejal takole: Ze tako nas je malo, v delitvi aktivnosti na vec mrez pa dejansko ne vidim prav nobenega napredka za
kogarkoli od nas, nasprotno, prav rad bi vas vzpodbudil, da se cimbolj skoncentrirate na delo - zabavo na eni mrezi v upanju, da se nebi kdo slucajno spomnil, da bi v ta namen odprl se kaksno :D .


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 14:00 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Mar 2003, 15:56
Prispevkov: 3956
Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Andrej,

se strinjam okoli dejstva, da je SI-VATSIM majhna divizija, da sem praktično samo jaz aktivni kontrolor, ki že tako nima veliko časa in da ne pozabim omeniti Vita, ki pride kaj na pomoč. Vatsim se dobro zaveda IVAO in recimo temu nevarnosti, ki jo prinaša kot konkurenca. Glasovno sporočanje mu nikoli ni blestelo, še sedaj je malo čudno, vendar zopet kakor pri komu. Nekatere se sliši hudo dobro, druge spet slabo. Jaz začuda ne morem naštimati glasnost približno toliko dobro kot jo ima TS ali Skype pa vendar se čisto lepo sporazumevamo in razumemo. Drugače pa je softwer hudo napredoval in VRC je na isti ravni kot IvAC ali celo malo bolje. Če imaš dva monitorja, potem je sploh mega. Desna miškina tipka je aktivna, z njo delaš čuda pa pol in je po ProControllerju in IvAcu spet software, ki je vreden zaupanja in ga z veseljem uporabljam. ASRC je pa še vedno...

Pri pilotskem programju je ravno tako izbira, kot je pri programju za kontrolorje. Nekomu paše FS Inn, drugemu Squawkbox. Vsak ima svoje dobre in slabe strani, zadnji Squawkbox dela vsaj meni čisto krasno, brez opaznega zmanjšanja FPS, za povrh pa četudi je paket dolg 24MB, dobim vse kar rabim v enem paketu. Nobenega programa za komunikacijo, nobenih MTLjev itd; vse je notri.

Sicer pa kar se tiče odnosa VATSIMa do divizij in le-teh do posameznih vACC je zgleda odvisno od tega, kdo vodi posamezne enote. Mi smo padli v težave takrat ko so bili Grki in Turki pri koritu. In težav ni imela samo vACC Slovenija, meli so jih tudi Španci, Portugalci, Francozi. Potem so pa tem ljudem dali košarico in življenje se vrača nazaj. Sedaj je šef evropske divizije Martin Georg iz vACC SAG - zadeve so precej bolj v evropskem duhu, možakar je mnogo bolj kooperativen, odziven in z njim se da res lepo dogovorit. Stvari potem tudi štimajo.

Moram reči, da je zadnje čase zanimivo, kadar se priklopim kot ATC. Pol Evrope me pozdravi (no ni čudno, ker pač nisem pogosto gori), kmalu pridejo prvi leti iz tujine oz. v tujino. Največkrat seveda iz bivše Juge, pa Čehi, kak Italijan, Madžari. Se zgodi da tudi z Nemčije kaj pride itd. Kakor včasih vzdihnem, pa sej ne bo nič dela, bom samo prisoten pa se kar uštejem...

Sicer pa nobenega ne silim naj pride nokoli, pride kdor hoče in komur se zahoče. In če bo nekoč življenje na IVAO-SI in VATSIM-SI, potem bi bilo najpametneje, da si ne hodimo po prstih ampak da je čez teden polno malo tukaj, malo tam. Člani mrež pa imajo možnost izbrati, kje bodo leteli oz. kontrolirali.
:wave:

_________________
Goran Brumen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 16:29 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Jun 2004, 10:44
Prispevkov: 1814
Kraj: Ljubljana
Vsekakor hvala Andrej za tvoj vidik; sem malo radoveden in glede na to, da klub združuje ljubitelje virtualnega letenja si drznem drezniti v "osje gnezdo"; nekako me zanima kaj, kako, zakaj ... je pa vedno neko ozadje, nek razlog, nek "zato", to vem ... Ker pa si jaz osebno jemljem pravico nevtralnosti (sem tudi kasneje prišel do on-line letenja kot vi, stara garda) moram pač malo podrezati zadeve... Naj mi člani moje drznosti ne zamerijo ... vse počnem dobronamerno, saj stvarem in ljudem, ki so mi pri srcu ne bi nikoli mogel škodovati ...

_________________
Igor Libero Krušič


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Dec 2006, 16:58 

Se enkrat, in sicer zadnjic v tej temi: Nocem izzveneti kot dolfe z ein fuerer, ein folk ein reich, ampak dejansko je moje mnenje, da je za nas edina resitev leteti cimvec na ENI mrezi, ker nas je enostavno premalo za kaj drugega.
V 50 ali vec milijonski populaciji takih problemov kot je to, da neka divizija neke mreze deluje bolje ali slabse sicer ne morejo opravicevati s pomanjkanjem clanov, pri nas je pa temu zal tako.

S tem ima bolj malo skupnega boljsi ali slabsi software ene ali druge mreze - do dolocene mere seveda, stari problemi in zamere,
osebne preference in se kaj drugega bi se naslo . . .

Moje mnenje je, da se je IVAO SI kar lepo umestila v EU credo in da smo kar na dosti dobrem glasu, sicer pa naj o tem povesta kaj direktor sam ali pa PR.


Na vrh
  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group