Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 14:46

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 690 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2011, 14:30 
Odsoten

Glede na to, da je 14.1. že predavanje AA LŠ na Brniku, ni kaj dosti ljudi, ki bi 15. 1. ponovno prišli še na KVLS sestanek, tako da bi srečanje KVLS iz 15. 1. prestavili nekam drugam. Morda bo tema tudi linijski let na (Level-D?), odvisno od interesa skupine pilotov. Kar se tiče letenja v skupinah, so verjetno kake reči, ki bi jih lahko tam obdelali. Če bi bili recimo: Franci, Marko, Iztok, Silvo (iz skupine pilotov) zainteresirani za tole (level-D ali kar že je vaš avion); lahko gremo tudi enkrat skupaj čez tega.
Sam se sicer s tem nisem ukvarjal, tako da bi rabili še nekoga (ali dva), ki Level-D 767 dobro pozna.

Lahko se tudi osrredotočimo na frazeologijo, kot je bilo sprva mišljeno, lahko malo prestavimo Level-D, pa gremo na osnove navigacije, ker smo nazadnje prišli šele do šolskih krogov, pa je že zmanjkalo časa za naprej.

Če bo kaj takšnega, da moram biti zraven, potem imam čas po 15.2., (pa še kvls.si bi se do takrat toliko uredil, da bi bil bolj pregleden glede tega, kdaj je kako srečanje) drugače se bom lahko oglasil le kot ATC online za kaki dve uri.

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Naslednje KVLS srečanje
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2011, 14:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Celje
Se strinjam.
Predlagam, da se pripravi dnevni red, da se predvideni čas maksimalno koristno izkoristi, da bodo vidni rezultati in, da bomo vsi nekaj od tega imeli.

Slika Slika
Slika
http://www.132virtualwing.org/

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 01:08 
Odsoten

Kar se mene tiče pridem v petek na Brnik in v soboto v Ljubljano. Sam osebno ne vidim razloga, da bi menjali termin. Sej ne bomo kopali jarkov na Brniku in bi bil potem naslednji dan zmatrani :D :rotfl: . Če pa seveda ostali mislite drugače pa na dan z besedo. Osebno se bom prilagodil vsakemu terminu oz. večini ali kakorkoli že.
Predvidena je frazeologija in predlog je bil, da bo Igor pripeljal mlado profesorco....... =D> :D . ................
Jas sem za to da se držimo kakor smo zastavili po planu. Me pa zelo matra tale LevelD 767.
Povejte kdo je zato, da se prestavi in o čem bi govorili.....in seveda kdo pride, da mal podebatiramo SPET :D

Aja še tole. na misel mi je prišlo, da povabimo experta za LevelD 767-300.......in to je............Mladen iz Nizozemske =D> =D> =D> .
Mogoče se komu zdi, da sem neresen #-o ampak pomislil sem na Skayp in video na platnu, web kamero itd.
Popravici mi je ta misl prišla v tem trenutku in sploh nisem prepričan, ča je to izvedljivo :?: :D
No kako bomo naredili z naslednim srečanjem.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 09:23 
Odsoten

Če vas je dovolj interesentov za Level-D 767, takšnih, ki že znate splošno navigacijo, da se lahko en dan pogovarjate o Level-D, brez da bi prej šli čez osnove VOR-a, NDB-ja, branja kart, ILS-a, osnovnega računanja porabe goriva, navigiranja po radialih, QDM, QDR, letenja SID/STAR po klasični navigaciji brez FMC; potem se lahko dobite na "level-d sestanku". Z level-d se ne ukvarjam, tako da imam sicer v rezervi dva poznavalca, ampak nekdo bi moral vse skupaj povezovati v toliko, da ima srečanje eno obliko. Če bi se radi dobili pred 15.2., ne garantiram, da bom lahko prišel. Če bi radi na srečanje prišli vsi od zadnjič, pa da še ne letite (offline) normalno drugih osnovnih stvari, potem boste malo težko sledili level-d na preskoku iz inštalacije ivap-a, če bomo navigacijo delali šele naslednjič. Za frazeologijo je vseeno kdaj je, lahko je prej ali potem, splošna navigacija pa skoraj mora biti prej.

Kot smo že govorili z Danilom - seveda ne bo vsako srečanje "predavanje". Tole prvo je bilo iz vidika poslušanja sicer malo bolj monotono, ker smo 2/3 časa porabili za inštaliranje, za kar je šlo ene tri ure časa; šolskih kroge smo potem obdelali bolj na hitro; tako da tisti, ki ste bili prvič na srečanju in pridete naslednjič, imate še nekaj "bonusa".... moram še par stvari povedat glede osnov vsega skupaj, vstopa v šolski krog, lahko vas par odleti še nekaj krogov, itd (tega če še ostalo za kakšno uro ali tri, če bi delali še VFR ruto in če koga zanima navigacijski izračun takšne rute po vfr karti).

Jaz lahko obdelam še tri tematike - frazeologijo, klasično navigacijo, ATC (za slednje sicer ni posebnega interesa); ampak če bi šli po vrsti, bi moralo naslednje predavanje v bistvu biti VFR/IFR navigacija... za tole imam v rokavu še za ene 5 ur stvari; za frazeologijo tudi za ene 4 ure. Če pride profesorica, potem verjetno najbolje, da ne delamo frazeologije 2x, ampak, da združimo frazeologijo v en del in bi bilo dobro, da se z njo uskladim, da bova recimo skupaj nekaj naredila, tudi če sem jaz recimo ATC na eni strani, pa se par pilotov menjuje na simulatorju, ipd.

Se pravi:
- priklop, inštalacija programov, uporaba IvAp, TS
- zračni prostori, pravila, šolski krogi, VFR ruta (naredili smo 1/3)
- branje kart, IFR klasična navigacija na VOR/NDB, ILS, SID/STAR
- frazeologija
- linijski leti (PMDG, Leve-D); uporaba FMC in drugih sistemov naprednih dodatkov za FS

To je to, kakor si stvar predstavljam sam - tako naj bi šlo po vrsti; razen zadnje alineje, kjer bi več o tem dveh dodatkih za FS povedala druga dva, ki ju imam na rezervi. Mladena sicer lahko pozdravimo preko Skype-a in platna, ampak on ne more preko kamere z dvema slikama na sekundo in zamikom ter resolucijo kakršno imajo te male kamere, kazat stvari po kokpitu 767.

Tako da gremo čez te stvari, da potem lažje klub funkcionira v tem smislu, kot je že Danilo omenil, da so potem nekaj časa debate čisto splošne, npr. o pedalih, o palicah, nekoga recimo zanima DME arc, transition iz EDDF ali pa išče majhen propelerski avion za kratke lete, lahko kdo pride samo pogledat, kako izgleda FS, itd. Dobro bi bilo it čez tiste alineje, ki sem jih zgoraj napisal in da tisti, ki že začnete to od prvega predavanja, potem tudi pridete na čimveč ostalih, da je na koncu res nek rezultat in da ima potem tudi klub in mreža par dobrih članov več.

Meni se zdi, da je kvls srečanje 15.1. takoj po 14.1. preveč skupaj in da bi tako pol udeležencev iz prvega srečanja, tukaj manjkalo. Težko pa predvidevam samo na Iztokov komentar.

In pa tudi, celo leto se ni dogajalo nič, zdaj je pa problem, če je vmes par tednov pavze. Ponavadi se naslednji dogodek ali srečanje ali predavanje objavi, ko je prejšnji mimo. Se pravi, ko bo predavnje na AA končano, se potem 15.1. objavi datum novega srečanja. Ampak, ne kar na 'blef' objavit temo pa datum. Če bosta recimo Aljaž in Miha ali recimo Matjaž na 767, potem se mora nekdo (jaz, Danilo, Igor) najprej slišat z njimi po telefonu ali pa z mano, če gre za zgornje alineje, pa se potem objavi datum.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 11:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

Meni je vseeno kdaj se dobimo, če pa se že odločamo kdaj bi se dobili, imam pa raje kasneje.
Kar se tiče LevelD-B767, basic handle, lahko tudi jaz pomagam.
- cold&dark - rdy t/o
- FMC basic
- LNAV, VNAV
- APP, LOC, ILS...
Za tiste, ki se prvič srečujejo z LevelD v bistvu več niti ne potrebujejo.

Predlagam, da se do srečanja prej pripravi vsaj načelen dnevni red, da ne pride do tega, da se izgubljajo ure z raznimi inštalacijami.
Meni bi bilo zanimivo predvsem frazeologija in klasična navigacija (VFR/IFR navigacijo, NDB ...)

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 13:56 
Odsoten

Kraj: Vodice
Meni bi tudi bol ustrezalo po 15.1 in pa kar se tiče reda sem tudi pristaš, da najprej razčistimo pojme o onovah radionavigacije(branje kart, NDB,ILS...) in nato ostalo.

LP, Maks

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 16:08 
Odsoten

Marko napisal/-a:
.

Predlagam, da se do srečanja prej pripravi vsaj načelen dnevni red, da ne pride do tega, da se izgubljajo ure z raznimi inštalacijami.
Meni bi bilo zanimivo predvsem frazeologija in klasična navigacija (VFR/IFR navigacijo, NDB ...)

Dnevnega reda ni potrebno pripravljati, ker je načeloma vse VIP-PRO =D> .
Pridi pa vidi :D
Se strinjam Vito lepo povrsti :D .
Level D po počakal :D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 16:27 
Odsoten

Drugače bi bil dnevni red za "IFR" nekaj takšnega (nekaj je še od VFR ostalo od zadnjič):

Bo bistveno bolj zanimivo od prvega srečanja, kjer smo se bolj ukvarjali s PC inštalacijami. Tokrat se bo veliko več letelo praktično v FS.

- VFR navigacijski izračun rute brez radionavigacijskih sredstev - 50 min
- zračni prostori, ATC units - 30 min
- FS2004: VFR polet - LOWK-LJLJ - 20 min
(pavza 15 min)
- VOR, NDB, ILS splošno o delovanju (poenostavljeno) - 15 min
- Radial : QDM : QDR (razne napake, možna napačna odčitavanja) - 20 min
- Tabla/FS2004 slew mode - vaja glede predstave in orientacije - 20 min
- branje En-route, Arrival, Departure, Approach kart (glavne stvari) - 45 min
(pavza 15 min)
- Potek (briefing): NDB Lctr APP, ILS App LJLJ - 20 min
- FS2004: NDB-Lctr in ILS App v FS - 35 min
(pavza 15 min)
- FS2004: LJLJ SID ILB 1D, STAR ILB 1I LJPZ - 1h
------------------------
(10h-16h = 6 ur)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2011, 18:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

...idealno =D>

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 13:03 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
=D> Mislim, da za tak program z veseljem počakamo do 19. februarja, ko bo imel Vito več časa. Da pa vmesna luknja le ne bi bila prevelika, predlagam, da se srečamo že 22. januarja 2011. To srečanje ne bi imelo vnaprej točno določene teme, ne bi bilo predavanja, bilo bi le srečanje virtualcev.

Menim, da je veliko stvari, ki ne potrebujejo ali pa težko imajo posebno predavanje: inštalacije, nastavitve, preizkušanje in uporaba tega in onega (programske in strojne opreme). Marsikdo bi si rad razjasnil kakšno drobno zadevo ali pogledal, kako to dela nekdo drug. Pri slednjem obstajata dve možnosti:
- eden ali dva pilota odletita izbran polet, ostali pa na virtualnem "jump seatu" dogajanje spremljamo, komentiramo, sprašujemo, zahtevamo pavzo ... in se predvsem veliko naučimo. Pri tem si lahko izberemo polet, ki je zanimiv ali pa tehnično bolj zahteven (lahko tudi LQSA :wink: ). Pri tem bi se načemona dalo dogovoriti celo za kontrolo (v LJLA).
- na "velikem platnu" si skupaj ogledamo video s poletom z izbranim letalom. Sam imam kar veliko zbirko DVD-jev, predvsem od ITVV (A320-200 (+ simulator), A330-200, B737-300, B747-400, B757-200, B767-300ER, B777-200, MD-11, BAe 146-200, Fokker 100, Concorde).

Sporočite, če ste za in če pridete. Mogoče še povejte kaj vas žuli in ali bi prinesli računalnik in letalsko periferijo (ne tipkovnice, miške, monitorjev, kablov). Vabljeni ste vsi, tudi FS in "online" začetniki.

Jaz bom tam (če le vem, da bom imel družbo vsaj še enega).

:wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 13:57 
Odsoten
Uporabniški avatar

Danilo, enega imaš. To sem jaz, Franci.
Povej le še uro in kraj, kjer nas pričakuješ. Verjetno je to FER. Ura 11:00LT ?
Sem prepričan, da nas bo toliko, da ne bomo imeli dovolj prostora. Posebej še, če bomo naredili to kar predlagaš in tako, kot predlagaš. T.j konkreten polet na platnu.

Franci

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 15:17 
Odsoten

Imaš že dva :D :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 15:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Tudi mene :mrgreen:

Slika Slika
Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 17:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Žalec
Zgleda da nas bo vsaj pet :)

http://www.ivao.si

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 19:59 
:D Pridem, bo fino :D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 20:01 
Odsoten

Abarth405 napisal/-a:
:D Pridem, bo fino :D

o tem da bo fino sploh ni dileme :D :wave:
Kdor bo mankal si bo sam kriv ](*,)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 20:54 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Il presidente se pridružuje veseli družbi, a do max 15h, ker potem odide v RL okolje. :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 23:18 
Odsoten
Uporabniški avatar

Načeloma sem tudi jaz.
Nik

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2011, 23:55 
Odsoten

Kraj: Križe
Pridem :D

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2011, 12:05 
Odsoten

Kraj: Vodice
Pridem*

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 690 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: