|
Če vas je dovolj interesentov za Level-D 767, takšnih, ki že znate splošno navigacijo, da se lahko en dan pogovarjate o Level-D, brez da bi prej šli čez osnove VOR-a, NDB-ja, branja kart, ILS-a, osnovnega računanja porabe goriva, navigiranja po radialih, QDM, QDR, letenja SID/STAR po klasični navigaciji brez FMC; potem se lahko dobite na "level-d sestanku". Z level-d se ne ukvarjam, tako da imam sicer v rezervi dva poznavalca, ampak nekdo bi moral vse skupaj povezovati v toliko, da ima srečanje eno obliko. Če bi se radi dobili pred 15.2., ne garantiram, da bom lahko prišel. Če bi radi na srečanje prišli vsi od zadnjič, pa da še ne letite (offline) normalno drugih osnovnih stvari, potem boste malo težko sledili level-d na preskoku iz inštalacije ivap-a, če bomo navigacijo delali šele naslednjič. Za frazeologijo je vseeno kdaj je, lahko je prej ali potem, splošna navigacija pa skoraj mora biti prej.
Kot smo že govorili z Danilom - seveda ne bo vsako srečanje "predavanje". Tole prvo je bilo iz vidika poslušanja sicer malo bolj monotono, ker smo 2/3 časa porabili za inštaliranje, za kar je šlo ene tri ure časa; šolskih kroge smo potem obdelali bolj na hitro; tako da tisti, ki ste bili prvič na srečanju in pridete naslednjič, imate še nekaj "bonusa".... moram še par stvari povedat glede osnov vsega skupaj, vstopa v šolski krog, lahko vas par odleti še nekaj krogov, itd (tega če še ostalo za kakšno uro ali tri, če bi delali še VFR ruto in če koga zanima navigacijski izračun takšne rute po vfr karti).
Jaz lahko obdelam še tri tematike - frazeologijo, klasično navigacijo, ATC (za slednje sicer ni posebnega interesa); ampak če bi šli po vrsti, bi moralo naslednje predavanje v bistvu biti VFR/IFR navigacija... za tole imam v rokavu še za ene 5 ur stvari; za frazeologijo tudi za ene 4 ure. Če pride profesorica, potem verjetno najbolje, da ne delamo frazeologije 2x, ampak, da združimo frazeologijo v en del in bi bilo dobro, da se z njo uskladim, da bova recimo skupaj nekaj naredila, tudi če sem jaz recimo ATC na eni strani, pa se par pilotov menjuje na simulatorju, ipd.
Se pravi: - priklop, inštalacija programov, uporaba IvAp, TS - zračni prostori, pravila, šolski krogi, VFR ruta (naredili smo 1/3) - branje kart, IFR klasična navigacija na VOR/NDB, ILS, SID/STAR - frazeologija - linijski leti (PMDG, Leve-D); uporaba FMC in drugih sistemov naprednih dodatkov za FS
To je to, kakor si stvar predstavljam sam - tako naj bi šlo po vrsti; razen zadnje alineje, kjer bi več o tem dveh dodatkih za FS povedala druga dva, ki ju imam na rezervi. Mladena sicer lahko pozdravimo preko Skype-a in platna, ampak on ne more preko kamere z dvema slikama na sekundo in zamikom ter resolucijo kakršno imajo te male kamere, kazat stvari po kokpitu 767.
Tako da gremo čez te stvari, da potem lažje klub funkcionira v tem smislu, kot je že Danilo omenil, da so potem nekaj časa debate čisto splošne, npr. o pedalih, o palicah, nekoga recimo zanima DME arc, transition iz EDDF ali pa išče majhen propelerski avion za kratke lete, lahko kdo pride samo pogledat, kako izgleda FS, itd. Dobro bi bilo it čez tiste alineje, ki sem jih zgoraj napisal in da tisti, ki že začnete to od prvega predavanja, potem tudi pridete na čimveč ostalih, da je na koncu res nek rezultat in da ima potem tudi klub in mreža par dobrih članov več.
Meni se zdi, da je kvls srečanje 15.1. takoj po 14.1. preveč skupaj in da bi tako pol udeležencev iz prvega srečanja, tukaj manjkalo. Težko pa predvidevam samo na Iztokov komentar.
In pa tudi, celo leto se ni dogajalo nič, zdaj je pa problem, če je vmes par tednov pavze. Ponavadi se naslednji dogodek ali srečanje ali predavanje objavi, ko je prejšnji mimo. Se pravi, ko bo predavnje na AA končano, se potem 15.1. objavi datum novega srečanja. Ampak, ne kar na 'blef' objavit temo pa datum. Če bosta recimo Aljaž in Miha ali recimo Matjaž na 767, potem se mora nekdo (jaz, Danilo, Igor) najprej slišat z njimi po telefonu ali pa z mano, če gre za zgornje alineje, pa se potem objavi datum.
_________________ Vito Persoglia, SI-DIR IVAO Slovenija http://www.ivao.si
|