Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 13 Nov 2019, 21:42

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 19 Jul 2017, 11:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Apr 2015, 11:55
Prispevkov: 552
Kraj: Ljubljana
Pozdravljeni! :wave:
V TOPCAT programu imam en problem. Pri trimu mi da napačen rezultat. Včasih napiše celo +0.8 kar je zelo premalo za vzlet, včasih pa napiše +3.8, kar je tudi premalo, ker se odcepi od tal, ko je V2 že mimo. FMC pa izračuna nad +5.0 in se z lahkoto odcepi od tal pri VR, če upoštevam FMC. Ali mogoče kdo ve, zakaj je takšna razliko med vrednostjo, ki jo izračuna TOPCAT in vrednostjo, ki jo izračuna B738?

Hvala! :D

_________________
Branimir Filovski
S5DBF
Slika Slika FS3 Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 19 Jul 2017, 16:41 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Sep 2006, 11:53
Prispevkov: 498
Kraj: Ljubljana
Mogoče zato, ker količina ter razporeditev goriva ter tovora nista enaki v simulatorju in v TOPCAT-u.
Ali gorivo in tovor nastaviš v TOPCAT-u in potem to nastavitev pošlješ v simulator ali obratno?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 19 Jul 2017, 19:16 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Apr 2015, 11:55
Prispevkov: 552
Kraj: Ljubljana
Jaz najprej splaniram let v PFPX, ko je vse izračunano, pošljem podatke o tovoru, gorivu, potnikih... v TOPCAT. Nato takoj ko se mi naloži P3D v CDU najprej iz TOPCAT-a prepišem količino goriva (razporedi količino v levi in desni rezervoar, če je pa preveč, pa naloži gorivo v sredinskega), vnesem število potnikov (toliko, kot jih je v TOPCAT) in prepišem težo sprednjega in zadnjega dela za tovor iz TOPCAT-a.
Sem opazil, da se tudi CG, izražen v procentih, ki je prikazan v CDU, razlikuje med tistim, ki ga prikaže TOPCAT.

_________________
Branimir Filovski
S5DBF
Slika Slika FS3 Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 19 Jul 2017, 23:55 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Sep 2006, 11:53
Prispevkov: 498
Kraj: Ljubljana
Kateri B738 pa uporabljaš? Ali razne teže izbranega letala v TOPCAT-u (pod Aircraft Details) ustrezajo tistim v simulatorju?
Jaz sem imel podobne težave s Fokkerjem 100 (sicer ne tako velika razhajanja), a sem nato našel razliko pri podatku o teži praznega letela (Dry Operating Weight - DOW), kar sem popravil, tako da se sedaj podatki izračunani v TOPCAT-u in Fokkerjevem FMC-ju ujemajo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2017, 12:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Apr 2015, 11:55
Prispevkov: 552
Kraj: Ljubljana
Jaz uporabljam PMDG 737-800 winglets. Kje se pa lahko pogleda teže, ki so enake kot pri PMDG-ju?

_________________
Branimir Filovski
S5DBF
Slika Slika FS3 Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: TOPCAT in STAB TRIM
OdgovorObjavljeno: 20 Jul 2017, 20:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Apr 2015, 11:55
Prispevkov: 552
Kraj: Ljubljana
Ravnokar sem ugotovil, kaj je narobe :D
Nastavljeno sem imel napačno konfiguracijo (Ariane X2 (FSX)), pa sem nastavil na PMDG single class in se zdaj STAB TRIM ujema s tistim, ki je v FMC.
Danilo, hvala za pomoč! :D

_________________
Branimir Filovski
S5DBF
Slika Slika FS3 Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group