Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 16 Dec 2019, 09:05

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 81 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2010, 15:22 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
Ja Igor.......sej vem ampak po toči ........... :rain:
Vse skup me spominja na en rek: Če vprašaš si 5 minut neumen, če pa ne.............pa celo življenje :wink:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Jul 2010, 13:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Nedavno sem se poglobil v "vizualizacijo" FSja in po temeljiti poglobitvi v razne forume in bloge, ki se nanašajo na to temo, sem prišel do zanimivih ugotovitev.

Najbolj me je presenetilo dejstvo, da je možno 225 stopinjski pogled doseči tudi samo s tremi pogledi na treh zaslonih (3072x768). Do sedaj sem bil prepričan, da je to možno le s petimi pogledi na petih (5120x768) oz. treh zaslonih (velja tako za FS2004 kot FSX). Vsa znanost je v nastavitvi zooma oz. kota pogleda in nastavitvi ujemanja slik med sabo.

Primer 225 stopinjskega pogleda za FSX, pet pogledov 5120x768 zoom 0.69 in trije pogledi skupaj 3072x768 zoom 0.37.


Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Jul 2010, 14:06 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Tako se nekako ponujajo tri možnosti:
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 3 pogledi 75° skupaj 225°
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 5 pogledov 45° skupaj 225°
- 2 PCja, 5 zaslonov/projektorjev, 5 pogledov 45° skupaj 225°

Glavna prednost treh pogledov pred petimi (na enem PCju) je predvsem hitrejše delovanje (FPS) in možnost uporabe programa (ene licence) za projekcijo na ukrivljeno platno. Slaba stran je nekolikšno popačenje slike na robovih, prehodih med pogledi. Delno a ne povsem menda popačenja ublaži projekcija na ukrivljeno platno.

Popačenje pri petih pogledih ni tako očitno, v bistvu se s številom oken manjša tako popačenje kot FPSji :) Horizont in objekti se namreč večkrat lomijo in tako lepše prehajajo iz pogleda v pogled.

Za zmanjšanje popačenja je torej boljše imeti 5 pogledov vendar je v tem primeru potrebno FS razdeliti na dva PCja. Tu je potrebna sinhronizacija PCjev in FSja, ki pa je spet zgodba zase.

Preizkusil sem seveda vse tri variante na obeh FS2004 in FSXu, rezultati bolj za občutek in so nekako takšnji:

FS2004 nastavitve na max (EDDF):
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 3 pogledi 75° skupaj 225° - na letališču 25 FPS v zraku nad 30 FPS
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 5 pogledov 45° skupaj 225° - na letališču 12-16 FPS v zraku do 20 FPS
- 2 PCja, 5 zaslonov/projektorjev, 5 pogledov 45° skupaj 225° - na letališču 20 FPS v zraku nad 30 FPS (davek pobere sinhronizacija, težave z oblaki)

FSX nastavitve na cca. 1/3 (EDDF):
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 3 pogledi 75° skupaj 225° - na letališču 20 FPS v zraku nad 40 FPS
- 1 PC, 3 zasloni/projektorji, 5 pogledov 45° skupaj 225° - na letališču 10-14 FPS v zraku do 25 FPS
- 2 PCja, 5 zaslonov/projektorjev, 5 pogledov 45° skupaj 225° - na letališču 20 FPS v zraku nad 30 FPS (zaradi sinhronizacije se zatika (shutters), težave z oblaki )

Rezultati so presenetljivo podobni... recimo, da je FSX na minimumu podoben FS2004 na maximumu.

Spodaj primer lomljenja horizonta pri vzletu na 3h in 5ih pogledih na 225°.


Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Jul 2010, 14:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Glede na vse ugotovljeno sem trenutno najbolj navdušen nad variantama FSX in FS2004 s 3 zasloni na 225°. Seveda je stvar debate ali je bolše leteti s FS2004 na MAX ali FSX na MIN-MED?

Zgornje ideje bi za projekcijo v kabini izgledale nekako takole ... lomljeno ali ukrivljeno platno? Stvar cene programa :)


Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Jul 2010, 14:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Tu je še potrditev (avtor Ivar Hestnes), da FSX s tremi projektorji na 225° deluje zelo dobro :D . No ja v tem primeru je platno ukrivljeno, kar popravi popačenja in pripomore k boljšemu občutku. Žal podatka o nastavitvah za FSX v tem primeru nimam. Je pa PC ki poganja FSX "navit":
ASUS Rampage ii Extreme, core i7 920 @4ghz, Gainward GTX285 2gb, 3x2gb Corsair dominator GT 1866 7-8-7, Corsair HX-1000, 2x Western digital velociraptor.


Povezava na YouTube


No nekaj takega imam v mislih, ko bodo short throw projektorji poceni :rotfl:.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 01 Jul 2010, 17:24 
Odsoten

Pridružen: 21 Jun 2003, 18:27
Prispevkov: 679
Kraj: Rogaška Slatina
prava mini seminarska! kaj pa če bi isto naredil z lcd-ji? kakšna velikost bi bila potrebna ... pa verjetno bi jih moral dat narazen, da bi se rešil črnega roba med njimi ;)

_________________
Tilen T.
S5TTA, ADR132


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Maj 2011, 15:11 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
Da se vrnem mal na to temo :D
Kakšen projektor moram uporabiti. Dal bom za primer tale projektor ki se prodaja na Bolhi. Ali bi taki trije projektorji zadostovali. http://www.bolha.com/projektorji/projek ... 1274548121 in zakaj ne. :D


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Maj 2011, 19:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Tega projektorja recimo jaz nebi uporabil zato ker ima:
- slab kontarst 350:1
- tudi svetilnost ni bogve kaj 1000 lumnov
- resolucijo 800 x 600
- leča 1.3:1
v prid za sta samo cena in življenska doba žarnice :)

srednja varianta bi bila :
- kontrast vsaj 1000 : 1
- svetilnost vsaj 2000 lumnov
- resolucija vsaj 1024 x 768 XGA
- leča najmanj 0,95:1
- žarnica vsaj 3000 h
cena ccs 500€+

idealna varianta :
- kontrast 4600 : 1
- svetilnost 2500 lumnov
- resolucija 1280 x 800 WXGA
- leča 0,61:1
- žarnica 5000 h
cena cca 1000€+

Še zakaj-zato:
Zakaj višji kontrast, zato da se recimo oblaki vidijo kot oblaki (različne nianse) in ne kot prežgani brezoblični beli fleki in nočni leti so potem res nočni.
Zakaj višja svetilnost, zato da je lahko v kabini prižgana še kakšna luč in ta drastično ne vpliva na projecirano sliko. Drugače moraš imeti pri dnevnem letu v kabini popolno temo, da se projecirana slika vidi kar ni prav dobrodošlo.
O resoluciji verjetno ni treba izgubljati besed.
Kar se tiče leče pa je vse odvisno od prostora v katerem je kabina. Venda prostora ponavadi nikoli ni dovolj zato so nepogrešljive leče z razmerjem manjšim od 1:1 torej wideview leča, enostavneje na krajši razdalji večja slika.

No tako upam, da sem kaj pomagal.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Maj 2011, 20:19 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
O seveda si pomagal. Hvala.
Odločitev je padla :D . Prostor sem si izboril. Prostovolca za pomoč imam :D . Datum je konec septembra, začetek oktobra. Zakaj gre? Gre zato, da se bom podal v vode izdelave domačega cockpita. Torej Simon imaš me na grbi :rotfl: , seveda bom zelo pohlevno prosil za vsako pomoč [-o< . Zalo te kmalu obiščem z mojim pomočnikom. :rotfl: Kriv si pa ti. :D predvsem pa zadni pogovor na srečanju na Brniku.
:wave:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2011, 07:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
:jipee: okužbe z bakterijo kabinus letalus so se začele širi. Iztok, pa si seznanjen s tveganjem in morebitnimi stranskimi učinki, si se posvetoval z zdravnikom ali farmacevtom." Po zadnjih dognanjih je zadeva dolgotrajna in po vsej verjetnosti neozdravljiva !!! :medics: .

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2011, 08:01 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
:rotfl: Ja, z omenjeno bakterijo sem se okužil že pred časom. Posvetoval sem se z mojim zdravnikom in farmacevtom (ŽENA) kateri je postavil dijagnozo NEOZDRAVLJIVO! Jeseni dobim še potrdilo od invalidske komisije :D .
Zakaj šele jeseni? Po dolgih pogajanjih z mojim zdravnikom, da me pošlje pred omenjeno komisijo sem dobil zeleno luč, ČE!!!! #-o ........ bodo vsa načrtovana dela okoli in v hiši končana in zgledno narejena.
Na kratko:" Če boš naredu okoli bajte in v njej vse kar je potrebno in kar obljubljaš že dve leti, delaj kar hočeš!" :mrgreen:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2011, 19:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Avg 2006, 16:09
Prispevkov: 620
Kraj: Pirniče (Medvode)
Moški mora imeti vedno neke pogoje madonca #-o .


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Jun 2011, 06:21 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
:rotfl: Kako gre že refren tiste znane Slovenske pesmi: " Srečen sem ker sem moški! " :rotfl:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 04 Jun 2011, 18:56 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
A ima kdo narazpolago triplehead2go digital za stestirati ali pa, če slučajno ve kje bi lahko stvarco stestiral - preiskusil
Dank :wave:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Mar 2013, 22:56 
Odsoten

Pridružen: 06 Nov 2010, 23:13
Prispevkov: 6
Živjo,
mene pa zanima, kako v FS 2004 samo 1 virtualen pogled razširiti čez 2 ekrana (prvi:15.6inch 1366x768 - od laptopa, drugi: 19inch 1440x900 - zunanji monitor). Dva virtualna pogleda namreč ne prideta vpoštev, ker fps padejo tudi pod 15.
Na laptopu z dvema grafičnima karticama (integrirana v procesorju intel HD4000 + nvidia gtx 660m) sem namreč probal sliko simulatorja (samo 1 virtualen pogled, ) razširiti čez 2 ekrana (od laptopa + zunanji), ampak stvar ni delovala (tudi če sem undocked okno razširil čez 2 ekrana, je bilo na enemu ekranu črno, na drugemu pa virtualen pogled, kot bi imel samo 1 ekran), zato, ker windows 7 ne omogoča horizontal span kot windows XP in FS2004 posledično ne zazna dveh monitorjev (ali več) kot enega velikega. Tako v FS v nastavitvah pod display/hardware piše:
device name - nvidia geforce gtx 660m.0 - ločljivost nastavljena na 1366x768
device name - nvidia geforce gtx 660m.1 - ločljivost nastavljena na 1440x900
Nastavljeno imam tako, da FS2004 poganja samo nvidia geforce.
V splošnem pa je računalnik že po defaultu nastavljen tako, da ko ne rabi toliko energije (brskanje po internetu) dela samo intel hd4000 in ko rabi grafično moč (FS2004) dela samo gtx660m.
Na internetu sem gledal že veliko možnosti, bral sem tudi o nvidia surround sistemu, a na uradni nvidia strani za mojo kartico ne piše izrecno, da bi ga podpirala. tudi v nvidia control panel imam zelo omejene možnosti nastavljanja, in sicer:
- prilagoditev nastavitev za sliko s predogledom
- upravljanje s 3d nastavitvami
- nastavi physx konfiguracijo
Torej ne duha ne sluha o surround sistemu.
Tako zdaj kot edino možnost vidim matrox triplehead2go ali softTH. Matroxa pa nimam, tako da je edina možnost softTH.
Zanima me, če ima kdo izkušnje s programom SoftTH v kombinaciji z zgoraj opisanim sistemom integrirane+diskretne grafike? Ali bi SoftTH deloval v temu primeru? Predvsem sem v dilemi zato, ker na strani od softTH piše, da program deluje samo z dvema karticama v kombinaciji, moj sistem pa po potrebi izklaplja eno ali pa drugo.
Hvala za odgovore,
LP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Mar 2013, 15:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Težko pomagam, ker primera z laptopom in dvema karticama še nisem zasledil ampak, pomojem bi lahko bila težava ta, da imaš dve različni resoluciji.
Tudi v primeru triplehead2go boš rabil zaslone z enakimi resolucijami.

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Mar 2013, 15:25 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
Sigurno različne resolucije ne gredo skupa! Vem iz lastnih izkušenj :wink: . Na žalost je tako :( .


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Mar 2013, 11:29 
Odsoten

Pridružen: 06 Nov 2010, 23:13
Prispevkov: 6
Ali morajo biti prav nativne resolucije ekranov enake ali zadostuje da v windowsu in FS nastavim enako resolucijo na obeh ekranih?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Mar 2013, 11:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Nov 2006, 14:13
Prispevkov: 485
Kraj: Ljubljana
Uf, težko rečt iz glave ampak, pomojem so native resolucije lahko različne, morajo biti pa v windowsih nastavljene za vse monitorje enakako (nekje boš imel malo popačeno sliko). No, vseeno je dobrodošlo, če imaš možnost, imeti popolnoma enake monitorje. Drugače pa enostavno sprobaj, če dela...

_________________
Ahhhh! the madness of cockpit builders will never end.
SIMon A320


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Mar 2013, 12:07 
Odsoten

Pridružen: 05 Dec 2009, 12:30
Prispevkov: 977
Vsi ekrani morajo imeti Enako resolucijo oz vsi morajo podpirati ENAKO max. resolucijo


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 81 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group