Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 15:03

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 112 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Statut kluba
OdgovorObjavljeno: 03 Jul 2006, 23:13 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Sicer sem upal, da bo kdo drug prej načel to temo ampak bom pa jaz prvi. Rad bi spodbudil vse soustanovitelje kluba ter prve člane, da pomagajo pri izdelavi statuta, saj je to en izmed pravnih dokumentov, ki so potrebni za registracijo kluba in jasno seveda tudi podlaga za deloanje kluba. Za začetek, dajmo ugotoviti, kaj moramo zapisati v sam dokument, besedilono pa ga bomo že še kasneje zoblikovali.
Predlagam naslednje:-
- vodstvo kluba:
1 direktor (a ima kdo kakšni boljši termin) kluba + 1 namestnik (oboje pravno gledano) + n-članov vodstva
- volitve v vodstvo (na vsake 4 leta?)
- morebitna razrešitev
- članstvo:
redni člani / gostujoči člani, pristop, obveze take in drugačne (finančne!)...
- finančni del
- dejavnosti kluba
- notranja organizacija kluba (sekcije: civilni / vojaški simulatorji)
- sedež kluba oz. klubski prostori (o tem se pa bomo še pogovarjali!)
Toliko za začetek, lahko pa že na posamezne točke obesimo kaj konkretnega besedila.

P.S: Predvidevam, da bo ta tema odprta toliko časa, dokler ne potrdimo statuta in ga uporabimo kot pravni dokument pri pravno-formalni ustanovitvi. Potem bi lahko to temo vsaj zaklenili, če ne mogoče zarhivirali in zbrisali.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jul 2006, 09:49 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Predlagal bi, da nekoga zadolžimo, da pripravi osnutek in ga naloži nekam, kjer bo vsem na razpolago za dolpoteg - potem pa lahko v tej temi vsak predlaga spremembe in dopolnila, avtor pa osnutek ustrezno popravlja. Prostovoljno se javim, da bom ta osnutek na koncu pred potrditvijo lektoriral :D

Če bomo samo zbirali ideje, ne bomo nikoli prišli do končne verzije.

Primerov takega statuta je na internetu ogromno, tako da z izdelavo osnutka ne bi smelo biti problemov. Meni osebno je recimo všeč tale (le da mi verjetno ne rabimo toliko različnih organov - nadzorni svet, strokovna komisija, disciplinska komisija,...) : http://www.slovenski-polarni.net/statut.html

P.S.: Primernejši izraz za vodjo kluba bi bil po mojem mnenju predsednik, ne direktor.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jul 2006, 12:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Stajerska
Mogoče bi za začetek pogledali statut kakšnega aero kluba, ki je našemu še najbolj soroden. Sicer pa, če ima kdo izkušnje s statuti v kakšnih drugih klubih ali društvih (recimo Blaž Šelih z maketarskim društvom), bi bilo dobro, da kaj napiše.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jul 2006, 22:33 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Stipe,
tale link je pa zelo uporaben. Nekaj se da praktično dobesedno kopirati, nekaj pa bo pač treba napisati na novo. Anton, a Te lahko prosim, da če slučajno naletiš na kaj uporabnega, da objaviš link tukaj? Blaž, maš Ti kje na voljo link do statuta ZGPMS?
Ideja, da bi se direkt pisalo v recimo word ali text dokument ni napačna, problem je le toliko, da četudi imam jaz praktično celotne dostope na sedanji strežnik (in Vito), žal nimam neskončno časa. Če se strinjate in se to ne nujno ažurno popravlja, potem lahko jaz dam na web dokument, pa se ga potem popravlja. Bi pa do nadaljenga ostali pri obliki besedila brez oblikovanja, s tem se pozabavamo kasneje. Gospodje, vsaka pomoč je zelo doborodošla!

In BTW, Klub Virtualnih Letalcev Slovenije naj ne združuje le ljubitelje MS Flight Simulatorja, temveč tudi ljubitelje drugih letalskih simulacij, tako civilnih kot tudi vojaških.

:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jul 2006, 23:55 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
No, moram priznati, da sem tudi jaz včeraj kar nekaj časa brskal po internetu in si nekaj statutov - kot primer - prilepil na moj dokument. Tudi nekaj besedila je že nastalo - osnutek.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 09:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Ker sem imel zadnje dni neko čudno gužvo se nisem oglašal. Poiskal bom svoja pravila kluba in poskusil prispevat kako pametno.

Še nekaj predlogov:
- Za začetek predlagam minimalno potrebno število organov kluba. Dodatne odbore, nadzornike ipd lahko po potrebi še vedno izvolimo, zaenkrat pa je potrebno klub čimprej formalno oživiti.
- Treba je obvestiti tudi S5 forum. Tam so glavna tema sicer vojaški simulatorji, ampak mislim da to vsekakor spada med virtualno letenje.
- Za pravila postavimo neka wiki in potem lahko vsi popravljamo in urejamo po potrebi. S tem se izognemo težavam z urejanjem dokumentov ipd. Vsekakor pa za začetek popravljamo samo besedlilo, oblikovanja itak praktično ni treba.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 10:43 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Maribor
Malo sem gledal po statutih in opazil, da je v vseh omenjen logotitp, tega pa še mi nimamo. In ko ga bomo imeli, ga moramo v statutu tudi točno opisati, da ne bi prišlo do kopiranja.

Vsporedno s statuom pa bi lahko pripravljali tudi progam kluba, da bi tudi ostali, ki se želijo pridružiti vedeli s čim in kako se ukvarjamo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 16:00 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Na S5 forumu nas vsaj malo že poznajo. Namreč tudi tam sem že razglasil srečanje KVLS in tudi nakaj napisal o klubu ter podal link do strani kluba.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 19:53 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Samo Igor, žal pa nisem imel občutka nekega prav preveč dostojnega obnašanja do Tebe na onem forumu. Žal. Pa verjamem, da so tam tudi dobri fantje, nekatere celo osebno poznam (Diablo, Doktor Tomcat pa še kdo).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 22:22 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Oh Goran, veš, nič kaj slabega nisem zasledil; ali pa takih stvari niti nočem videti. Poglej, jaz se s temi zadevami kako me kdo sprejema ali ne, sploh ne ukvarjam, kajti to je vedno stvar posameznika, to je njegov, ne moj problem; mogoče so bili malo odklonilni do kluba, mogoče civilnega letenja s FS; nekaj je bilo tudi komentarjev, češ, kakšna primerjava med virtualnim in realnim letenjem ( :rotfl: ), toda tega sem že kar vajen ... saj veš, kako gre to: kaj vi, jaz, jaz sem nekaj pomembnega .... itd .... .
Ampak, meni se sladko in gladko j... kaj kdo misli, pomembno je, kaj si jaz sam mislim o tistemu, kar mi je všeč!

Sicer pa sploh nisem zamerljiv in prepirljiv, običajno se umaknem in pustim nasprotniku veselje ... :) :wink: Sicer pa na splošno vsakdo s svojim obnašanjem samo pokaže kaj in kdo v resnici je :D

In kot je rekel meni najljubši italijanski komik Toto': Signori si nasce, non si diventa; ed io onestamente lo nacqui !

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jul 2006, 22:42 
Odsoten
Uporabniški avatar

Evo, še trije linki od statutov. Zdaj bi bilo trela malo izluščit strvari ki bi bile primerne za naš statut, ter jih predelati oziroma dopisati nove člene ki bi jih potreboval naš klub.

http://www.aeroklub-celje.si/statut.htm

http://www.kas-aeroklub.si/datoteke/Statut%20KAS.pdf

http://www.megam.si/ak-kranj/Statut.Pdf

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2006, 20:17 
Odsoten
Uporabniški avatar

Jaz sem začel nekaj delat na tem, oziroma pisat osnutek statuta iz omenjemih linkov. Če kdo že kaj dela na tem naj prosim napiše, da ne bo delalo več članov na tem po nepotrebnem.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2006, 08:17 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Pohvalno Anton, pohvalno! Kam boš uploadal zadevo?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2006, 11:40 
Odsoten
Uporabniški avatar

Najbolje, da pošljem kar tebi na meil in jo potem ti nekam uploadaš, ker se bo potrebno kar nekaj stvari dogovoriti, spremeniti in dodati glede organizacije in delovanja kluba.

Upam da bo danes gotovo in ti zvečer pošljem. Potem pa lahko začnemo debatirat kaj na to temo. :D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jul 2006, 12:08 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Okej, link bom dal v to temo!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2006, 18:44 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Najprej moram pohvaliti Antona za prizadevno delo pri pripravi statuta! Že v petek 7.7.2006 zvečer mi je poslal prvo krtačno izvedbo statuta v Wordovi obliki. Ker nekak nisem najbolj navdušen nad to obliko za prenose preko interneta, sem statut predelal v HTML obliko, ki je dosegljiva tukaj (in link je zgolj samo tukaj objavljen!):
http://slovenia.avsim.net/KlubVLS/statut/statutKVLS.htm
Prosim vse prizadevne člane (ki moramo/jo še izpolniti ustrezne pisne prijavnice - po statutu), da si statut temeljito in večkrat preberejo ter tukaj posredujejo svoja mnenja, priporočam v obliki člen xy, stavek... Seveda pa lahko komentiramo določene reči, npr. v statutu je omenjena zastava. Že takoj bi lahko rekel, da zastave verjetno ne potrebujeo, bolj kot to pa potrebujemo znak (imam en zanimiv predlog, bom kasneje objavil) in pa potem tudi štampiljko.
Torej, predlogi in pripombe, komentarji!

Aja, še ena zadeva, na katero me je Anton opozoril. Statut omenja Zakon o društvih Ur. List RS št. 60/95 , 49/98 – odločba ustavnega sodišča RS in 89/99), ki je na voljo na teh dveh naslovih:

Zakon o društvih 1
Zakon o društvih 2

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2006, 20:55 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Ok, osnutek sem na hitrico preletel in podajam par komentarjev (lahko, da bom kasneje dodal še kaj - je pa nekaj slovničnih napak, katere bom, kot sem obljubil, polektoriral šele, ko bo osnutek takorekoč končan):
- tisto glede zastave in tega, da smo člani Letalske zveze Slovenije, je Goran že pobarval - stvar odločitve pač
Citiram:
11. člen
Pridobitne dejavnosti kluba so:
1. storitve reklamne in ekonomske propagande
Klub izvaja svoje dejavnosti in storitve v skladu z zakonom in prepisi,ki veljajo za naštete dejavnosti v 11.členu tega zakona.

- katerega zakona?

Citiram:
14. člen
Člani kluba lahko delujejo v naslednjih sekcijah:

1. sekcija civilnih virtualnih pilotov
2. sekcija vojaških virtualnih pilotov
3. sekcija virtualnih pilotov na MS letalskem simulatorju
4. sekcija virtualnih pilotov na X-plane letalskem simulatorju
5. sekcija virtualnih pilotov na drugih letalskih simulatorjih
6. Sekcija virtualnih pilotov v IVAO organizaciji
7. Sekcija virtualnih pilotov v VATSIM organizaciji
8. sekcija ljubiteljev virtualnega letalstva

- ali sploh rabimo sekcije? Oz. ali jih rabimo toliko? Da ne bo več sekcij kot aktivnih članov ;). In če sekcije ostanejo, kje so pa virtualni kontrolorji?

Citiram:
16. člen
UO črta člana iz članstva kluba, če ne plača članarine do enaintridesetega marca za tekoče leto. O tem se člana pismeno obvesti.

IN

19. člen
Član je dolžan:
1 . redno plačevati članarino; višino in rok plačila določi Upravni odbor;

- se nekako izključujeta. Če UO določi rok plačila, potem to ni nujno 31. marec - predlagam spremembo 16. člena, "če ne plača članarine do roka, določenega s strani UO".

Citiram:
21. člen
Zbor članov je najvišji organ kluba, ki ga sestavljajo vsi člani kluba.

IN PA

27. člen
UO je najvišji organ kluba, ki vodi delo kluba

- tudi ta dva člena se izključujeta - kateri je torej najvišji organ?

Citiram:
Finančno in materialno poslovanje vodi pooblaščeni računovodski servis in predsednik kluba.

- ali bo to dejansko tako (osebno sem sicer takoj za) ali bo le eden izmed članov računovodja oz. blagajnik?

Citiram:
38. člen
Spremembe in dopolnitve statuta začnejo veljati, ko jih sprejme Zbor članov Kluba slovenskih virtualnih letalcev.

- ko jih sprejme Zbor članov Kluba virtualnih letalcev Slovenije (če smo se odločili za KVLS).

Seveda prosim tudi za vaše komentarje statuta in vaše komentarje mojih komentarjev :D

P.S.: Anton, odličen osnutek - hvala ti!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jul 2006, 12:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Stipe, super, da si se tako hitro odzval in opazil določene zadeve, ki jih je treba popraviti. Sekcij je napisanih res malo več in so mišljene bolj kot predlogi. Kot najvišji organ menim, da bi lahko bil Zbor članov Upravni odbor pa bolj vodstveni organ. :) Ime Klub Slovenskih virtualnih letalcev (KSVL) pa je uporabljen zato, ker je bilo to pisano preden se je sprejela dokončna odločitev za Klub virtualnih letalcev Slovenije (KVLS).
Glede lektoriranja pa je res najboljše da narediš to na koncu, ko bo narejena končna verzija dokumenta.

Goran, a boš popravke in predloge pisal v dokument, ki si gal dal na link? Da bomo počasi prišli do končne oblike in vsebine dokumenta.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jul 2006, 20:54 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Antonov statut sem prebral, ga bom pa še natisnil, tako, da ga bom v miru lahko še pregledal in ponovno prebral in spet prebral. Sicer pa lahko rečem, da si, Anton, opravil veliko delo in dal velik doprinos k razvijanju in postopno končni podobi kluba. HVALA TI! čez vikend se bom tudi jaz malo vsedel in ga še malo bolj premlel, zaenkrat se lahko z vsebino le strinjam, saj je v same dejavnosti kluba navedeno prav vse tisto, kar sem si tudi jaz zamislil.

Gradimo naprej ... =D>

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jul 2006, 21:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Moj namen je, da se stvar premakne naprej in do naslednjega srečanja je še kar nekaj časa, tako da se stvar lahko premelje in se kakšne zadeve dorečejo, spremenijo, dodelajo.......popravijo kakšne napake.....

Ker, kot sem prebral v temi za srečanje, ki je odpadlo, je Igor napisal, da se premika stvar naprej tudi glede prostora in to na Brniku.
Mogoče v kasnejši fazi tudi kakšnega sponzorstva......

Torej stvar se premika.......in to je velika spodbuda za naprej :D =D>

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 112 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: