Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 13:40

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Strežnik za leto 2007
OdgovorObjavljeno: 01 Jan 2007, 22:00 
Odsoten

Gospodje, par reči moramo razčistit:

1.) Čigav je prostor na našem Shared4 serverju?
Predvidevam odgovor: Klubski.

2.) Kdo je potem Webmaster klubskega prostora in komu je odgovoren, če tega položaja klub nima na papirju?

3.) Kdo bo plačal zakup za leto 2007? Rok se izteče februarja. Zadnji teden menda ne bomo podaljševali?

4.) Kaj je KVLS staff skupina foruma? Ta skupina ljudi na forumu namreč ne ustreza skupini ljudi iz vodstva kluba, ampak je to nekaj drugega.

PS: Opažam še, da na KVLS webu ni spiska članov sveta kluba in še kakega organa, omenjeni so le tajnik, predsednik in podpredsednik, ostalo je pa kaj? Jaz ne vem ljudi napamet, bi pa kdaj koga kaj potreboval recimo. :)

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Strežnik za leto 2007
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2007, 00:12 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Šerif napisal/-a:
1.) Čigav je prostor na našem Shared4 serverju?
Predvidevam odgovor: Klubski.

Odgovor je pravilen. In moramo se dogovoriti tudi o tem, kako je z gostovanji ostalih skupin. Osebno nimam nič proti IVAO na tem strežniku in sem za to, da tako tudi ostane. Domena IVAO-SI.org pa je stvar IVAO-SI. In ta trenutek na tem strežniku imajo svoj prostor:
- KVLS web strani
- forum, ki je last KVLS (okej podforumi pašejo pač k svojim interesnim skupinam)
- IVAO-SI
- Igor st. s stranmi svoj simulator

Šerif napisal/-a:
2.) Kdo je potem Webmaster klubskega prostora in komu je odgovoren, če tega položaja klub nima na papirju?

Dobro vprašanje. Trenutno mam še največ jaz čez ampak sem za porazdelitev odgovornosti; za IVAO se boste sami med sabo zmenili. Predloge prosim!

Šerif napisal/-a:
3.) Kdo bo plačal zakup za leto 2007? Rok se izteče februarja. Zadnji teden menda ne bomo podaljševali?

Za to leto je to bil Igor st. Načeloma naj bi ga plačali iz računa KVLS, ki pa trenutno še ni odprt. Bo pa takoj, ko bo KVLS potrjen na UE Ljubljana in dobljena davčna in matična številka na AJPES.

Šerif napisal/-a:
4.) Kaj je KVLS staff skupina foruma? Ta skupina ljudi na forumu namreč ne ustreza skupini ljudi iz vodstva kluba, ampak je to nekaj drugega.

Pametno vprašanje, stvar razprave. Ali naj ta skupina še obstaja, koga naj zajema... Obstaja sicer še skupina KVLS člani, to pa so vsi prijavljeni člani v KVLS.

Šerif napisal/-a:
PS: Opažam še, da na KVLS webu ni spiska članov sveta kluba in še kakega organa, omenjeni so le tajnik, predsednik in podpredsednik, ostalo je pa kaj? Jaz ne vem ljudi napamet, bi pa kdaj koga kaj potreboval recimo. :)

Hvala, tudi sam to vem, čakam na papirje od Igorja oz. GregA. Že nekaj časa fehtam zanje, pa menda se je statut malenkostno spremenil zavoljo UE, sicer bi morali ponovno sklicati ustanovni sestanek. Več o tem pa naj GregA napiše, jaz več kot toliko ne vem. :-k

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2007, 02:36 
Odsoten

2.) Ne vidim neke prednosti v delitvi odgovornosti kar se tiče webmasterja, ker se prerado zgodi, da potem eden prevzame zadeve preveč v svoje roke za lastne interese, ostali pa se potem vedno podrejajo. Webmaster mora biti ena oseba, z dovolj prostega časa in nevtralnega mišljenja - da dela enako za vse udeležence, ki si jih pod prvo točko naštel. Torej, če boš ti še naprej webmaster, boš WM strežnika kot celote in ne webmaster KVLS in vACC interesov (KVLS na root, Ivao pa v eno podmapo, kjer nam po možnosti še domena ne bi delovala). Kakšne so tvoje naloge in kompetence pa naj se jasno ve, da ne bo prišlo do kakega šušmarjenja pa zaklepanja dostopov, pa ne vem še česa, kakor da imaš server pri sebi doma pod mizo, za dostop pa te je potrebno posebej prosjačiti. Vem, da ni lahko biti dober WM, če hočeš vse udeležence na zakupljenem prostoru obravnavati enako in omogočati normalno delovanje. Sploh pa C-Panel ponuja kontaktni naslov le za eno osebo. Torej eden mora biti odgovoren za prostor, ne pa 10 ljudi, pa na koncu noben za nič.

3.) Januarja je treba prostor podaljšat. Če računa ne bo, bo pač nekdo spet založil. Glede na to, da zanesljivih podatkov, kdaj račun bo, nimaš, je najbolje da kar najdeš nekoga, ki bo pripravljen založiti, lahko pa založiš tudi sam, saj si ti kontaktna oseba za Webhosting. :)

4.) Verjetno se bo skupina preimenovala, oz. bomo pregledali kdo sploh rabi moderatorstvo.

5.) Sori, še glede forum double accountov. Ne želim te utrujat, vendar bolje, da stvar enkrat razčistimo, pa potem nehamo debatirat okrog tega kdo je kaj in zakaj.
Double accounti naj ne bi bili dovoljeni na forumu, je tako? Mi lahko razložiš, zakaj si potem ti ustvaril osebo 'The Boss', če pa ima ta kreacija enake pravice, kot profil 'Gorchi'. Zakaj rabiš 2 accounta za isto funkcijo? Potemtakem naj bi bil jaz The Boss II, saj sva oba admina, pa veš da bom ostal pri enem accountu. Tukaj se vidi tisto, kar ti glede strežnika govorim - da spet nekaj k sebi vlečeš, pa po svoje delaš. Tudi forum bi ti kar samoiniciativno zaprl za en teden, ko si par botov opazil logiranih. Verjetno bo sedaj, če bomo admini trije, bolje.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2007, 16:37 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Ad 2: Delitev odgovornosti / webmaster
Ima svoje prednosti in pravzaprav kaj drugače ne bo niti šlo. Kdorkoli je vrhovni webmaster in se ukvarja s cpanelom, dodaja in spreminja dostope do posameznih map na strežniku itd., ne more vedeti kaj se dogaja z IVAO stranmi, KVLS stranmi itd. Biti webmaster pomeni upravljati z datotekami na strežniku, delati z pravicami na mapah, spreminjati e-maile itd., vsega skupaj se kar precej nabere. Strinjam se, da je eden dovolj za šarjenje po cpanelu, pa kdorkoli je že to. Ta trenutek se mi dozdeva, da imava Blaž in jaz največ pojma o teh rečeh - kdo bo pa se še odločimo. In ne razumi me napak, sam bom čisto zadovoljen, če bo nekdo drug šaril po teh rečeh, ne jaz. Samo kdorkoli že bo, bo prevzel kar lepo odgovornost.
Poleg vrhovnega webmastra so potem še "lokalni" webmasterji. Tem vrhovni webmaster dodeli prostor na strežniku, torej mapo, eventuelno naredi še zbirko podatkov in potem lokalc' čara po tisti mapi in samo znotraj nje. Za IVAO-SI si verjetno to Ti, predvidevam? Pa verjetno še Stipe. Mogoče še kdo. In če bo še kaka skupina imela svoj prostor na temu strežniku, potem bo le-ta tudi morala imeti svojega lokalca.

AD 3: Podaljšanje zakupa prostora na strežniku, domena KVLS
Kot rečeno, letna zakupnina je 35 EUR, letna cena domene je nekje okoli 20 EUR. To je stvar KVLS, ki naj bi se krila iz članarine. Verjetno bo nekdo založil denar za to leto, ravno sem govoril s predsednikom, pa bo mogoče on (četudi se mi ne zdi lih prav). Bomo zrihtali, ne skrbi.

AD 4: KVLS Staff grupa na forumu
Se strinjam, najprej uredimo stvari okoli webmasterjev potem pa dalje.

AD 5: Podvojeni računi na forumu oz. uporabniki z 0 objavami
Podvojenih računov na forumu je kar nekaj, Boss in Gorchi je pač ena izmed takih, s tem da je boss pač objavil le nekaj postov, Gorchi pa nemalo. Razlog uvedbe bossa pa je bil predvsem testiranje prijave, dasiravno bi lahko se kot boss prijavil resnično tisti, ki je bil izvoljen kot administrator tega foruma in obstoji le en administrator tega foruma. Lahko pa se tudi ukine. Sicer pa podvojene prijave, ki imajo več postov kot boss, je kar nekaj. Recimo andrejdrobun in oldrockster. Pa boing in A320SIM, če naj izpostavimo elito. Pa seznam se lahko še nadaljuje, te vem pač na pamet. Sicer pa jaz nikjer nisem govoril o podvojenih prijavah temveč o uporabnikih, ki imajo 0 (z besedo NIČ) objav. Teh je vsaj 50, ki se bi jih verjetno dalo počistiti. Če ima to smisel je pa druga štorija, lahko damo tudi na glasovanje, nimam nič proti. Če so taki uporabniki vpisani, so pač vpisani, kaj konkretno enega prostora na disku ne kurijo...

Vito, odprl si eno temo, o kateri se sicer midva lahko pregovarjava, vendar mislim in vem, da je smiselno, da se še drugi vključijo. Lahko se tema tudi razdrobi na posamezne teme, nimam nič proti. Torej, člani KVLS, prosim, če se tudi Vi udeležite te debate in podate svoje mnenje!

:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2007, 23:19 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Hm, naj se še jaz malo vmešam: funkcionarji kluba res še niso bili objavljeni (vsi po vrsti), ker bi si res želel že dobiti tisti uradni papir o (končno) uradno-formalno ustanovljenem klubu. Nekaj zadev je bilo potrebno zavoljo volje UE res spremeniti, vse je bilo narejeno s pomočjo Gregorja, jaz osebno pa sem vse oddal. Bom pa vseeno do nedelje zvečer objavil kompletno sestavo klubskega vodstva.

Kar se tiče zakupa prostora sem pripravljen zadevo financirati jaz. Lansko leto je bil to Igor Perne, letos se bo spremenil le priimek; ko pa bomo pobrali članarino, bo pač to klubski strošek.

Nekaj sva že rekla z Goranom o temi članstva, članskih izkaznic, načina plačila članarine; takoj ko dobimo uradno potrjeno registracijo kluba, odprem račun in VSE odločitve se bodo sprejemale SKUPNO preko tega foruma;

Kar se tiče Webmasterja bi rekel takole: naj to počnejo res tisti, ki se na to spoznajo ... jaz osebno, pri tem nimam kaj dosti prakse ... se bom pa z Goranovo pomočjo aktivneje lotil klubske strani ... pravzaprav se tega veselim!

Moje mnenje pa je še sledeče: v Slo imamo sedaj KVLS, katerega sestavni del smo VSI! Jaz sem sprejel odgovornost za vodenje in delovanje kluba, vesel sem tega, seveda pa o vseh pomembnih in malo manj pomembnih zadevah odločamo SKUPNO! Jaz sem le uradni predstavnik; ravno tako je pri obeh organizacijah VL: IVAO in VATSIM: vsaka ima svojega predstavnika, oba sta člana kluba, vsakdo ima svojo pomembno funkcijo tako pri delovanju same divizije kot pri drugih aktivnostih (urejanje foruma), zato bi bilo najlepše in najbolje, da imata oba roko nad našimi stranmi, seveda s pomočjo drugih članov, če to želijo (Blaž npr.); pravzaprav pa, saj se ve, da je VL letenje letenje on-line preko organizacij kot sta VATSIM in IVAO ... zatorej sta oba predstavnika tudi naši duhovni vodji; torej, tu, o tem, kdo je kdo, ne bi sploh smelo biti dvoma ...

Vsekakor je potreben skupni dogovor v duhu klubske bratovščine!

Sicer pa imam kmalu namen odpreti temo o letošnjih načrtih delovanja in aktivnostih tako kluba, kot članov ... Kajti res je smešno, da pri takšnem številu članov, na slovenskem nebu letijo bolj tujci kot slovenci ... (tu imam v mislih on-line na IVAO); pa še kaj bi imel dodati, ampak lepo postopno ...

Zadnjič spremenil Libero, dne 02 Jan 2007, 23:27, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2007, 23:23 
Odsoten

2.) Res vidim primerni osebi za C-Panel masterja v tebi ali Blažu, prostega časa imata oba enako malo, vsaj kakor prikazujeta, razlika je v nazivu diplome in deloma v mišljenju. :) Kdo od vaju bo to v prihodnje, je meni pravzaprav vseeno, dokler ta ne ovira dela in interesov posameznih udeležencev. V praksi bosta najverjetneje bolj ali manj sodelovala, kontaktna oseba in odgovorni webmaster pa je še vedno lahko le eden, ker je tako naravnan C-panel prostora na strežniku.

Sam bi dodal sledeče pogoje za webmastra (bolj osnutek - mislim pa da vsebuje bistveno):
- Kdor bo v letu 07 webmaster, naj obljubi, da bo naredil vse za rešitev problema dveh domen na istem serverju (Ivao in KVLS) - in da Ivao zaradi KVLS domene ne bo prikrajšan za nemoteno delovanje domene in weba, oz. vplejava KVLS domene ne bo povzročila izpada domene Ivao zaradi 'tuhtanja' webmasterja, kaj naj naredi in kako.
- Webmaster naj dovoli ustrezne dostope do FTP-ja in C-Panela ljudem, ki imajo za to tehtno obrazložitev in namen nekaj delati za mreže ali klub, lahko tudi zgolj namen narediti dodatne server backupe na svojih PC-jih - od vsakega udeleženca (Ivao-ja, Kluba...) naj ljudi s polnim dostopom predlaga webmasterju tisti, ki posamezno enoto vodi.
(Primer: Krušič recimo predlaga Goranu dostop klubskemu webmasterju za to in za ono... Jaz iz Ivao prosim za dostop asistenta do te in te mape zaradi backupov, ipd..)
- Webmaster naj brez vprašanja udeležencu ne tika reči, ki sodijo pod delovanje posamezne mreže, kluba, itd in niso njegova domena. To pomeni, da webmaster ne sme npr. spremeniti Ivaojeve poddomene, ker mu ena ne paše in je on šef, talati dostopov po svoje, se zaklepati v c-panel, premikati vsebine webov v podmape po svoje, itd. Izjema je le, če webmaster vidi, da je nek poseg k določenemu udeležencu res nujen za pravilno in varno delovanje prostora na strežniku in varnosti ostalih udeležencev: npr.: če bi mi na Ivao v neki mapi shranjevali trojance.
- Webmaster naj brez razloga ne prekine dostopa osebam, ki so dostop dobile ali brez razloga spreminja gesla za dostop.
- ker bi geslo do C-panela imeli glavni iz staffa udeležencev - vsak za lastne potrebe in delovanje, bi kasneje obstajala možnost da udeleženci le soglasno sami spremenijo geslo za dostop do C-panela in s tem izključijo webmasterja, če se pokaže, da webmaster namenoma škoduje vsebinam udeležencev ali njihovo delo, ali dela po svoje (varovalka).

Toliko bi imel glede tega za povedat.

5.) Ja, to da ima recimo andrejdo 150 postov pa oldrockster 100, nimaš kaj, razen če znaš vse andrejdo poste prepisati na oldrocksterja. Če ne znaš, oz. ne gre, nimaš kaj, kot pustit tako kot je.
Kdor ima 0 postov, še ne pomeni, da ga je treba zbrisat. Kot je že Blaž v kavarni omenil, lahko kot prijavljen točno vidiš nova sporočila od zadnjega obiska. Tisti, ki pa hočejo le brati in nič pisati, jih bomo pa ja pustili. Bolje, da berejo, kot da bi nekaj postali v tri krasne, zato da bi account ohranili. Še tako imamo postov v tri krasne dovolj od nekaterih. Če brišeš tiste, ki recimo od leta 03 niso nič napisali, jih je pa spet tako malo, da nima veze brisat in se bolj splača ohranjati bazo, kot pa čistiti nekaj, kar se ne pozna. Je pa tukaj bolj stvar odločitve, a se neaktivne uporabnike briše ali ne in kdaj. S tem je pogojeno tudi, kdaj bomo dočakali 300-tega uporabnika. Če ga čakaš, potem moraš bazo pustit pri miru, čer drugače tisti 300-ti uporabnik, ko se bo morda pojavil spet čez kakšno leto, sploh ne bo merodajen, ampak bo 300. uporabnik od neke čistke naprej, ne pa od začetkov našega foruma, kar je bolj pomembno in smiselno. Tisti, ki pa svoje prijave na forum niti ne dokončajo, je pa jasno, da jih ni treba imeti v bazi.

The boss: če si to ustvaril za testirat, bi napisal Ivan Novak. Tako kot maš nastavljeno zdaj, nisi enak ostalim adminom. Za enkrat sem to le jaz, ampak gre za princip. Če imam jaz en account, ga imej tudi ti. Jaz The boss ne bom, ker se ne mislim na 2 accounta prijavljat, zato da bi nekaj postal v obvestila, nekaj pa v kavarno. Izvoljenih v admina nismo vsako leto trije in tudi volitev za admine nimamo. Če ima forum več adminov, kar je zaradi backupov, varnosti in ekspeditivnosti dobro, potem so to enakovredni admini, ne da je en še posebej The boss bossov. Tudi v vsetu kluba KVLS nas je več. Pa se ne bo recimo Lyosha v svet kluba 2x prijavil, pa izpolnil 2 vpisnici, da bo nadsvétnik. (No, to mi le jih slučajno padlo na pamet :))

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 00:07 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Očitno bi bilo najbolje, da je WM nekdo, ki ni član ne IVAO ne VATSIM, ampak nekdo popolnoma nevtralen ... ker pa bo takšnega človeka tu težko najti, bi bilo mogoče res najbolje, da se le-ta izvoli izmed članov.

Naj se predstavijo kandidati, ki bi prevzeli to odgovornost, enega izvolimo in mu dodelimo tudi mesto v statutu, ki mu pripada ...
Torej bi bil on odgovoren za celoten WEB, Šerif za IVAO, Goran za VATSIM, jaz pa za klubske strani ...
Bi bilo tako ok?

Gremo torej na volitve?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Jan 2007, 00:51 
Odsoten

Ne vem, če lahko širša publika presoja, kdo je za webmasterja primeren. To bi se pomoje morali na podlagi prijav sami odločit, tisti, ki imamo kaj gor na serverju. Kdo se bo pa prijavil, je pa drugo vprašanje. Še Blaž ne vem, če se bo.
Pa še tole: Gorana in Blaža poznamo ..nevtralnost ima lahko svoje slabe strani - to da WM-ja ne poznamo in spet ne vemo kake namene ima.
Če se misli kdo prijavit, naj se recimo do petka. Če bodo sami neustrezni kandidati, pač ne bomo izbrali nikogar iz teh prijav. Pričakujemo seveda nekoga, ki ima s serverji, hostingom, html, php določeno mero izkušenj in znanja.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2007, 10:09 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

No, seveda ... saj kar čisto enemu xy res ne bi zaupali naših strani ... Zgoraj, v tvojem postu omenjeni osebi sta več kot primerni in zaupanja vredni, pa še predstavnika obeh mrež sta ...

Bo pa za zadovoljitev uradne procedure in enakopravnosti članov v roku dveh dni objavljen "uradni" razpis za kandidata WM na teh straneh, kjer se bodo kandidati lahko prijavili, izbrani pa bodo na osnovi ustreznosti razpisanih kriterijev; gre za formalni postopek in možnostjo enakopravnega obravnavanja vseh članov KVLS.

P.S.

Prejeli smo poziv za uskladitev vloge KVLS v postopku registracije. Zopet, že drugič, tako, da se bo zadeva zopet zavlekla vsaj za en mesec ...

Tokratni problem je uskladitev besedila 14. člena Temeljnega Akta (Statuta), ki govori o opravljanju pridobitne dejavnosti ... potrebno je natančno opisati "naloge pridobitnega značaja" ter uskladiti besedilo v Statutu

Res se spotaknejo ob vsako besedico ... :evil:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Feb 2007, 22:42 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Debata se je sicer ustavila, mene pa vseeno zanima, kdaj in kdo bo plačal strežnik... čas se namreč izteka.

Če je problem denar, samo povejte... nakažem takoj. Vsekakor pa apeliram, da malo pohitimo. Sem namreč tak človek, da me strašansko jezi, če se neko stvar ureja v zadnji sekundi (sploh če gre za stvar, ki se jo da urediti prej).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Feb 2007, 00:38 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Stipe,
tudi jaz sem nežno v skrbeh, čakam, da dobim kako obvestilo od firme, bom pa jih pobaral za podaljšanje v naslednjih dneh (samo spomnit se moram pa napisat mejl). Zadeva se je pa sicer kupila 24.feb.2006, plačnik za letos pa je tudi že znan. Zaenkrat toliko, lahko pa o tem podebatiramo še v soboto po ogledu Slo controla.
Edit malce kasneje: Sem napisal mejl na webhostingbuzz. MMG, zgleda kot da je v paketu za 35USD letno sedaj 5 GB prostora...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Avg 2007, 14:54 
Odsoten
Uporabniški avatar

fantje, en predlog -> servage.net odlicen hosting, meni dela odlicno, prostora je vec kot prevec, cena pa je tudi odlicna

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Mar 2008, 22:57 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Da malce obudim to temo... 24. februar je mimo... kako bo (je bilo) pa letos s plačilom strežnika?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Mar 2008, 14:01 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Plačano.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2008, 00:06 
Odsoten