Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 30 Apr 2026, 06:02

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 17 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Katero grafično kartico?
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 11:50 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Pirniče (Medvode)
Zanima me, katero izmed grafičnih kartic nVidia bi bilo ta trenutek smotrno vzeti? Namreč razmišljam o "novem" računalniku (mogoče malce rabljenem), v katerega pa bi dodal grafično kartico. V mislih pa sem imel Intel Core 2 Duo in ne Quad. Upam, da sem se prav izrazil, ostalih karakteristik niti ne bi našteval.

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 12:14 
Vse je odvisno od tega, koliko bi zapravil zanjo - v cenovnem rangu pod 200€ je to 9600, v cenovnem rangu do 300€ pa 9800. V obeh primerih pa priporočam izdelka podjetij BFG ali XFX.
Intel Core2 Duo E8400 pa bo kar nekako minimum procesorja, ki ju bo znal "nahraniti". Jaz osebno imam BGF GForce 9600OC in sem z njo glede na to, koliko stane, super zadovoljen. Stane bistveno manj kot katerakoli 8800, performančno pa je tik pod njo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 21:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Hm, danes je bil na obisku Libero in sva malo debatirala tudi o temi domači pc-ji oz. kateri pc bi bil najbolj primeren za FS (v ospredju bolj FS9 kot FSX). In sva nekako prišla do zaključka, da bi bilo najbolje ga kar po naročilu sestaviti.
Še kar nekaj časa bom verjetno ostal na FS9, zato potrebuje tako "mašino", dabi normalno poganjala simulator, ko bo le ta navit do maksimuma. Da ne bi prihajalo do razno raznih zatikanj v slikah, tudi pri dodatkih. In pa da ne bi za računalnik brezveze preveč dal zaradi njegovih karakteristik, katere ne bi bile potem izkoriščene. A hkrati pomislim, kaj pa ko bodo programi v prihodnje zahtevnejši in bo sedajšnji optimum prekmalu prišel v minimum in bom prehitro moral zopet odštevati denarce za novega.

Malce zadrege je.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 22:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Jesenice - DOL VOR R305 37NM
Flyguy napisal/-a:
A hkrati pomislim, kaj pa ko bodo programi v prihodnje zahtevnejši in bo sedajšnji optimum prekmalu prišel v minimum in bom prehitro moral zopet odštevati denarce za novega.

Pri nakupu hardwara ti svetujem da kupi dobro (ja to ponavadi pomeni drago). Kot si sam rekel, če kupiš bolj poceni sedaj, bo zadeva zastarala še hitreje kot dražja investicija in kmalu se boš znašel spet pred upgradeom (ki je v končni fazi dražji kot enkraten dober nakup). Tako da je najbolje, da si postavš neko ceno, čez katero nočeš iti. S tem "budgetom" potem kupuješ čim boljše komponente in iz njih potem sestaviš ubijalsko računalo. Denar je najbolje zapravit za vitalne komponente (Vem, da to že veš ampak povem za vsak slučaj. Folk nabavlja miške in tipkovnice za 150 EUR, gaming ohišja, 8.1 sound system,... na koncu pa jamrajo, da so dali za kišto 3000 EUR+.). To so procesor, grafična kartica in RAM - vsaj 2 modula po 1 GB spomina. 2 ločena modula lahko tečeta v dual channel načinu, ki pridobi na hitrosti.)

Za procesor malo preglej teste kako se kdo obnese. Ni nujno da boš vrgel stran denar za Quad Core. Verjetno bo res Core 2 Duo zalegel.

Tudi za grafično kartico preglej teste. Poglej še grafične od ATI in ne samo od nVidie. Pozdvigovanje ene firme v nebesa je dokaj brezvezno in včasih te lahko to košta na denarju in zmogljivosti kište. Se pa strinjam, da kakšna BFG firma ne bi razočarala. Naprimer pred časom so v Jokerju objavili teste grafičnih kartic v SLI/Crossfire načinu in iz njih je bilo razvidno, da so s temi sistemi kar problemi in se ne obnesejo tako kot bi folk pričakoval na oko in ceno. Tako bodi tudi ti previden glede grafičnih. Kupi najbolšo kar lahko. To ne pomeni nujno, da je najdražja.

---------------------------------
SlikaSlika

Slika
Slika
Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 22:55 
Jaz pa za računalnike, ki so prvenstveno namenjeni poganjanju MSFS odločno odsvetujem katerokoli ATI grafično kartico, sem imel priložnost pred par meseci narediti direkto primerjavo nekaterih grafičnih kartic in so Nvidiine (osnovni kriterij pri tem je bil isti cenovni rang) na vsej črti debelo posekale katerokoli ATI-jevo kartico, pa čeprav naj bi bila ravno ATI-jeva po nekih statistikah in meritvah dejansko hitrejša. V praksi se to ni potrdilo, poudarjam pa, da govorim izključno o MSFS, v drugih 3D aplikacijah in igrah temu baje ni tako. Ne me vprašat' zakaj se to dogaja, ampak v praktičnem preizkšanju se je stvar pokazala dejansko taka, kot sem jo opisal.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Jul 2008, 23:00 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Jesenice - DOL VOR R305 37NM
Hmmm. Kako je izključno z MSFS2004 ne vem. Jest mam trenutno ATI Radeon Sapphire HD3870 pa mi zadeva teče na 1280x1024 vse vklopljeno in na maksimum. Kako je z novejšimi pa ne vem ker še nisem zasledu testov in ne bom kaj trdil. :mrgreen:

---------------------------------
SlikaSlika

Slika
Slika
Slika

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Katero grafično kartico?
OdgovorObjavljeno: 27 Jul 2008, 23:06 
Odsoten
Uporabniški avatar

Lp. Jaz imam dve viška, malo starejšo 8800GTS od XFX in 8800GT od Asusa. Slednja je bila v uporabi samo kakšen mesec. Cena pod 100 EUR.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 01:04 
@ JC Denton

Natančno kartico, ki jo ti navajaš sem imel pred tremi meseci (med ostalimi) na preizkušnji. Saj ti verjamem, da FS2004 poganja povsem v redu, v primeru FS X se pa totalno podela v hlače in jo
tudi po testih na nekaterih hardwerskih straneh in po ceni mnogo nižje uvrščene Gforske našišajo po celi črti.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 09:11 
Odsoten
Uporabniški avatar

Tu sem prilepil video, kjer je prikaz nVidie proti ATI http://www.youtube.com/watch?v=6xo2trjO ... re=related . Še sam ne vem, katera je boljša. Mislim pa, da nVidia naredi lepši odsev vode. Ali se motim?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 13:08 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Kar se mene tiče, pa mislim, da bo tudi Andrej lahko to potrdil, ima ATI lepšo sliko kot nVidia. Vendar pa za ceno FPS in ne pretirano dobrih gonilnikov. Lih včeraj sem imel na obisku en računalnik, kjer se je gonilnik za Radeona veselo podiral...

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 16:07 
Ja, na tistem posnetku iz streljačine ima ATI res lepšo sliko, kot GForce, pa kolikor slišim komentarje moje in sosedove mularije, tudi FPS-ji v teh igrah na ATI-jevih kartah niso nič kaj dosti slabši, ampak če se ne motim, sem že v prejšnjem postu v tej temi in še na par drugih mestih, navedel in navajam še enkrat: Kar se tiče grafičnih performans IZKLJUČNO V MS FLIGHT SIMULATORJIH, še posebej v FS X, je edina pametna opcija za nakup kartica iz družine Nvidia. Zakaj sem pa že tudi kar nekajkrat navedel.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 16:30 
Odsoten
Uporabniški avatar

hm, saj ATI ma v opengl-u pregovorno prednost pred Nvidio

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 20:07 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Aljo, pa FS uporablja DirectX in ne OpenGL. Kar pa se prednosti tiče, se pa ATI userje pred nVidio, sprobano. Probaj Pro/Engineer laufat z Radeonom in imej 5 ali več delov/sestavljank odprtih pa boš videl koliko kofetov boš skuhal vmes. Verjemi, smo v firmi marsikatero kartico dodobra pretestirali!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 22:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Aljo napisal/-a:
hm, saj ATI ma v opengl-u pregovorno prednost pred Nvidio

Pa kaj vam ni jasno, že najmanj 3 leta je jasno ko beli dan, da nimaš sploh za mislit o čem drugem ko Nvidii! Enostavno si pri nakupu novega PCja lahko narediš kljukico pri Nvidii, samo še model izbereš glede na debelino € v denarnici, to ti je edina logika. Enostavno ne moreš tople vode izumit.

Možgane raje na plažo oz. uč za kako mično gospodično vržt ko pa forume brat zakaj Nvidia vs. ATI za FSX. Nimaš kej zgrešit.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2008, 22:48 
Odsoten
Uporabniški avatar

pa kaj ste tako napadalni... =D>

dejstvo je, da ima ATI od nekdaj zelo dobre kartice za opengl, tako da je mogoce ce je bilo nekaj narejeno z opengl atijeva kartica boljsa, zakaj pa ne... tudi meni ze 5 let tiktaka geforce (od radeona 7000 naprej imam samo se nvidie)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 29 Jul 2008, 00:17 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Jaz imam pa že cela 4 leta :oops: ATI Radeon X800XT. Glede na razvoj in hitrejše napredovanje NVidie, si jo bom v naslednjem računalniku tudi jaz omislil. Na splošno gledano, pa kakšnih omembe vrednih problemov s samo grafiko nisem imel nikoli; če pa so problemi že bili, so bili, kot se je na koncu izkazalo, drugega izvora in ne same grafične kartice.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 03 Avg 2008, 00:44 
Odsoten
Uporabniški avatar

Trenutno ATI po desni prehiteva Nvidio z 4870X2, da ne govorim o nizkih cenah. :wave:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 17 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: