Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 30 Apr 2026, 04:31

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 19 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 11:33 
Odsoten

Pozdravljeni!
Danes sem bil na Jožetu Pučniku ob okoli 8.00 na razgledni ploščadi.
Letalo na letu proti Frankfurtu, je na pisti naredil po mojem mnenju napako.
In sicer zgodilo se je tako:
Koda:
Ko je prišel na Runway 31, je pospešil, nato pa nekje pri polovici piste že probal vzleteti. Dvignil se mu je samo sprednji del, medtem ko je ostali del letala ostal na tleh. Ker mu ni uspelo se dvigniti, je nato ponovno poskusil čez 100 m in tokrat mu je končno uspelo

Sedaj pa me zanima, ali je možno, da je bilo to zaradi mokre piste?
Lp

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 12:16 
Odsoten

Ponavadi je tako, veš, da se najprej dvigne nos, kakšnih 100 metrov kasneje pa še ostalo podvozje. Ne vem o kakšni blamaži govoriš...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 12:24 
Odsoten

Timer napisal/-a:
Ponavadi je tako, veš, da se najprej dvigne nos, kakšnih 100 metrov kasneje pa še ostalo podvozje. Ne vem o kakšni blamaži govoriš...

Ja ampak nos letala se je po prvem poskusu spustil nazaj na kolesa.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 13:11 
Odsoten

močno dvomim, non flying pilot namreč kliče rotate in takrat vzletijo. če bi kdaj sedel v kabini med call-outi bi videl, da so presledki med posameznimi fazami zelo kratki.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 14:05 
Odsoten

Vsaj na CRJ ima letalo tendenco dvigovanja nosu po 100 kts če postaviš trimer tako kot ti piše v loadsheetu. Sicer ne toliko da bi se kolo dvignilo, ampak amortizer se vsekakor sprosti, tako da je pri nas praksa da ga z volanom tiščiš ob tla do VR.

Kolikor sem videl iz plana je letalo o katerem govoriš Boeing, tako da ti ne znam bolj točno govoriti.

Mokra pista tu nima nikakršne vloge.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 14:52 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Sicer pa je bil pogled na letališko ploščad ob 7h zjutraj prav fantastičen: kompletna Adrijska flota + AF + CSA + Cargo, skupaj 17 letal, pozicije polne, okoli letal pa različne službe hitele ob pripravah na odhode... prava akcija ...

Zadnjič spremenil Libero, dne 30 Okt 2007, 12:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Okt 2007, 14:47 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Libero napisal/-a:
...Je pa danes kapetan Čarlija (A320 - S5-AAC) zahteval varnostni pregled letala in vseh, ki so na njemu delali. Pregled je opravila policija. + ...

Igor, mogoce ves zakaj je kapitan dal tak ukaz :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2007, 18:19 
Odsoten

Zato ker nas ljubljanski security dobesedno je*e v glavo.

Na Evropskih letališčih je praksa, da je za posadke ločen prehod, (in to mislim na letališča od Gatwicka do Skopja), na Brniku pa kaj takega ni mogoče, iz bog-ve kakšnih razlogov. In potem nas šlatajo in sezuvajo pred potniki. Dogaja se tudi, da grejo samo od sebe odpirat torbe stevk, ne da bi kogar koli vprašali (na pilote se še niso spravli). Ko pa smo recimo vprašali enega od teh security guardov kdo kontrolira njih, se je izkazalo da nihče... Oni seveda niso security risk, pilota, ki mu piska pas pa bo šel otipavat pred njegovimi potniki... Kljub temu, da imamo vsi v kokpitu ostro sekiro in za ogrožanje potnikov ne rabimo ničesar nosit s seboj skozi rentgen.

V glavnem tale naš security se drži nekih čudnih pravil kot pijanec plota, ne znajo pa razmišljat z lastno glavo. Oziroma se jih držijo samo takrat ko njim to prav pride. Ne gane jih recimo totaln prometni kolaps na Pučniku, ki so ga povzročili z zaprtjem pasu za dostavo potnikov pred vhodom. (sedaj so tam neki plastični mejniki in trakovi). Vendar kljub temu, da je ta pas znotraj cone kjer se naj ne bi ustavljali avti (bomb threat pa to) policaji mirno gledajo ljudi, ki parkirajo tam (ne glede na to da je 50m stran zastonj parking do 30 min). Največja fora pa je da so tovrstni pasovi v Evropi dovoljeni (tipičen primer sta Graz in Dublin)... Samo pri nas, v Sloveniji, ki hoče biti bolj evropska od Evrope je to no-go.

V glanvem celotna situacija je šla v falus do te mere da se sedaj z nami ukvarja sam prometni minister... Ker osebki, ki so pod njim tega očitno niso sposobni.

Kar se tiče pregleda letala pa:

Pred vsakim poletom podpisujemo security listke, po katerih s podpisom capt. odgovarja, da je letalo pregledano in da na njem ni bombe.... Praksa je, da se pregledovanje letala razdeli na posadko, (stevke kabina, capt. dela walkaround) vendar za vse odgovarja capt. in tokrat se je odločil da bo še enkrat dal vse pregledati.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2007, 20:30 
Odsoten

Letos enkrat smo na IOM dobili redni pregled oz. inšpekcijo za pregled varnostnih postopkov na letalu. Ženska je vprašala, kako izvajamo in skrbimo za preventivno in aktivno varnost na letalu, ko pa je vprašala, kje točno mora kapetan pogledati za morebitna podtaknjena sredstva, ji je le-ta odgovoril 'tega vam ne smem povedat, ker s tem kršim varnost in smisel pregleda samega'.
Njen izraz: priceless :mrgreen:
Pa vendar je bilo v tem primeru vse po linijah zakona..najbolj zadovoljni pa seveda potniki, ki so vse skupaj spremljali iz avtobusa in nato videli, da inšpekcija v nas ni zavohala nič po starih ribah dišečega.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Okt 2007, 23:03 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Mare,

kaj potem kabinsko osebje ne gre skozi oni posebni izhod blizu restavracije? Morate iti tko kot da ste kupili karto za letalo? Mimogrede, a niste pred parimi leti lahko se pripeljali od AA hangarja do letala?

No sicer pa Ljubljanski security ima res take hecne fore. Recimo še ena cvetka, na katero sta me opozorila tako Libero kot še ena oseba zaposlena na Aerodromu. Če greš iz ploščadi naprej proti hangarju AA ni blema, če greš pa nazaj, po isti poti, peš ali z avtom, te security ustavi in spet pretipa. Upam, da ne preveč natančno (beri sleče). In pred letošnjim poletom na Rodos so me skoraj slekli, moral sem celo laptopa vzeti iz torbe in dati posebej v banjico, torbo spet posebej... Nazaj grede pa me noben niti kaj dosti ni povohal. In tudi ne na Dunajskem letališču 3 leta nazaj.

H Grazu in Dublinu pa lahko mirne duše dodaš še Dunaj, ki ima ne samo parkirni pas za hitro ustavljanje in raztovarjanje, temveč širok pas, kjer se lahko na komot ustaviš in v miru oddaš prtljago, pa nimaš kaj dosti problemov.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 10:15 
Odsoten

Ne uni izhod zraven restavracije je namenjen letom znotraj Slovenije, ker tam ni policaja, ki bi preveril passport. Sicer nas pred ta izhod is stavbe pride iskat kombi, vendar moramo iti skozi isto kontrolo in rentgen kot potniki, nato pa čez dvorano do talamega duty free ja kjer je prehod za nas. Baje da aeordrom (država) noče dati / nima denarja za še enega policaja, ki bi sedel tam in nam gledal pasože...

Sicer pa je zarati tega "doslednega izvajanja varnostrnih pregledov" prišlo do parih zanimivih situacij. Določeni ljudje so dejansko alergični na otipavanje pred potniki, tako da, ko je eni stevki piskalo in naj bi si morala sezuti čevlje je capt. popokal celo posadko in so šli nazaj v dispatch... Potem so se nekaj spogajali, in šli nazaj po 10 min, in piskalo seveda ni nobenemu več...

Dejansko nastavljajo občutljivost teh rendgenov, in levi je ponavadi manj občutljiv... Vsaj jaz večinoma vedno pridem skozi z pasom in krilcih na rekelcu brez piskanja...

Aja še to... Praksa odpiranja laptopa je "in force" edino v Sloveniji, celo na LGW je dovolj da ga daš samo ven in torbe... Tako da :?, aleluja za naš vrli Group4 ki je "last-line-of-defence-against-terror" kot bi rekli Ameri.... Kaj bo šele ko bo Grm mlajši obiskal Slovenijo ob predsedovanju EU...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 10:38 
Odsoten

Pomoje je glavni krivec za te poostrene preglede to, da bojo imeli na letališču v kratkem Schengensko evalvacijo in zato delajo čisto vse "po regelcih". Mene to niti ne moti dokler zaradi tega ne nastane vrsta čez cel terminal... tako kot pred slabim mesecem, ko sem se odpravil v Bruselj. Za Security smo porabili toliko časa, da smo po končanem pregledu lahko samo še zlaufali na avion in za las ujeli last call.

Sem pa v intervjuju z mag. Tufkom prebral, da bojo na letališču odprli še eno točko za Security check, ki bo namenjena za Bussiness class, verjetno pa bodo tja napotili tudi vas, pilote in stevardese, pa se vam ne bo treba več slačiti pred navadnimi potniki. :mrgreen:

Zadnjič spremenil Timer, dne 09 Okt 2007, 13:58, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 13:39 
Odsoten

Ja sedaj bodo poslovni potniki za svoj denar dobili še striptiz celotne posadke...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 14:33 
Odsoten

ko bereš tole, uvidiš, da so security kreteni po vsem svetu.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 17:29 
Odsoten

Dejansko je takšno preverjanje pilotov bedarija. Ampak, če pa ne bi bilo prgledov pilotov, bi teoretično pilot lahko prenesel nekaj čez kontrolo in dal potniku na drugem letalu... Ampak res ne vem, kaj je tak problem zrihtat prehod pilotov na službenem prehodu. Glede situacije pa varnostniki niso nič krivi. To je njihova služba in morajo naredit kar jim je naročeno, dragače oni poslušajo očitke nadrejenih. Vse skupaj je problem nevem katerih blazno pametnih šefov, ki so med dolgočasenjem med štirimi stenami izgubili stik z realnostjo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Okt 2007, 17:45 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Kranj
Uh, tovarišija, vse to ni sploh nič v primerjavi s tem, kar je Pavel doživel v Mariboru, ko smo šli samo
slikat prvi prihod RyanAir-a. Stroga policajka (menda je tam po svoji strogosti znamenita) je od njega
zahtevala, da sname očala z dioptrijo. Tega pa res še nisem doživel nikjer, sploh ne v primeru, ko vstop
v letalo sprva sploh ni bil predviden, saj so za nas pripravili eno manjšo, ograjeno stajico.
:oops: :rotfl: :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Okt 2007, 15:37 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Sicer se pa v Sloveniji tako držijo nekih "Evrpskih" pravil, da že kar pretiravajo; :D

Zadnjič spremenil Libero, dne 30 Okt 2007, 12:38, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Okt 2007, 16:35 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Libero napisal/-a:
S... tisto, kar bi pa morali evropeizirati (npr. plače), je pa kar v redu ostanek vzhodne Evrope ... Pa kaj mislijo, da ljudje tega ne vidimo ... :roll:

In še dolgo časa namenoma ne bodo videli tega, vsaj za plače to velja!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Okt 2007, 17:38 
Odsoten

No ena osebna prigoda z našim vrlim G4...

Grem skozi rentgen, in seveda mi piska... Imel sem še to srečo, da so imeli nove varnostnike na šolanju, tako da so si vzeli čas zame... Vajenec me je hotel pretipati pred potniki, vendar se mi je uspelo izboriti pregled v zato namenjeni sobici (levo od levega rentgena)... Ker samo "tipanje" ni bilo dovolj so mi posebej poslali rekelc skozi rentgen, v tem času mi je vajenec rekel da je njega sram zaradi odnosa do posadk, ki mu ga diktira "evropska direktiva".

Ob vsej tej varnostni pa niti vajenec niti šef, ki ga je posebej klical, nista vedela kdo je odgovoren za nadzorovanje odstavnega pasu pri zgradbi, ki je že nekaj časa zaprt, a tam še vedno folk veselo parkira in dela gužvo... In to na očeh tudi policajev, ki to veselo ignorirajo...

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 19 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: